Dok se svi nešto prenemažu s dijetama i odricanjem jer se sada, kao, kaju što su se prejedali preko blagdana, vi udrite kontru. Ispecite raskošan i dekadentan tart od čokolade. Vikend je pred vratima, vrijeme je za malo uživanja. Ako vam se ne da gnjaviti s tijestom za pitu, poslužit će i podloga od mljevebnog keksa i maslaca kakvui inače koristimo za cheesecake. Možete koristiti i lisnato tijesto.
Čokoladni tart
Sastojci:
1 tijesto za pitu (evo vam recept ovdje)
5 jaja
vanilin šećer
300 grama šećera
45 grama kakao praha
2 žličice instant kave
10 žlica otopljenog maslaca
2 žličice ekstrakta vanilije
90 grama komadića čokolade
2 žlice likera po izboru (nije obavezno)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva
Stavite tijesto za pitu u okrugli kalup. Rub kore premažite razmućenim jajetom, a zatim pospite vanilin šećerom. Dno tijesta lagano izbockajte vilicom. Obložite koru papirom za pečenje i napunite utezima za pite, grahom ili rižom. Zamrznite 10-15 minuta. Pecite 20 minuta.
Uklonite utege za pitu i nastavite peći dok kora ne postane zlatna, oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice. Smanjite temperaturu pećnice na 175.
Umutite preostala 4 jaja i šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte kakao u prahu, instant kavu i sol. Umutite otopljeni maslac, liker i vaniliju dok ne postane glatko. Dodajte komadiće čokolade. Smjesu ulijte u pečenu koru.
Pecite 45-55 minuta, dok smjesa ne naraste, ali je i dalje tekuća u sredini. Što duže pečete, to će vaša pita biti čvršća, pa vrijeme pečenja prilagodite svom ukusu.
Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Ostavite da se ohladi 20-30 minuta, a zatim poslužite uz sladoled od vanilije.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!