Overlay
pun pogodak

Bolje od pizze, a bez pšenice i pećnice! Isprobali smo recept za jelo gotovo za samo 15 minuta: priprema je apsurdno jednostavna, a okus fenomenalan

Piše Tea sumić Miletić
29. listopada 2022. - 20:31

Kao i svima ostalima koji ne bi smjeli jesti pšenicu, slaba su mi točka pizza, palačinke i kolači. Pa se trudim naći zamjenske recepte. Zaintrigirao me jedan na profilu Janje Benić (Janjolinka), foodblogerice koja je "doktorirala" kiselo tijesto jer umjesto pšeničnog brašna uključuje pirovo. I izostavlja pećnicu, što je dodatan bonus za nestrpljive (i štedljive). Pa sam ga isprobala. I znate što ću vam reći? Fenomenalan je.

Riječ je o flatbreadu, što bi bila neka vrsta tankog kruha, pomalo nalik debeloj palačinki, koji Janja radi s domaćim starterom, no kako je navedena i verzija bez startera, to mi nije bio problem (ne, naravno da nemam domaći starter) i bacila sam se na pripremu. Koja je apsurdno jednostavna.

Tijesto se smućka, izlije u tavu, nadjene, preklopi i ta-da. Sve u svemu nekih 10 minuta truda (preostalih pet otpada na čekanje da se tijesto dovoljno zapeče za nadijevanje), a rezultat je bolji od mnogih pizza koje sam probala. Ljubazna Janja dopustila mi je da recept podijelim s vama, a ja vam ga toplo preporučujem. Na njenom Instagramu možete pogledati i video.

 

Janjin Flat bread

Broj osoba: 2

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Težina pripreme: jednostavno

 

Sastojci za flat bread sa starterom

30 g sourdough startera

2 žlice grčkog jogurta

1 žličica praška za pecivo

Prstohvat soli

120 g  bijelog pirovog brašna

110 g vode

Žlica maslaca za pečenje na tavi

 

Opcija bez startera (svi ostali sastojci su isti)

120 g bijelog pirovog brašna

100 g vode

 

Punjenje:

7 komada  mini mozzarelle

4 ploške dalmatinske pancete, narezane na komadiće

3 komada šparoga iz staklenke

Malo rikole ili druge salate po želji

Malo maslaca za premazati flat bread

 

Pripremite sve sastojke za punjenje, narežite pancetu i šparoge, operite salate, natrgajte mozzarellu.

U zdjelici pomiješajte sve sastojke za flat bread, smjesa vam mora biti malo rjeđa od smjese za kruh i malo gušća od smjese za palačinke.

Zagrijte tavu (promjera 28cm), stavite maslac pa smjesu za flat bread ulijte u tavu i raširite pomoću špatule. Neka se peče na tavi sve dok se gornji sloj ne počinje sušiti. Kada vam je 75% smjese suho, na jednu polovicu flat breada možete početi stavljati sastojke za punjenje.

Preklopite flat bread pa pecite tako još pola minute s jedne strane te ju okrenite i pecite još 1 minutu s druge strane.

Kad je gotova, narežite ju na 4 dijela i servirajte.

Pratite Stil na Facebooku te Instagramu!

25. travanj 2024 02:35