Overlay
pokus vinka vukovića

Neponovljivo iskustvo zajedničkog gledanja kultne serije: ‘Sjeli smo na kauč i stisnuli se pred istim ekranom. Kao sretna obitelj iz katekizma...‘

Piše Vinko Vuković
Foto shutterstock
2. studenog 2021. - 18:26

Pokus je bio jednostavan. Sjeli smo na kauč i stisnuli se pred istim ekranom. Svi. Kao sretna obitelj iz katekizma. Mlađoj su zabavni moji pokusi. Pogotovo kad ne uspiju. Starija će umrijeti bez mobitela, dok supruga jedva čeka da može prebaciti kanal. A ja se bojim. Bojim se da ću se razočarati. A većeg straha teško da može biti. Gledamo "Život na sjeveru". "Northern Exposure". Gledamo najbolju seriju u povijesti televizije. Prema mom mišljenju. Gledamo tešku dosadu. Misle ostali sudionici pokusa. Eksperiment je završio prije kraja prve epizode. Na kauču sam ostao sam. Kao profesor za katedrom nakon zvona. Mlađa je odjurila na Netflix, starija na Tik Tok, a supruga na Doktora Housea. A mene su ostavili da gledam RTL kockicu.

A nije da ne znam za Netflix. Ronim i ja tim morem. Počeo sam dosad gledati valjda 70 serija. I samo rijetke sam odgledao dalje od druge epizode. I to ne zato što su loše. Baš suprotno. Dobre su. Točnije, dobro izgledaju. Poput žena na svadbama. Vrhunska produkcija. Poredane su kao jahte na Zapadnoj obali. Bliješte kao kristalni lusteri. Mame kao božićni izlozi. A jedna od druge se ne odvajaju. I u zahod zajedno idu. Marširaju. Pješadija na visokim petama. Glume da ih cipele ne žuljaju. I sve su iste. Obrazi su im skoreni, a trepavice postojane, ne prokišnjavaju. Problem je samo što brzo dosade. Poput boje koja se nosi te sezone. Ili poput serije na Netflixu o kojoj svi pričaju. Znam ja štošta i o Tik Toku. Okej, lažem, Ne znam ništa o Tik Toku. Ali nisam glup. Znam valjda što mi dijete povazdan radi. Okej, ne znam, ali joj virim iza leđa. Hipnotizirana je pa me ne primjećuje. Palčevi joj rade kao turbina. I slušalice su joj non stop u ušima. Jednom je cijelu kuću usisala ne primijetivši da se kabel usisivača iskopčao iz utičnice. Da smo je snimili mogli smo je staviti na Tik Tok. Savršeno bi se uklopila. Što si bedastiji, tamo si popularniji. Kao hrvatske serije na Novoj TV.

O Doktoru Houseu neću. Drag mi je. Spasio me posjeta liječniku i beskrajnih čekanja po bolnicama. Kad zaškripim, žena odmah zna što mi je. Giht mi je dijagnosticirala bez da me je pogledala. Kao još neke bolesti. Na nervnoj bazi. Uopće ne sumnjam da bi i operativni zahvat mogla izvesti. I Laucu predavanja držati. Prva se cijepila. I sad jedva čeka treću dozu. A što je naučila od doktora Fleischmana? Ništa.

A "Život na sjeveru"? U pet godina prikazivanja uistinu se ništa nije dogodilo. Mijenjanje godišnjih doba bilo je najnapetije što je CBS-ova serija ponudila. Ako ne računamo onu epizodu kad je Ricka usmrtio odlomljeni komad satelita. Ili onu kad je slavni ruski pjevač Nikolai na dvoboj izazvao Mauricea. Prepričati radnju "Života na sjeveru" je lako. Stane u jednu rečenicu. Prepričati sve ostalo je nemoguće. Što je čudnije i ekscentričnije, to je normalnije. I s protokom vremena, a od premijere je prošlo više od 30 godina, sve bolje. 

Pratite Stil i na Instagramu!

01. svibanj 2024 09:07