Overlay
‘THE BOYS 2‘

Najočekivanija televizijska premijera godine: krenula je druga sezona kultne Amazonove superherojske serije, bacili smo oko na dosad prikazano...

Foto IMDB
13. rujna 2020. - 12:17

Prošlogodišnji TV hit "The Boys" je mogući kandidat za najkultniju noviju seriju. Voljeli anarhični i nasilni "The Boys" ili ne, seriji u produkciji Amazona, snimljenoj prema serijalu stripova Gartha Ennisa i Daricka Robertsona, treba priznati da je kult materijal.

Sve je više superjunačkih serija, od Marvelovih "Daredevila" i ekipe do "Watchmena" i "Umbrella Academy", ali ni jedna nije emitirala ovakvu kultnost među publikom na filmskom tragu "Kick-Assa" i "Deadpoola". "The Boys" su "Avengers", "Justice League" i "Watchmen" koji su gledali novomilenijske ekstremne akcijske filmove, brutalne i crnohumorne.

Marvel i DC kao teška meta

Zato žurno snimljena druga sezona Amazonove serije kreatora Erica Kipkea i producenata Evana Goldberga i Setha Rogena spada u sam vrh najočekivanijih televizijskih premijera posljednjeg kvartala godine. No, fanove je dočekalo iznenađenje u ritmu emitiranja: Amazon se poveo taktikom konkurenta Apple TV+ i odustao od toga da "The Boys 2" bude "binge" materijal u realnom vremenu, odnosno da svih osam epizoda druge sezone izađe odjednom 4. rujna. Ne, izašle su samo prve tri epizode u kompletu nakon čega od 11. rujna preostalih pet ide jednom tjedno, pa sve do 9. listopada.

Dakle, zadnja epizoda tek za mjesec dana. To nam djeluje predaleko, a serija se prilično iščekuje, stoga smo odlučili baciti oko na zasad dostupne epizode druge sezone i provjeriti njezinu trenutnu kakvoću. Prvi dojam je u rangu prve sezone, na mahove pretjerano i forsirano "edgy", ali i nesumnjivo subverzivno u još jednom pobijanju Spider-Manove mantre "s velikim moćima dolaze velike odgovornosti", uz potencijal da ovaj nastavak bude bolji od prethodnika, za čvrstu "četvorku", budući da je npr. treća epizoda najbolja od prve tri.

Prijašnja sezona davala je obol u satiriziranju superjunačke kulture današnjice, društvenih medija i korporativne mašinerije koja je stvorila superheroje u seriji i pretvorila ih u zajednički brend i pojedinačne "celebrityje", a to radi i ovaj nastavak. Teška meta su Marvelovi i DC-jevi superheroji, poput Kapetana Amerike i Supermana utjelovljenih u Homelanderu (Antony Starr), prema kojima su superjunaci serije "The Boys" i (re)kreirani kao iskrivljeni odraz u njihovu zrcalu. Podsjetimo se nekih šokovitih trenutaka iz "sezone 1".

Homelander, vođa grupe superheroja zvane Seven, razorio je zrakoplov pun ljudi iz političkih razloga. "Flashovski" i "quicksilverovski" superbrzi A-Train (Jessie T. Usher) napravio je krvavu šalšu od neke nesretnice kad se zabio u nju u punom trku. A "aquamanovski" The Deep (Chace Crawford) onanirao ispred mlade superjunakinje Starlight (Erin Moriarty) i pokušao iskamčiti seks. Imali smo i scene u kojima smrtnici na čelu s Butcherom (Karl Urban), nazvani The Boys, sređuju moćne superjunake povezani zajedničkim animozitetom prema njima iz ovog ili onog razloga. Boysi, tako, raznose nevidljiva superheroja bombom u njegovoj stražnjici (!), a tu je i scena kad Deepov dupin proleti kroz vjetrobransko staklo automobila da bi ga potom pregazio kamion.

"Jebeno dijabolično", rekao bi Butcher. Ili samo bolesno. Ne stoji prije svake epizode zavraga upozorenje o nasilju, niti se tek tako savjetuje diskrecija gledatelja. Kome je do sličnih situacija, doći će na svoje s "The Boys 2". "Ovo nikad neće stati, samo će biti više krvi", siguran je Hughie (Jack Quaid), pripadnik Boysa, pripremajući teren za drugu sezonu. U prvih nekoliko minuta regenerirajući superheroj u crnom Black Noir (Nathan Mitchell) dekapitirat će superjunačkog ekstremista Naquiba (Krishan Dutt), a scena biti režirana po uzoru na "Predatora 2", kad smo vidjeli glavu King Willieja u krupnom planu i shvatili da mu više nije na ramenima.

Hitchcock i Bay u istoj rečenici

Serija koja citira "Predatora 2", makar i ovako morbidno, zaslužuje plusić koji joj se može dati i zato što je u istu rečenicu stavila Alfreda Hitchcocka i Michaela Baya tijekom rasprave na temu glumica. No, vratimo se na Black Noira: nakon što skrati za glavu terorista, on potom pokušava zabaviti sinčića pokojnika s njegovim plišanim zekom. "Vrati zeku natrag u kutiju", rekao bi mu Cameron Poe (Nicolas Cage) u "Con Airu", možda i Butcher da je to vidio. Ako vam je scena s dupinom u "season one" bila too "much", u trećoj epizodi druge sezone gliser će se zabiti u nasukanog kita na plaži.

Sva sreća, "The Boys 2" nije samo grafički nabrijana serija, nego i meta-filmski/serijski i satirički. Korporacija odgovorna za Seven planira snimanje superjunačke franšize. Radni naslov filma je "Dawn Of Seven" kao očita aluzija na "Batman vs. Superman: Dawn Of Justice", a "pitch" uključuje i glazbu dežurnog DC-jeva skladatelja Hansa Zimmera. Superheroji iz ekipe Seven svako malo davaju intervjue i najviše pažnje izaziva "najseksi" borkinja protiv zločina, "jebena superheroina" Starlight koja je bila u vezi s Hughiejem, dakle ljubav među članovima zaraćenih ekipa.

Pojava nove djevojke-superheroine koja se prijavljuje na dužnost, Stormfront (Aya Cash), unosi drukčiju dinamiku među Seven. Novinari na "press-junketu" pitaju Starlight i Stormfront "koliko je zabavno imati moći" i "je li snažno novo zgodno". Stormfront se nameće kao feministica i ponaša kao da je šefica ili da bi to mogla postati.

Ipak, Homelander je još uvijek vođa, a njegov tumač Starr i dalje pr(a)va zvijezda (star) serije. "Ponekad je teško biti superiorniji svakom biću na planetu, ali mi smo bogovi i to je dobar osjećaj", govori sinu Ryanu na(r)cistički, proamerički nastrojen superjunak, spreman za nove nepodopštine u narednim epizodama, ali i već najavljenoj idućoj, trećoj sezoni. S velikim moćima dolaze velike – neodgovornosti.

SERIJA: The Boys 2; fantastična akcijska komedija; SAD, 2020. KREATOR: Eric Kipke ULOGE: Karl Urban, Jack Quaid OCJENA: *** ½ (prve 3 epizode)

18. travanj 2024 23:52