Overlay
ideja za izlet

Čarobna jesen na Petrovoj gori: posjetili smo Lovački dom ‘Muljava‘, uživali u čarima prirode i glasovitim specijalitetima. Ljubazni domaćini otkrili su nam i recepte!

Piše Tanja Šimundić Bendić
Foto Duje Klarić/Cropix
17. listopada 2022. - 12:51

Dobro nam došla jeseni, predivna u svojoj lepezi boja, topla, ugodna, ona koja nas vuče vani u šume, u šetnju, na izlete, rekreaciju, u sakupljanje darova prirode za pripremu adventskih vijenaca. Sve je to divno, ali mi takvih jeseni pokraj mora nemamo, mi s vrućeg juga iz sandala i kratkih rukava uskočimo u debele jakne. I zato da bismo je osjetili jurimo u pravcu sjevera, prema obroncima Petrove gore i Lovačkog doma "Muljava", u srce netaknute prirode. Na oko četiri sata vožnje od Splita, na 33. kilometru od Karlovca, na staroj cesti prema Dalmaciji iza mjesta Vojnić, smjestilo se izletište koje vam toplo preporučujemo. Jer, pazite ovo, ovdje imate prigodu upoznati čari gustih bukovih šuma, takve doma nemamo, u kojima satima možete šetati i šetati šumskim stazama uz kadrove netaknute prirode.

Dočekat će vas najmekši jesenski tepih, a kada zašutite pa pustite šumu da se oglasi, i njezin govor. Iskočit će ptičji pjev, djetlić dok kuca po kori drveta, kiša listova koja na vas meko pada s bukvinih visokih stabala. Jesen je stigla na Petrovu goru, polako je donijela prve žute i crvene nijanse. Očaravajući je to prizor. Koračamo preko drvenog visećeg mostića, čvrsto se držeći za konope. Ljulja se pod pod nogama. Uživamo u svakom trenutku.

image
Duje Klarić/Cropix

- U samom smo srcu Petrove gore, na karlovačkom području koje se spominje kao začetnik organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. Prvi nam korijeni sežu u 1765. godinu, kada se utemeljila šumarija Petrova gora, koja je tada brojila jednog šumara i pet lugara. Za prvog upravitelja postavljen je Dragutin Franconi, autor prvog šumskog reda i instrukcija za šumare karlovačkog generelata iz 1765. godine u kojem stoji, između ostalog, da se šumar ima vazda uvijek sjećati prisegom si nametnutih dužnosti. I danas je to tako, šumari se, znate, nikada ne boje kritika javnosti, već samo onih svojih kolega – vele nam naši domaćini, djelatnici Uprave Hrvatskih šuma, podružnica Karlovac.

image
Duje Klarić/Cropix

Lokalitet oko Lovačkog doma "Muljava" ima čak 20 kilometara uređenih šumskih staza, dvije poučne i brojne planinarske. Ima odmorišta s klupicama za organiziranje škole u prirodi, proplanke za predavanja, izletnička druženja ili team buildinge. Ovu šumu obožavaju i gljivari, nekoliko dana prije našeg dolaska njih 700 je tragalo za jesenskim plodovima prirode. Na neke smo u šetnji naišli, rado su nam pokazali ulove, objasnili što možemo ubrati za večeru, ali i čemu odmah okrenuti leđa. Uživaju na ovim šumskim puteljcima i izviđači, izletnici, a među njima, veli nam Marin Svetić, voditelj Uprave šuma, podružnica Karlovac, i brojni Dalmatinci.

image

Konobar Ante

Duje Klarić/Cropix

-O da, jako ih puno ima, i Splićana, Zadrana, Šibenčana, i to nas jako, jako raduje. Isto kao kada nam u goste dođu i naši Karlovčani, Zagrepčani, Istrijani, Slavonci... Imamo im puno toga ponuditi, brdske staze, duge šetnje po planinarskoj obilaznici dugoj 20 kilometara kroz šumski predio, neke od naših znamenitosti. Primjerice, obilazak groba posljednjeg hrvatskog kralja narodne krvi Petra Svačića. Prema legendi on je život izgubio u 11. stoljeću, u bitci na planini Gvozd. Tu mu je smješten grob. Pred Lovačkim domom nalazi se i njegov kip u prirodnoj veličini. Ne, ne, ovdje se izletnik ne može izgubiti, prvi smo uveli QR kod na obilaznici da se ljudi po tome mogu orijentirati. A kada se dobro našetaju, i od čistog planinskog zraka dobiju apetit, tu onda uskače naš drugi dio priče. Mislimo na restoran Lovačkog doma "Muljava" koji je upravo već deseti put po odabiru uvaženih Gastronauta ušao među 100 najboljih hrvatskih restorana - ne krije ponos Svetić.

