Overlay
‘TED LASSO‘

Sportska komedija za koju se navija: djelo redatelja ‘Stažista‘ ugodno je humoristično iznenađenje i jedna od boljih novijih ‘sitcomovskih‘ serija

Piše Marko Njegić
14. veljače 2021. - 18:11

Neočekivanu nominaciju za Zlatni globus u "musical or comedy" kategoriji nije samo dobila "Emily u Parizu", već i serija "Ted Lasso", nastala u produkciji streaming servisa Apple TV+, dok je Jason Sudeikis, kao i Lily Collins, bio nešto očekivaniji u pogledu prilike da bude predložen za ulogu.

Iako, "Ted Lasso" je bio ugodno humoristično iznenađenje 2020., svakako jedna od boljih novijih komičnih "sitcomovskih" serija, djelo kreatora "Stažista" Billa Lawrencea koju je dijelom režirao Zach Braff, zatekavši se u Londonu.

Šanse da na koncu Zlatni globus i osvoji, u konkurenciji s "Schitt's Creek", senzacijom sa Emmyja, ili "Stjuardese", baš i nisu velike, ali sigurno je nemali broj fanova TV serija spremnih navijati upravo za "Teda Lassa".

Reklo bi se da mu to što nije favorit čak i ide metafilmski u prilog s obzirom na "underdog" junaka, tj. priču koja po pitanju "fish out of water" zapleta ima dodatnu poveznicu s "Emily In Paris", uz jednak broj epizoda (deset) i trajanje (oko pola sata).

Riba izvan vode je ovdje naslovni lik Ted Lasso, u izvedbi zaigranog Sudeikisa, najpoznatijeg imena u glumačkoj ekipi zajedno s Juno Temple. Lasso iz Amerike ne odlazi u Francusku/Pariz, već Veliku Britaniju/London, kako bi vodio tamošnji osrednji nogometni tim unutar "Premier" lige pod vodstvom nove vlasnice Rebecce Welton (Hannah Waddingham; "Igra prijestolja").

Zanimljivo je da Ted dosad nije kročio nogom u Englesku, a radio je kao trener tima američkog "footballa" i da o "socceru" nema pojma. Kad ga na tiskovoj konferenciji pitaju da nabroji neke igrače, on se sjeti Ronalda.

"Je li ovo jebena šala", pita se netko nazvajući Teda tipično britanski "wanker". Srećom, netko ipak predloži "dajte mu priliku", moguće i poručujući isto gledateljima.

Premisa serije je već viđena u nizu sportskih filmova/komedija kojima "Ted Lasso" gotovo dođe kao remake (npr. "Major League" s Tomom Berengerom i Charliejem Sheenom, "Mighty Ducks" s Emiliom Estevezom) i mogla bi odbiti neke od gledanja, ali "Tedu Lassu" vrijedi dati priliku kao i Tedu Lassu jer kako priča ide dalje moglo bi se i vama oteti s usana "Ne mogu si pomoći da ne navijam za njega".

Mogli biste se i uhvatiti kako govorite "ma pogledat ću još samo jednu epizodu" i na kraju skužite da se "otukli" svih deset. "Ted Lasso" je rijetko ugodna i istinski dobronamjerna serija sramežljivog pobjedničkog osmjeha koja britanskom humoru pristupa na američki način i obratno na temu sudara kultura, tj. kulturnih stereotipa.

Nastavci su već odobreni. "Ne ideš ti nigdje", Rebecca pred kraj veli Tedu, taman kad je mislio poći nazad u Ameriku. "Imamo posla za narednu sezonu". Nogometnu i serijsku.

SERIJA: Ted Lasso; komedija; SAD, 2020. KREATORI: Bill Lawrence, Jason Sudeikis, Joe Kelly i Brendan Hunt ULOGE:Jason Sudeikis, Hannah Waddingham OCJENA: **** 

25. travanj 2024 00:32