Overlay
‘SEX/LIFE‘

Plesali su (i seksali se) jedno ljeto: serija s puno seksa i malo života podiže visoku ljetnu temperaturu, lako se gleda, ali i još lakše zaboravlja

Piše Marko Njegić
16. srpnja 2021. - 19:12

Pretplatnici Netflixa našli su novu serijsku opsesiju. Serija "Sex/Life" ("Seks i život"), ekranizacija romana "44 Chapters About 4 Men" spisateljice B. B. Easton, trenutno je među najgledanijima na popularnom streaming servisu u 86 zemalja svijeta, a najveći razlog gledanosti krije se u prvom dijelu naslova.

Patlidžan na strateškom mjestu

"Sex" ili "seks", bez dodatka "and the city"/"i grad", ali tu je "life"/"život". No, "sex" je ionako najbitniji. Prije točno godinu dana, recenziravši Netflixov (poljski) filmski hit "365 dana", zapisali smo "Seks s(v)e prodaje".

Tristošezdeset i pet dana kasnije isto vrijedi i za "Sex/Life" koji ključnu riječ ističe u naslovu, najavljujući gledateljima što ih čeka. Puno seksa i malo života.

Naime, serija je udaljena od realizma i seks je takoreći prikazan kao fantazija, barem onaj u flešbekovima. O seksu s bivšim dečkom Bradom Simonom (Adam Devos) mašta protagonistica Billie Connelly (posvećena Sarah Shahi), zatočena u rutinskom braku s Cooperom (Mike Vogel) i dvoje male djece.

Flešbekovi su snimljeni na način da magle Billieino sjećanje i maštu, u smislu da je seks uspomena na bivšeg, ali i da djeluje naknadno izmaštan, tj. potenciran. Montaža njezina sjećanja na seksualno nesputane dane otvara prvu epizodu.

"Svijet je pun mogućnosti", pripovijeda naratorica Billie podsjećajući se vruće večeri s Bradom u diskoklubu. "To su bili dani", govori ona u "offu" dok joj Brad siše bradavicu. Slijedi "rez" i kamera prikaže kako Billie doji svoju bebu.

Maštu zamjenjuje stvarnost u prilično provokativnom prijelazu s Brada na bebu, nakon čega Billie zaključi "Sad su ovo dani i sve je drukčije".  Međutim, nešto tako istinski provokativno nećemo vidjeti do kraja osmodijelne serije u trajanju od 45-50 minuta po epizodi.

Naravno, internet ovih dana raspreda o "18+" sceni iz treće epizode kad kamera pokaže Bradovu "alatku" prilikom tuširanja, kao da nijedan film i serija već nisu pokazali muško spolovilo, ali pozitivno je da ima i korisnika društvenih mreža koji ne utvaraju da "Sex/Life" privlači pažnju zbog kvalitete, glume, zapleta.

Jedna od reakcija na "tuš scenu" svodi cijelu seriju u formi "memea": S jedne strane, "Ja: gledam 'Seks i život' zbog zapleta". S druge, iza "zapleta" nema teksta, samo dvije slike (polu)nagog Brada s 'emojijem' patlidžana na strateškom mjestu. I to je više-manje to.

Žena, majka, nimfomanka

Za razliku od blijedih muških kolega, Sarah Shahi se hrabro goliša i trudi nimfomansku "party girl" protagonisticu načiniti trodimenzionalnim likom u trenucima kad Billie vodi dnevnik o "divljim iskustvima" i, u pauzama od seksualnog maštanja, hrva se s "wife-mom" verzijom sebe i dvoji da je život žene i majke za nju, makar je dobro situirana i ima "supruga iz snova" u tumačenju Mikea Vogela (remake "Teksaškog masakra motornom pilom", "Cloverfield") koji kako stari izgleda kao spoj Erica Robertsa i Jeffa Faheyja.

Pa ipak, za seriju čija je protagonistica studirala psihologiju zajedno s prijateljicom i cimericom Sashom Snow (Margaret Odette), veće psihologizacije likova nema, kao ni zapleta koji bi balansirao Billieinu egzistenciju između seksa i života, fantazije i zbilje.

Bračne tenzije se pojačavaju kad Cooper pročita Billieine napise iz dnevnika o Bradu s kojim se ona seksala gdje god je stigla (bazen, podzemna itd.), no to su tenzije iz prosječne sapunice, uz tu razliku da parovi iz sapunice ne razmatraju "swingerski" seks.

"Seks i život" na momente pokušava izaći iz "okvira" sapuničasto-serijske konfekcije, ali ne uspijeva, osim što trajnije prisvaja žensku perspektivu zahvaljujući predlošku i adaptaciji kreatorice Stacy Rukeyser. Drama je isforsirana, dijalozi na razini "365 dana", "Pedeset nijansi sive" i "Bridgertona".

Ustvari, "Sex/Life" i jest za publiku spomenutih "uspješnica" kod koje će izazvati ovisnost i "bingeovske" tendencije. To serija čija je jedina svrha da napali gledatelj(ic)e scenama seksa i podigne ionako visoku ljetnu temperaturu za nekoliko stupnjeva. Serija djeluje trenutačno, sada i ovdje, ovog ljeta. Do idućeg će Billie, Brad i Cooper vjerojatno biti zaboravljeni i samo ih potencijalna "sezona 2" može izvući iz zaborava. Plesali su (i seksali se) jedno ljeto.

SERIJA: Sex/Life; romantična drama; SAD, 2021. KREATOR: Stacy Rukeyser ULOGE: Sarah Shahi, Mike Vogel OCJENA: ** ½

22. svibanj 2023 15:31