Overlay
‘PONOVO SAMAC‘

Gay dejtanje u srednjim godinama: Netflixova serija od tvorca ‘Seksa i grada‘ pokazuje kako je biti ‘single‘ homoseksualac nadomak 50-e u New Yorku

Piše Marko Njegić
6. kolovoza 2022. - 12:10

Kako je biti nesretno zaljubljeni gay u srednjoj školi, Netflix je pokazao sa serijom "S ljubavlju Victor", televizijskim odgovorom na film "Love, Simon".

Sada, par godina kasnije, Netflix pokazuje kako je biti sredovječni gay samac u seriji "Uncoupled" Darrena Stara. Ime ovog kreatora poznato je svim serijofilima.

Starr je iznjedrio "Seks i grad" i njegov nedavni nastavak "I tek tako" te "Emily u Parizu", dakle specijalist je za serije o samcima i njihovu dejtanju u velegradu.

"Ponovo samac" je mješavina svih tih serija na gay način, s najvećim naglaskom na "And Just Like That...". Likovi ove serije su sredovječni Newyorčani, kao Carrie i ekipa u "I tek tako...".

Pronaći nekoga u srednjoj dobi nije lako, posebice ne za gayeve. "Ne želiš u ovom gradu biti gay i solo, u ovoj dobi si nevidljiv", govore Stanley i Billy (Brooks Ashmanskas, Emerson Brooks).

Riječi su upućene njihovom prijatelju i glavnom liku, trgovcu nekretninama Michaelu u tumačenju Neila Patricka Harrisa kojemu je ovo druga otvoreno gay uloga nakon pojavljivanja u seriji "Grijeh".

Michael je upravo postao samac nakon što je njegov partner Colin (Tuc Watkins) napunio 50 i "odbacio 17 godina njihova zajedništva".

"Tko bi rekao da su gay frajeri isti kao ostali muškarci, samo s boljim frizurama", komentira Michael kad čuje od Claire (Marcia Gay Harden; "Mistična rijeka") da ju je suprug ostavio zbog mlađe žene.

Ponovno sam, Michael je prisiljen vratiti se na dejting scenu, gdje vladaju aplikacije kao što je Grindr i distribuiraju se slike kite.

Teren za "riba zvan vode" komediju je pripremljen i ovo je u tom pogledu solidan komad humoristične televizije s duhovitim dijalozima ("Moraš se razdjevičiti od njega"), režiran, napisan i glumljen u formi lepršavog sitcoma kojemu odgovara i u prosjeku polusatnim trajanjem svake od osam epizoda. Međutim, zbog komedije pati drama.

"Uncoupled" je mogao biti i gorkoslatka serija o krizi srednjih godina, ali toga se Starr tek ovlaš dramski dotiče, što je minus uz ne pretjerano nadahnutog glavnog glumca i teško poistovjećivanje sa svijetom bogatih za većinu ljudi s ove strane ekrana, bili gay ili ne.

Harris je gay i u pravom životu, no gledatelj rijetko stječe dojam da glumac duboko osjeća lik i njegove peripetije, tj. da uloga ima metafilmsku ili metaserijsku težinu.

SERIJA: Uncoupled; komična drama; SAD, 2022. KREATOR: Darren Starr ULOGE: Neil Patrick Harris, Marcia Gay Harden OCJENA: ***

18. travanj 2024 03:29