Overlay
‘POD BUDNIM OKOM‘

Promatrač zatvorenih očiju: ‘The Watcher‘ je svrgnuo ‘Dahmera‘ s trona gledanosti, ali serija o ‘stalkanju‘ američke familije je razočaranje, sve samo ne ‘must watch‘

Piše Marko Njegić
21. listopada 2022. - 21:56

Dahmer više nije Netflixov aktualni serijski prvak. Hororsko-trilersko-dramska serija o zloglasnom serijskom ubojici nalazila se 21 dan na prvom mjestu gledanosti. Više ne.

Četvrtu najgledaniju seriju u povijesti streaming servisa, iza “Squid Game”, “Stranger Things 4” i “Money Heist 5”, a ispred dvaju “Bridgertona”, detronizirao je slično žanrirani “The Watcher”, kod nas preveden “Pod budnim okom”.

Motiv za teroriziranje

Međutim, “The Watcher” nije dobar kao “Dahmer”, pače prilično je slabašan i razočaravajuć računajući “hype” oko premijere, ali zanimljivo je da je ko-kreator obje serije Ryan Murphy, dežurni “netflixovac” (“Hollywood”, “The Politician”, “Ratched”), a i jedna i druga su utemeljene na istinitoj priči.

U ovom slučaju radi se o priči iz 2014., objavljenoj u “New York Timesu”, o “stalkanju” američke familije, Dereka i Marije Broaddus.

Derek i njegova mala obitelj počeli su dobivati pisma od nekog misterioznog stranca (ili možda strankinje) nakon što su se uselili u kuću iz snova na adresi 657 Boulevard, Westfield, New Jersey.

Sadržaj pisama sugerirao je da stranac, potpisan kao “The Watcher” (“Promatrač”), dobro poznaje kuću, ali i živote familije u koju se, prirodno, uvukla panika.

Tko je bio “The Watcher”, nije se nikad doznalo i na internetu kolaju razne teorije kakve potenciraju Murphy i njegov partner Ian Brennan, uzimajući veliku slobodnu u adaptaciji istinite priče do razine fikcije.

Maria i Derek Broaddus postali su Nora i Dean Brannock (Naomi Watts, Bobby Cannavale) koji se useljavaju na adresu 657 Boulevard sa dvoje djece, tinejdžerskom kćerkom Ellie i mlađim sinom Carterom (Isabel Gravitt, Luke David Blumm).

Nedugo po dolasku, u poštanskom sandčiću osvane “prijeteće jezivo pismo” upućeno Brannockovima i potpisano s “The Watcher”.

Pisma nastavljaju stizati na njihovu adresu. “Dobivamo pisma od nekoga tko se zove ‘The Watcher’...”, govori Nora. Što u pismima piše?

“Dobrodošli u proizvod svoje pohlepe”, piše “The Watcher” i naizgled otkriva motiv za teroriziranje, uz dodatak “znate da ću gledati” i “još uvijek gledam”.

Ni ‘j’ od jeze

Jeza, zar ne? Načelno da: “Pod budnim okom” tipuje na strah od nesigurnosti vlastitog doma i nemogućnosti zaštite svojih bližnjih.

No, serija ne uspijeva proizvesti ni “j” od jeze, tj. možda bi to mogla napraviti samo nekome kome je ovo prvi horor triler u životu.

Proizvodi, zato, tzv. suspenziju nevjerice, niz blesavih preokreta i mogućnosti tko bi mogao biti titularni “The Watcher”, “privodeći osumnjičene” na sve strane.

Jesu li to uznemirujući susjedi, Jasper Winslow (Terry Kinney) i njegova majka Pearl koju, kvragu, glumi Mia Farrow iz “Rosemaryne bebe” i novomilenijskog “Pretkazanja”?

Možda susjedski par Maureen i Mitch (Margo Martindale, Richard Kind)? Ma mora da je onda mladi Dakota (Henry Hunter Hall) koji postavlja sigurnosne kamere u njihovu kuću i njegov “nickname” je ni manje ni više nego “Watcher”?

Što ako je to agentica za nekretnine Karen (Jennifer Coolidge; “Bijeli lotos”)? Postoji li šansa da Dean šalje pisma ne bi li familija otišla iz kuće koju jedva može priuštiti?

Mogućnosti su zanimljivije od likova i tipiziranih “misterioznih” situacija u seriji bez napete atmosfere i momentuma; ističe se jedino videosnimka s Deanom kako spava dok po njegovoj sobi šeta neka mlada žena i legne pored njega u krevet.

Ako vam je do ovakve hororsko-trilerske postavke, bolje pogledajte (još jednom, prvi put) “Izgubljenu cestu” i “Skriveno”. “The Watcher” je sve samo ne “must watch”.

SERIJA: The Watcher; horor triler; SAD, 2022. KREATOR: Ryan Murphy i Ian Brennan ULOGE: Naomi Watts, Bobby Cannavale OCJENA: **

20. svibanj 2023 04:13