stdClass Object ( [id] => 1260894 [title] => Želite zaustaviti bore? Ovo je veliki vodič kroz namirnice koje ‘pucaju‘ od kolagena, obavezno uz ovaj pripravak [alias] => zelite-zaustaviti-bore-ovo-je-veliki-vodic-kroz-namirnice-koje-pucaju-od-kolagena-obavezno-uz-ovaj-pripravak [catid] => 391 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svi su ludi za kolagenom, važnim ‘ljepilom‘ našeg tijela. Reklamiraju se najrazličitije varijante, prodaja mu vrtoglavo raste, a koliko nam objektivno pomaže, što nam radi u tijelu, kome se sve preporuča ili ne preporuča, ili je i sve to trenutna moda i dobar marketinški posao kako neki tvrde, odgovorila nam je dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica u Nutrition Diagnostic Centru u Zagrebu.

- Kolagen je protein kojega nalazimo u našem tijelu te važan za naše zube, kožu, kosu mišiće, tetive.. Kontinuirana opskrba tijela kolagenom je važna za zdravu i sjajnu kosu, čvrste nokte, zdrave zglobove i jake mišiće, no nažalost kako starimo tako nam tijelo postaje manje sposobno apsorbirati i koristiti protein iz hrane, te do 45-te godine razina kolagena padne i do 30 posto, pa znakovi starenja postaju vidljivi.

Zato je danas zanimanje za kolagen kao pripravak za ljepotu u antiageing postalo sve zanimljivije i traženije. Kolagen je iznimno važan strukturni protein odgovoran za napetost i elastičnost kože koju čini prozračnom i svježom. Čak 75 posto kože čini kolagen koji pomaže lakše metabolizirati mast i igra značajnu ulogu u održavanju naše mišićne mase..., pojašnjava dr. Lejla Kažinić Kreho.

Osim toga kolagen ublažava bol, i oštećenja zglobova te stoga važan za našu pokretljivost, jača krvne žile te održava njihov elasticitet, što su također razlozi zbog kojih je kolagen danas ‘IN‘, dodaje naša sugovornica.

Buduću da kolagen pripravak najčešće dolazi iz životinjskog izvora, ekstraktira se iz kože životinja – krava, svinja, kokoši ili morskog izvora (marine kolagen) ovi pripravci nisu pogodni za vegane i vegeterijance. Postoji li i kolagen za vegane?

- Kako životinjske namirnice danas sve više nas izbjegava, nova istraživanja se fokusiraju na veganski oblik kolagena, to je genetski modificirana gljivica yeast i bakterija Pichia pastoris - kombinacija za stvaranje visoko kvalitetnog kolagena koji ima prednost jer umanjuje rizik od alergije kod osoba osjetljivijih na proizvode životinjskog porijekla.

Veganska varijanta kolagena dolazi u obliku praha I kapsula, dok životinjska u formi Hydrolysed collagen – 3000 mg dva puta dnevno – najčešće 3 capsule ujutro i 3 navečer – na prazan želudac pola sata prije doručka i prije spavanja.

---

image
/Shutterstock
---

Inače, moram naglasiti da je pripravak kolagena najučinkovitiji ako se uzima uz namirnice bogate vitaminom C koji ne samo da je izvrstan antioksidans koji štiti kožu od UV zraka i drugih negativnih čimbenika odgovornih za ubrzano starenje kože, već je vitamin C važan i za samo stvaranje kolagena.

Da bi naše tijelo moglo sintetizirati kolagen, mora imati dovoljno vitamina C na raspolaganju, a najbolje je da pripravak sadrži barem 60 mg vitamina C!, ističe nutricionistica.

- Mogu li kolagen pripravak koristiti trudnice i dojilje?

- Ne!

Kolagen uništavaju poroci

Kolagen najviše uništavaju poroci: prekomjerno pijenje kave, alkohol, pušenje (nikotin), pretjerano sunčanje, neprospavane noći..., ukratko sve ono što omogućuje snažno djelovanje slobodnih radikala. Problematična mogu biti i jednostrane dijete, pa i one za mršavljenje, jer njima ne unosimo sve što je potrebno tijelu.

Na primjer, na dijeti bez ugljikohidrata ne dobivamo glukozu za mozak, tako da tijelo proizvodi vlastitu glukozu trošeći vezivna tkiva i stvarajući glukozu od njih što se prvo odražava na koži, a potom i na kostima...

Još jedan značajan faktor u razgradnji kolagena koji je tijekom godina dobio zloglasni naziv "tihi ubojica" je stres. Kortizol, ili hormon stresa koji se oslobađa kada naše tijelo reagira na stres, vrlo učinkovito doprinosi razgradnji kolagena i elastina.

Do manjka kolagena u organizmu može doći i zbog nekih autoimunih bolesti, posebice onih koje karakterizira napad tijela na vlastite proteine. Usporeno stvaranje kolagena često je jedan od problema kod pušača, ali ujedno može biti i posljedica čestog izlaganja ultraljubičastom suncu.

