Overlay
‘WESTWORLD 4‘

Kad roboti dožive ‘reboot‘: nova sezona SF serije kao da resetira prethodnu, ali još uvijek drži visoku razinu produkcije sudeći po prve četiri epizode

Piše Marko Njegić
24. lipnja 2022. - 23:10

Bilo je upitno hoće li četvrta sezona serije "Westworld" biti spremna za premijeru 2022. ili ipak biti ostavljena za 2023. godinu.

Srećom za fanove jedne od najboljih SF serija današnjice, "Westworld 4" je spreman, i to već od ovog ponedjeljka 27. lipnja u jednotjednom ritmu, karakteristično za HBO Max.

Gledano na temelju prve četiri epizode dobivene na recenzentski uvid (od ukupno osam), "Westworld" još uvijek drži visoku razinu produkcije, a i kvalitete.

"Westworld" se potvrđuje kao jedna od ujednačenijih višesezonskih serija novog milenija, premda je prva sezona još uvijek (daleko) najbolja.

Štoviše, produkcijski i estetski gledano, ovo je vjerojatno najimpresivnija novovjeka serija u pogledu vizualnog dizajna interijera i eksterijera, fotografije, scenografije i kostimografije. Sve takoreći izgleda kao SF film za kino.

Međutim, produkcija nije jedino što "Westworld" čini "Westworldom"; to je i priča kreatora Lise Joy i Jonathana Nolana. Serija je naslijedila etičke preokupacije robotskih "sci-fi" filmova i SF-ova na temu umjetne inteligencije i simulacije stvarnosti.

Od "Odiseje u svemiru" do "Umjetne inteligencije", od "Blade Runnera" do "Blade Runnera 2049", od "Terminatora 1&2" do "Matrixa", od "Duha u oklopu" do "Ex Machine" i "Upgradea".

Četvrta sezona ide u tom smjeru i kao da nastavlja tamo gdje je stala nedavna serija "Devs" i, još više, prošlogodišnji film "Matrix: Uskrsnuća".

Posrijedi je, čini se, djelomični "reboot" ili "reset" podcijenjene treće sezone koja je pretvorila Dolores (Evan Rachel Wood) u terminatoricu, a Maeve (Thandiwe Newton) u monstrumicu, što nekim fanovima nije najbolje leglo.

Znači, kao što je četvrti "Matrix" funkcionirao kao svojevrsni "reboot" ili "reset" prethodnih dvaju filmova, "Reloadeda" i "Revolutionsa".

U seriju se vratio William (Ed Harris) koji je obavijen enigmom kao cijela dosadašnja četvrta sezona i ima upečatljivu sekvenciju u uvodu.

Najzanimljivijim djeluje podzaplet vezan za Dolores koja je – oprez: "spoiler" za one koji nisu gledali "Westworld 3" – na kraju treće sezone bila ubijena da bi se sad vratila kao Christina.

Christina radi kao scenaristica videoigara, specijalizirana za pozadinske, neigračke likove ("non-player characters") kakav je bio Ryan Reynolds u kinohitu "Free Guy", dakle likove koji nisu pod kontrolom igrača, a predlaže šefu neki romantični "videogame" scenarij, ali on govori da igrači "traže nasilje".

U svemu tome preslikana je suština "Westworlda", serije o kojoj su ljudi fascinirani nasiljem, što postaju i roboti koji ne žele biti pod kontrolom "igrača".

SERIJA: Westworld 4; SF; SAD, 2022. KREATOR: Lisa Joy i Jonathan Nolan ULOGE: Evan Rachel Wood, Thandiwe Newton OCJENA: **** (prve 4 epizode)

25. travanj 2024 11:58