Overlay

Kristijan ima svoj đir: putuje 300 dana godišnje, nije ga zaustavila ni pandemija. Dao nam je savjete gdje i kako putovati u vrijeme koronakrize

Piše Tea Sumić Miletić
10. travnja 2021. - 12:36

Kristijan Iličić nedavno je zahvaljujući svom blogu po treći put zaredom osvojio titulu najboljeg hrvatskog travel bloggera, stoga nije čudno što smo ga zatekli na putovanju. Po Centralnoj Americi, koroni usprkos. Put je malo prije Nove godine započeo sa svojom zaručnicom Andreom Trgovčević, kad smo ga mi uhvatili, negdje u Kostarici, putovao je solo. 

Kristijan i Andrea poznat su par na društvenim mrežama i imaju tisuće pratitelja na različitim social platformama, a njihovi obožavatelji se osobito raznježe na priču kako je Kristijan prije nekoliko godina zbog svoje djevojke preletio deset tisuća kilometara, samo da bi ju iznenadio na rođendan... Druge, pak, fasciniraju Kristijnovi koloritni izvještaji iz svih kutaka svijeta u kojima piše o pustolovinama s putovanja, razgledanim zanimljivostima, kulturi, hrani, načinu života, jeftinom smještaju, uličnoj hrani i drugim interesantnim teemama te sve to ilustrira fascinantnim fotografijama i snimkama.

image
kristijan ičicic

Kristijan je diplomirani stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija, prije nekoliko godina odlučio je prekinuti uspješnu karijeru u medijima i ostvariti svoje globtroterske snove. I toga se prihvatio svojski, na putu godišnje provede čak 300 dana, a do sad je posjetio više od 75 zemalja s naglaskom na manje razvijene zemlje koje su zadržale svoju autentičnost. Jedno najdražih odredišta mu je Etiopija u kojoj je proveo više od dva mjeseca putujući i istražujući, a gotovo jednako očaran je Kambodžom, Laosom, Vijetnamom, Indonezijom, Filipinima i Tajlandom, koje je obišao prije desetak godina, za svog prvog velikog putovanja, tijekom kojeg je provo puna tri mjeseca u Aziji živeći kao lokalac, no zamjera im što su u međuvremenu postali previše posjećeni.

Kristijan ističe kako je po prirodi vrlo znatiželjan, što rezultira istraživanjem neistraženog koje je pretvorio u svoj životni poziv. Napominje i kako nikad ne putuje kao turist nego kao putnik. Putovanje je sa  zaručnicom započeo u Panami, trebali su ga završiti u Meksiku, no epidemiološka situacija im je malo zakomplicirala planove. E pa baš smo o tome odlučili s njime popričati i doznati kako putovati svijetom usred pandemije.

Kako putovati za vrijeme pandemije i na što posebno obratiti pažnju?
- Po mom iskustvu, malo je problematično, barem u Centralnoj Americi. Zbog smanjenog broja turista ukinute su neke autobusne linije, teže je organizirati transport... Ono na što bi svakako najviše treba obratiti pažnju su propisi vezani uz testove pri prijelasku iz jedne u drugu državu te logistiku vezanu uz njih. Prema onome što sam doživio do sad na ovom putovanju, treba paziti na to može li se korona-test napraviti u gradovima koji su vam na ruti ili zbog testiranja treba potegnuti do glavnog grada jer u tom slučaju treba odraditi logistiku puta do glavnog grada, gdje se treba naručiti, odraditi test, pričekati rezultate 24 sata te tek tada kupiti kartu za dalje.

image
kri ič

Čini se da je korona poprilično zakomplicirala putovanja. Je li ih po nečemu olakšala? Možda po pitanju cijene?
- Nije. Barem ne u Centralnoj Americi, jer kako je turista manje, odlučili su zaradu kompenzirati podizanjem cijena.

Za svoj ste blog dobili niz nagrada, proglašeni ste travel bloggerom godine, imate li savjet za one koji razmišljaju krenuti vašim stopama?
-Vjerujem da je najvažniji savjet koji im mogu uputiti da budu ono što jesu i da se ne mijenjaju radi nikoga i da putuju onako kako žele putovati. Dobra ideja je naći neku nišu i orjentirati se na nju, dakle prvo treba odlučiti koja vrsta travel bloggera želite biti - avanturističlki, food ili luxury travel blogger - i zatim se držati te specijalizacije.

Na koji način birate desetinacije?
-Destinacije trenutno biram prema tome gdje mogu putovati, u koje je zemlje dozvoljen ulazak, prema tome treba li se ili ne treba testirati na koronavirus i je li za turiste propisana karantena, kao i prema tome koje zemlje do sada još nisam posjetio.

image
kris il

S obzirom na pandemiju možete li izdvojiti nekoliko destinacija za manje iskusne putnike? Mislim na ljude koji bi samo voljeli negdje na godišnji odmor, negdje toplo, dok je kod nas još uvijek prehladno za kupanje.
-Moja preporuka svima koji sada žele putovati je Meksiko. Cijeli je Yucatan siguran, plaže su fenomenalne, sve radi, sve je otvoreno, restorani i barovi rade. Maske se nose, ali test na koronu nije potreban za ulazak. Svakako preporučujem i Kostariku, trenutno najposjećeniju zemlju Centralne Amerike. Za ulazak u Kostariku ne traži se korona-test, kao ni za ulazak u Dominikansku Republiku, gdje je Punta Cana, stvarno idealno mjesto za odmor s prekrasnim plažama i resortima.

Kakvi su vam dojmovi s putovanja kroz Centralnu Ameriku? Što ste do sada obišli?
-Putovanje kroz Centralnu Ameriku je vrhunsko iskustvo. Krenuli smo kroz Panamu, ali smo zbog lockdowna morali promijeniti plan. Isti dan smo bukirali smo karte za Meksiko i obišli dobar dio Yukatan. Zatim smo prešli brodom do Gvatemale. Putovali smo autobusom preko cijele Gvatemale putovali da bi posjetili đunglu i izgubljene gradove do kojih je jako teško doći. Imali smo velikih problema na putu, zapeli smo u blatu, na kraju se izvukli i napravili snimke kakvih se nigdje ne može naći po internetu, posebno takve snimke snimljene dronom. U Gvatemali smo obišli jezero Atitlán, proveli nezaboravno vrijeme tamo. Iz Antigve smo se popeli na vulkan Acatenango i od tamo gledali erupciju vulkana Volcán de Fuego. To mi je bilo jedno od najljepših iskustava u životu, ali i jedno od najtežih. Prošao sam zatim El Salvador i Honduras, Nikaragvu, Kostariku... Bit će jako puno materijala i storija.

15. lipanj 2024 05:45