Overlay
‘LOKI‘

Dobar, loš, Loki: Thorov brat i omiljeni Marvelov negativac nalazi se na svojevrsnoj terapijskoj seansi i suočava sa svojim nedjelima u hit-seriji

Piše Marko Njegić
24. srpnja 2021. - 19:27

Thorov polubrat i bog prijevara i spletki, Loki Laufeyson (Tom Hiddleston), predobar je lik i negativac da bi se serija koja nosi njegovo ime, treća Marvelova na Disney+ od početka godine nakon "WandaVision" i "The Falcon and the Winter Soldier", recenzirala samo na konto nastupne epizode ili nekoliko prvih.

Ova je misao na koncu prevladala nakon što je potpisnik ovih redaka razmatrao bi li pisao o Marvelovu "Lokiju" odmah početkom lipnja, kad je krenuo s emitiranjem na Disney+, ili bi pričekao da se svih šest epizoda izvrti do sredine srpnja i onda se mašiti tastature. Odluka se pokazala dobrom.

Naravno da su epizoda-dvije-tri dovoljne da se može procijeniti kakva je pojedina serija, ali "Loki" nije "The Falcon and the Winter Soldier", fokusiran većinski na akciju od točke A do točke B. On je nepredvidljivošću bliskiji prvoj Marvelovoj seriji na Disney+ "WandaVision", koja je osvojila nominacije za Emmy točno u trenutku kad je "Loki" završio.

No, dok se "WandaVision" prema kraju približavala spektaklu standardnog Marvelova (kino)blockbustera, "Loki" uglavnom uspijeva ostati drukčiji i posebniji od svega u Marvelovu proširenom televizijskom svemiru, a posebice u usporedbi s mnogim TV serijama ljeta i godine.

Konačno, Loki je sam drukčiji negativac od svih Marvelovih do sada viđenih, i jedan od najboljih, ako ne i najbolji ili barem najzanimljiviji. Predstavljen prije točno deset godina, u prvom "Thoru" 2011., Lokijevo pojavljivanje u Marvelovim filmovima postalo je neizbježno.

Gdje je bio Thor, tu je i zločesti brat Loki koji je odrastao u njegovoj sjeni ("Thor: svijet tame", "Thor Ragnarok"), ali gledali smo ga i u tri od četiri "Avengers" blockbustera ("Osvetnici", "Osvetnici: Rat beskonačnosti", "Osvetnici: Završnica").

Kad su samostalne filmove počeli dobivati negativci konkurentskog DC-ja, poput Jokera i Harley Quinn, pa i Disneyjeva Cruella, bilo je pitanje vremena kad će i Marvel/Disney+ nekom svojem negativcu dati film ili seriju, a Loki je bio najlogičniji izbor, makar – oprez: spoiler" – stradao u "Avengers: Endgame" (od ruku moćnog Thanosa), što nije smetalo ni Black Widow da ponovno oživi u aktualnom spektaklu. I eto nam "Lokija".

Serija kreće naizgled predvidljivo, no to je "lokijevska" varka. Uvod prve epizode odvija se 2012., spojen je direktno na "Osvetnici: Završnica" i dođe kao podsjetnik na Lokijevu krađu "tesseracta", ali i zavrzlame oko putovanja kroz vrijeme, što postaje i okosnica ove serije.

Ubrzo nakon uvoda Lokija hvataju nekakvi birokratski kontrolori vremena koji izgledaju kao da su doletjeli iz nekog filma Terryja Gilliama, svakako "Brazila", a može i "12 majmuna" s obzirom na "time-travel" tematiku. Marvel i Gilliam dosad nisu išli u istoj rečenici, ali u "Lokiju" idu i to je već kompliment seriji koja ne pati od "marvelovskog" franšiziranja i "cameo" defiliranja popularnih likova (Thora nećemo vidjeti).

Titularni lik suočen je s birokracijom i papirologijom kao da je protagonist Kafkina djela. Kafka i Loki su krajnje neobična kombinacija, ali stvar nekako šljaka, kao i Lokijevo putovanje kroz vrijeme s agentom Mobiusom M. Mobiusom (Owen Wilson), do 1549. pa natrag do erupcije vulkana na Pompejima i naprijed u 2077. godinu.

U prošlosti, sadašnjosti i budućnosti bude i nešto akcije i spektakla, ali više u stilu visokobudžetnog "Doktora Whoa" nego "Doktora Strangea". Za jedan Marvelov projekt "Loki" najviše drži do konverzacije i psihologije, hvalevrijedno, ali ponekad i na svoju štetu.

Naime, serija je povremeno odveć razgovorljiva u trenucima kad bi bilo bolje da slušamo samo kotačiće u Lokijevu mozgu kako se vrte i smišljaju sheme. Jer, on je takav lik, "dobar kad radi grozne stvari", ali ima i neke potisnute osjećaje.

"Dosta se toga događa u njemu. Zabavan je, ali ima unutarnjeg bijesa i boli", rekao nam je Hiddleston u ekskluzivnom canneskom intervjuu 2013., istaknuvši kako je uloga Lokija "zahvalna za tumačenje".

Srećom, serija ulazi dovoljno duboko u njegovu glavu, a i višak priče koristi gotovo kao priliku da se Loki nalazi na terapijskoj seansi i ispovijeda se Mobiusu, suočava se sa svojim likom i nedjelima. Seansa će se nastaviti u "season 2".

SERIJA: Loki; fantastična avantura; SAD, 2021. KREATOR: Michael Waldron ULOGE: Tom Hiddleston, Owen Wilson OCJENA: *** ½

18. travanj 2024 23:51