Overlay
16017756
zanimljive serije

Što biste večeras mogli gledati? Vjerujemo da smo pitanje uputili na pravu adresu, jer smo kao odgovor dobili tri odlična prijedloga!

Piše Sandro Pogutz
7. veljače 2021. - 19:15

Što bismo dobroga mogli gledati? Pitanje smo, vjerujemo, uputili na pravu adresu, kolegi Sandru Pogutzu, koji je prije nekoliko brojeva u Štoriji razradio pitanje jesu li serije "pregazile" film. Slobodno izguglajte taj čanak kad god vam ponestane ideja za gledanje jer Sandro se u njemu prisjetio niza kultnih uradaka u nastavcima. A sad nam preporučuje najzanimljivije iz svježe ponude.

STJUARDESA (The Flight Attendant) – HBO

Kada jedna lakomislena alkoholičarka na radnom mjestu stjuardese koketira s putnikom, pa završi s njim zaklanim u krevetu, te postane "self made" detektivka u samoobrani, a sve je "nadjeveno" njezinim razgovorima s utvarom ubijenog i brojnim kronološkim preskocima – to može biti vrlo sklizak teren ili čak jako zabavno. Svašta se našlo smiješano u ovom koktelu komedije i trilera s ponekim djelićem obiteljske drame, pretjerano na više načina, ali – kad se opustite i prepustite svim turbulencijama bez straha od pada – osam epizoda "Stjuardese" (prema romanu Chrisa Bohjaliana) lako se odgleda za jednog tmurnog vikenda. Osobno me "kupila" već sjajno animirana modernistička špica, a potom nas glavna junakinja Cassie (Kaley Cuoco) suvereno vodi po (svom) kaotičnom svijetu, da bismo na kraju dobili i zadovoljavajući veliki preokret.

NOĆNI VREBAČ (Night Stalker) – Netflix

Četverodijelni dokumentarni serijal "Noćni vrebač" bavi se zločinima dijaboličnog serijskog ubojice Richarda Ramireza sredinom osamdesetih u Los Angelesu, ali glavni protagonisti su zapravo istražitelji Carillo i Salerno, kojima zločinac otima primat tek kada je otkriven, u četvrtoj epizodi, ali ni tada do kraja. Na trenutke se ova stvarna istraga doima kao maštarija scenarista kakvog forenzičnog "fictiona", a sam Ramirez luđi je od protivnika inspektora Callahana iz filma "Škorpion ubija". Noćni vrebač je ubio čak i Petera Pana, kao i ženu mu koju je prethodno silovao, da bi im zatim pojeo hranu iz hladnjaka, povratio po kuhinjskom podu i masturbirao na tepih u dnevnom boravku. Peter Pan!? Da, naravno, morate to pogledati.

LUPIN (Lupin) – Netflix

Nakon što su Hugoovi "Jadnici" postali pariški crnački imigranti, sada je i Netflixov serijal, nadahnut romanima Mauricea Leblanca s početka prošlog stoljeća, dobio crnca kao glavnog junaka Assana Diopa (Omar Sy iz filmskog hita "Nedodirljivi"), kojemu je uzor Leblancov "lopov gentleman", Arsene Lupin. U skladu s time taj je klasični predložak dobio socijalnu imigrantsku notu, u samoj motivaciji protagonista čiji se otac, nevin optužen za krađu, ubio u zatvoru. Serijal režira Bessonov učenik Louis Letterier, ritmom koji vas zgrabi na samom početku i drži do pete epizode, s "udicama" na kraju svake, a fale još dvije za koje ne znamo kad će se naći u ponudi "Netflixa".

04. ožujak 2021 02:45