Overlay
‘REACHER‘

Tko je veći Jack: Alan Ritchson je kao novi Reacher za glavu viši od Toma Cruisea i lako mu je prebiti nekoliko protivnika kao pojesti pitu od breskve

Piše Marko Njegić
10. veljače 2022. - 16:35

Jack Reacher, bivši vojni policajac i junak dugogodišnjeg serijala popularnih romana Leeja Childa, dobio je novu priliku za junačenje na ekranu, ovog puta malom.

Nakon dvaju kinoizdanja s megazvjezdanim Tomom Cruiseom, "Jack Reacher" i "Jack Reacher: Nema povratka", Childov protagonist nam se predstavlja na televiziji s malo poznatim Alanom Ritchsonom u glavnoj ulozi (Hawk u seriji "Titans", Aquaman u "Smalvilleu").

Zanimljivo je da je "mali" Cruise igrao Reachera na velikom ekranu, a veliki Ritchson ga igra na malome. Ritchson je visok blizu metar i devedeset, za glavu viši od Cruisea (1,70 m) i znatno krupnije građe.

On je tjelesno/konstitucijski Reacher kakvim ga je Child opisao u romanima, počevši od njegove prve avanture "Killing Floor" koju adaptira serija u produkciji Amazona i Skydance Television, odgovornih i za "Jacka Ryana".

Da se Reacher ekranizirao u drugoj polovici devedesetih, kad je Child napisao prvi roman, 1997., Dolph Lundgren ("Rocky IV", "Crveni škorpion", "Obračun u Malom Tokiju", "Univerzalni vojnik") bio bi idealan tumač junaka.

Danas je to Ritchson, a njegov angažman na prvi pogled zove u sjećanje frekventnu hollywoodsku potragu za "novim Schwarzeneggerom", odnosno razdoblja kad su se, u te svrhe, oprobavali razni akcijaši, od Lundgrena do Johna Cene ("12 rundi", "Brzi i žestoki 9", "Odred otpisanih: Nova misija").

Serija je na trenutke premala za golemog Ritchsona koji je pojavnošću preširok za uske TV okvire i pokazuje akcijskog potencijala, premda mu nedostaje Cruiseove karizme.

Predstavljanje njegova Reachera je štosno. Reacher dolazi u mali američki grad Margrave u državi Georgia, netom nakon umorstva prigušivačem iz uvodne scene.

U zalogajnici naručuje crnu kavu i pitu od breskve, podsjećajući na specijalnog agenta Dalea Coopera (Kyle MacLachlan) iz "Twin Peaksa". Točno u trenutku kad Reacher primakne zalogaj pite ustima, stiže policija i uhićuje stranca za spomenuto umorstvo.

Čini se da "big guy" Reacher može skršiti lisičine i osloboditi se, ali on svejedno odlazi u zatvor, gdje će otkriti prve tragove lokalne zavjere, ali i prebiti zatvorske nasilnike "dok izbroji do tri".

Tučnjava je dojmljivo koreografirana, brutalna i veoma silovita: Reacher udara protivnike šakama, nogama i glavom, a oni se jamačno osjećaju kao da ih je udario brzi vlak.

Njegove udarce iskusit će i poker protuha na ulici. "Slomit ću ruke trojici", kaže Reacher. "Četvero nas je", čudi se netko od njih. "Jedan mora voziti do bolnice", dobaci Reacher i pošteno izmlati trojicu napadača.

Iako će Reacher kasnije reći policajki Roscoe (dobra Willa Fitzgerald) "Stvarno će mi trebati pištolj", i onda kulerski iz njega ispali metak jer "nikad ne vjeruj oružju koje osobno nisi testirao", gledatelj nema dojam da mu išta treba osim vlastitih ruku i inteligencije.

Lik i djelo Reachera uzdižu seriju i ona je gledljiva, naročito za fanove romana, ali i pomalo rutinska, bliža osrednjem drugom filmu s Cruiseom u odnosu na superiorniji i sinematičniji prvi, jedan od istaknutijih primjeraka akcije iz perioda kad su žanrom drmali "96 sati", "Pravednik", "John Wick"...

No, televizijski "Reacher" se i kao takav može preporučiti unutar skromnih dometa serijskog akcijskog krajobraza koji posljednjih godina naseljavaju "Jack Ryan", "Treadstone" i "The Equalizer".

SERIJA: Reacher; akcija; SAD, 2022. KREATOR: Nick Santora ULOGE: Alan Ritchson, Willa Fitzgerald OCJENA: ***

09. prosinac 2022 16:07