image

Branje gljiva u okolici doma
 

Duje Klarić/Cropix

Bogme, zbog ovog se restorana isplati staviti put pod noge, samo da bi se okušala čarolija "Muljavinog" masterchefa Borne Rajkovića. Ljudi, ovo je čudo, probali smo najbolji juneći biftek na svijetu, i te glasovite palačinke o kojima svi pričaju. Znate li da ih je u deset mjeseci aktualne nam godine napravljeno 15 tisuća porcija! Voditeljica Lovačkog doma Dijana Benko veli da su apsolutni hit, najprodavaniji proizvod. Znamo i zašto, taj recept dajemo i vama, velikodušno nam ga je kao i svima koji su ga tražili ustupio masterchef Borna. Pitali smo što je to oduševilo cijenjene Gastronaute zbog čega su restoran "Muljava" opet stavili na top listu vrhunske kvalitete.

image
Duje Klarić/Cropix

- Jelovnik nam je baziran na darovima prirode, prvenstveno na divljači iz ovog lovnog područja, te ostalim vrstama mesa. Ljudima uvijek preporučimo specijalitete sa srnećim ili jelenjim mesom, po njima smo nadaleko poznati. Poznati smo po divljači u umaku, pljeskavicama na bazi jelenjeg mesa kombiniranog sa svinjskim i junećim, nudimo juhe od gljiva, naše čarolije, i deserte na bazi plodova šuma ovih kraja, malina, kupina, borovnica, brusnica... Palačinke, da, ljudi ih obožavaju. Otkrit ću vam i zašto smo još jako ponosni, imamo već tradicionalne grupe Splićana i brojnih ostalih naših dragih Dalmatinaca koji nam dolaze na još jedan naš specijalitet, šarana na rašljama. Radimo ga samo dva puta u godini i za to nam postoje liste čekanja. Nudimo mi još puno toga, platu Muljava, kraljevu platu, guste juhe... To vam je tek početak – veli nam masterchef Borna.

image
Duje Klarić/Cropix

Mi smo probali, i samo ćemo vam reći, stižemo im opet u goste. Ciljano, naravno, ovdje u Muljavu, u srce Petrove gore nitko ne dolazi slučajno. A stalno su puni.

image

Juha od više vrsta gljiva

Duje Klarić/Cropix

Juha od gljiva 

- 10 dag svježih vrganja

- 0,5 dag lisičarki

- 10 dag bukovača

- 10 dag šampinjona

- veća glavica luka

- sol

- papar

- žlica glatkog brašna

- žlica svinjske masti

- svježi peršin

- vrhnje za kuhanje

Priprema:

Na ugrijanu masnoću staviti sitno sjeckani luk i dinstati dok ne požuti. Na to dodati narezane gljive, posoliti te nastaviti dinstati dok gljive ne omekšaju. Nakon toga ih posuti sa žlicom brašna malo popržiti i zaliti sa litrom vode. Kad zakuha nastaviti uz miješanje kuhati dvadesetak minuta, posoliti i popapriti po želji. Nakon kuhanja ostaviti da odstoji desetak minuta prije posluživanja.

Posluživanje:

Staviti željenu količinu juhe u tanjur, dodati žlicu vrhnja za kuhanje, posuti svježe sjeckanim peršinom i poslužiti.

image

Juneći biftek s gljivama
 

Duje Klarić/Cropix

Biftek na posteljici od šumskog zlata

Sastojci:

300 g junećeg bifteka

100 g svježih vrganja

glavica luka

2 režnja češnjaka

sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Na ugrijano ulje dodamo sitno nasjeckani luk, češnjak i narezane gljive. Posolimo i poparimo. Sve zajedno pirjamo dok gljive ne omekšaju i postanu kremaste. Biftek ispečemo na roštilju s obje strane. Na sredinu tanjura stavimo posteljicu od gljiva - šumskog zlata. Biftek narežemo na jednake komade i prostremo po šumskoj posteljici.

image

Palačinke punjene sladoledom i prelivene šumskim voćem
 

Duje Klarić/Cropix

Palačinke sa sladoledom i šumskim voćem

Sastojci:

brašno

mlijeko

jaja

šećer

sol

ulje

Za preljev:

tamni šećer

sok od šumskog voća

gustin

maslac

Za nadjev:

sladoled

Za dekoraciju:

šlag

šećer u prahu

Upute za pripremanje:

Umutimo sastojke i ispečemo palačinke. Rastopimo maslac i dodamo šećer. Kad se šećer karamelizira zalijemo ga sokom i prokuhamo, dodamo voće i zgusnemo gustinom. Palačinke nadjenemo sladoledom, prelijemo umakom, ukrasimo šlagom i pospemo šećerom u prahu.

Sponzorirani sadržaj

20. travanj 2024 02:46