StoryEditorOCM
ZdTubeVIDEO SIMULACIJA

Novi izgled i „pametno“ upravljanje Ulicom dr. Franje Tuđmana - evo kako će se voziti najprometnijom gradskom dionicom nakon rekonstrukcije

Piše Zadartopcity
7. ožujka 2021. - 08:57

Pogledajte kako će izgledati novouređena Ulica dr. Franje Tuđmana, čijom se rekonstrukcijom i uspostavom Inteligentnog prometnog sustava, Zadar ugrađuje u šire regionalne i europske sustave mobilnosti. Kroz ovaj i ostale već najavljene projekte modernizacije gradskog prometa, Zadar postaje dio kontinuirane urbanizacije Europe.

Rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana, predstavlja ključnu komponentu projekta „Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS“, koji ima za cilj povećanje učinkovitosti prometnog sustava grada Zadra.

Ulica dr. Franje Tuđmana središnja je glavna gradska prometnica te kao takva najopterećenija prometom koja prolazi kroz najgušće naseljeno područje grada i u koju se ulijeva promet dnevnih migracija građana sa sjevernih dijelova grada u centar i obratno. Upravo zbog navedenog, rekonstrukcija i poboljšanje ove „prometne žile kucavice“ Zadra nameće se kao nužnost i višegodišnja potreba.

Radovi rekonstrukcije predviđaju novu četvorotračnu prometnicu u dužini od 890  metara, s obostranim nogostupima i biciklističkim stazama te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koji nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Tako će cjeloviti planirani obuhvat rekonstrukcije omogućiti optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom te bolju informiranost vozača. Novoobnovljena trasa proširene ceste omogućit će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja, ali i bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova.

Uspostava Inteligentnog prometnog sustava u gradu Zadru, nakon rekonstrukcije Ulice. dr. Franje Tuđmana, nastavit će se sljedećom komponentom projekta koja obuhvaća zamjenu, odnosno ažuriranje semaforiziranih raskrižja s uspostavljenim centralnim sustavom za upravljanje ITS-om, iz kojeg će se kontrolirati promet i dobivati informacije u realnom vremenu, uz predviđenu ugradnju info displeja i video detektorskog sustava.

Na ovaj način zaokružit će se cjelovita uspostava ITS-a na planiranoj dionici, ali i napraviti veliki korak za buduće faze uspostave ITS-a na ostalim gradskim dionicama što vodi ka konačnom cilju - poboljšanju cjelokupnog transportnog sustava, povezivanju svih vrsta prometa te podizanju razine sigurnosti u prometu i zaštitu okoliša u gradu Zadru.

Realizacijom ovog, ali i ostalih projekata koji doprinose rješavanju prometnih problema i unapređuju gradsku prometnu mrežu, Zadar se s pravom  pridružuje skupini gradova koji na pametan način planiraju život grada i svojih građana.

24. travanj 2024 04:03