Overlay
‘DICKINSON‘

‘Bridgerton‘ je gurnuo u sjenu seriju slične tematike, iako je od njega za klasu bolja: pogledali smo novu sezonu kostimirane romantično-komične priče

Piše Marko Njegić
31. siječnja 2021. - 17:22

Velika popularnost "Bridgertona" gurnula je u sjenu drugu sezonu kostimirane romantično-komične serije "Dickinson" kreatorice Alene Smith ("The Affair"), nastale u produkciji Apple TV+, koja je stigla do polovice, s dosad emitiranih pet od ukupno deset epizoda u jednotjednom ritmu.

"Dickinson 2" to nije zaslužio kao za klasu bolja televizija, onoliko koliko je oskarovska nominentica ("Čovjek zvan hrabrost") Hailee Steinfeld ("U sedamnaestoj", "Bumblebee") bolja glumica od Phoebe Dynevor. Austen bi se, da je živa, sigurno opredijelila za "Dickinson" u odnosu na "Bridgerton".

Ova serija je "janeaustenovskija", iako se ne bavi slavnom spisateljicom, već pjesnikinjom Emily Dickinson (1830. – 1886.). Vjerojatno bi se dopala i Luoise May Alcott, autorici "Malih žena". Druga sezona "Dickinson" kao da se nastavlja na kraj filma "Little Women" zahvaljujući sceni tiskanja novina (tamo se tiskala knjiga).

U startu se navješćuje o čemu će u drugoj sezoni biti riječ – Emily se kao pjesnikinja suočava s konceptom slave kad joj urednik novina Sam Bowles (Finn Jones) ponudi objavu pjesama, a i čini se da je bacio oko na nju.

"Tvoje pjesme su djelo genija, trebaju se tiskati", Sam uvjerava Emily koja je, pak, zaljubljena u prijateljicu Sue (Ella Hunt), ali ljubav komplicira to što joj je ona šurjakinja, udana za njezina brata Austina (Adrian Enscoe).

Podzapleti su i ovdje sapuničasti kao u "Bridgertonu", no "Dickinson" je pritom scenaristički, redateljski i glumački vrckavija, zaigranija, pametnija, pa i feminističkija serija. U prvoj sezoni Emily je predstavljena kao buntovna djevojka koja se, na čuđenje okoline, ne želi udavati ni raditi kućne poslove, samo pisati pjesme. "Istina je možda skrivena u njezinim pjesmama", čujemo u drugoj sezoni.

Uz to što Emily i dalje piše i zanese se da ni ne primijeti kako je lice umrljala tintom i izgleda kao rakun, sada je zaljubljena u frendicu i dvoji bi li postala slavna, dakle totalno je drukčija i slojevitija od Daphne iz "Bridgertona", više "svoja".

"Dickinson" ne treba golotinju da bude zanimljiva i s titularnim likom može se poistovijetiti svatko tko ima aspiracije za pisanjem ili, općenito, kreiranjem nečega, a nije siguran želi li da netko drugi sudi o njegovim napisima i kritizira ih.

"Slava je prevrtljiva", veli Emily i pjesnikinja će naglas dvojiti o tome kad joj se ukaže duh, Nitko (Will Pullen). Kao i u prvoj sezoni, najbolje scene tiču se hvatanja trenutka momentalne pjesničke inspiracije, kad se pjesma stvori u Emilynoj glavi i ona poseže za njom slažući riječi na licu mjesta koje se tada ispisuju na ekranu. Istina serije je skrivena u njezinim pjesmama.

SERIJA: Dickinson; romantična komedija; SAD, 2021. KREATORI: Alena Smith ULOGE: Hailee Steinfeld, Adrian Enscoe OCJENA: *** ½

19. travanj 2024 17:58