Overlay
novi pristup

Kako ne odustati od novogodišnjih odluka: psiholozi imaju jednostavno i sasvim logično rješenje, iskušajte ga - čak i ako preskočite sastavljanje ovog popisa

Piše T.S.M.
Foto shutterstock
27. prosinca 2022. - 15:15

Kako nam se bliži kraj godine, vrijeme je za donošenje novogodišnjih rezolucija, popisa odluka koje jako lijepo zvuče u teoriji, ali u praksi od njih u pravilu tako lako odustajemo. Ako ćemo poslušati psihologe, razlog je u tome što se fokusiramo na cilj, umjesto na proces. Dakle, umjesto da razmišljamo o tome što ćemo postići budemo li se držali svojih odluka, trebali bismo se koncentrirati na korake koji nas vode tom cilju.

Razlog je u tome što nad procesom imamo veću kontrolu nego nad ciljem, koji je uvijek neizvjestan. U psihologiji postoji teorija koja se zove samoodređenje, koja kaže da smo motiviraniji kada imamo veću autonomiju izbora i radnji, što proces čini učinkovitijim načinom za stvarno postizanje ciljeva. Osim toga, proces je nešto što možemo prilagođavati, uštimavati i usavršavati u hodu - shvatimo li da smo pogriješili, promijenit ćemo par stvari i ispraviti kurs.

Ova je teorija korisna čak i ako ne sastavimo popis novogodišnjih rezolucija - možete je primijeniti na svakodnevnicu: svakog se dana usredotočite na svoju svrhu, na ono što ćete dobiti iz svakog segmenta iskustva kroz koje prolazite. Postavljanje cilja do kojeg pošto-poto moramo stići kako bismo bili ljepši, zdraviji, sretniji, zadovoljniji zapravo je prilično eskapistički način pristupa životu, ali usredotočenost na proces daje nam više prostora za promišljnje, planiranje i uživanje u svakom trenutku - tako živimo život, umjesto da ga samo preživljavamo.

 

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

24. travanj 2024 07:22