---

image
/Shutterstock
---

Ultraljubičasto zračenje prodire duboko u naše potkožno tkivo, gdje oštećuje kolagena vlakna. Stoga, moramo osigurati dovoljno esencijalnih masnih kiselina, koje osiguravaju dovoljno hranjivih tvari za vezivno tkivo, te povećati unos antioksidativnih zaštitnih tvari te u zrelijoj dobi voditi računa o uvođenju enzima. Zato treba jesti više ananasa i papaje jer sadrže enzime za razgradnju staničnog otpada koji nastaje odumiranjem stanica vezivnog tkiva.

Prirodni izvori kolagena

Prirodni kolagen u hrani nalazi se samo u namirnicama životinjskog podrijetla. No za učinkovitu sintezu kolagena ne trebamo uvoditi juhu ili odrezak na svoj jelovnik pri svakom obroku, jer naše tijelo ga je u stanju proizvesti samo ako mu osiguramo pravi "građevni materijal", pa ako je vaša prehrana raznolika i raznobojna već ste na dobrom putu. Namirnice koje mogu pomoći u izgradnji kvalitetnog kolagena.

RIBA

Kolagen iz morskih plodova trebao bi se najbolje apsorbirati u našem tijelu. Iako ga najvećim dijelom sadrže dijelovi ribe koji nisu među najpopularnijima za konzumaciju (npr. koža i kosti), riba je riznica aminokiselina koje su ključne za sintezu kolagena.

JAJA

Volite li ispeći jaje za doručak, dobro je znati da time svom organizmu činite veliku uslugu. Jaja sadrže prolin i glicin - aminokiseline koje su prijeko potrebne za sintezu prokolagena, koji je prethodnik kolagena.

JUHA OD KOSTIJU

Skromna domaća juha od kostiju prava je riznica kolagena, želatine, minerala i aminokiselina koji blagotvorno djeluju na zdravlje zglobova, mišića, kože i crijeva. Da biste dobili što više korisnih tvari, kosti je dobro kuhati najmanje 8 sati.

PILEĆE MESO

Piletina sadrži mnogo vezivnog tkiva koje je bogat izvor kolagena. Također, pileće meso sadrži esencijalne aminokiseline za izgradnju kolagena, poput glicina, lizina i hidroksiprolina.

---

image
/Shutterstock
---

LISNATO POVRĆE

Svi smo čuli za klorofil koji zelenom lišću daje bogatu zelenu boju. Ali to nije sve jer se klorofil smatra i superantioksidansom koji štiti tijelo od slobodnih radikala, ubrzivača starenja. Zeleno lisnato povrće također je izvor vitamina, minerala i vlakana.

MAHUNARKE

Mahunarke su izvrstan izvor proteina i sadrže aminokiseline potrebne našem tijelu. Mnoge mahunarke također sadrže mangan, cink i vitamin C koji potiču proizvodnju kolagena.

ČEŠNJAK

Osim protuupalnog djelovanja, koje donosi ogromne dobrobiti, npr. bolje kardiovaskularno zdravlje pa čak i smanjuje rizik od raka, češnjak također sadrži mnogo sumpora, koji pomaže u sprječavanju razgradnje kolagena u tijelu.

BOBIČASTO VOĆE

Borovnice, jagode, maline i kupine sadrže antioksidanse koji štite kožu od oštećenja. Bobičasto voće bogato je vitaminom C koji pomaže u povezivanju aminokiselina u tijelu i ubrzava sintezu kolagena.

PAPRIKA I KIVI

Citrusi su skupina namirnica na koje ima smisla obratiti više pozornosti ako želite potaknuti stvaranje kolagena.To znači da je pametno uvrstiti namirnice poput citrusa na svoj jelovnik češće, u orvom redu kivi i papriku.

VEGANSKE NAMIRNICE

Među aminokiselinama potrebnim za stvaranje kolagena su glicin, lizin i prolin, a veganske namirnice, uz pomoć kojih možete opskrbiti tijelo s ove tri aminokiseline su tempeh, tofu, razne vrste graha i drugih mahunarki te neke sjemenke i orašasti plodovi.

---

Koji su dodaci posebno učinkoviti?

Kvalitetni stimulatori stvaranja kolagena stoga bi svakako trebali sadržavati vitamin C, koji je tako praktički obavezan sastojak. Isto vrijedi i za cink jer je to mineral najvažniji za proizvodnju kolagena.

Ponekad se aminokiseline nalaze i u suplementima namijenjenim ubrzanju stvaranja kolagena u tijelu (jedna od mogućnosti je da se suplementi koji sadrže aminokiseline važne za stvaranje kolagena uzimaju zasebno, u kombinaciji s bazičnim suplementom za povećanje stvaranja kolagena).

U ovakvim suplementima često se nalazi hijaluronska kiselina koja, između ostalog, pomaže održavati kožu vlažnom, a time i zategnutijom.

Tu su zatim različiti biljni ekstrakti koji se povezuju s povećanom proizvodnjom kolagena (npr. ekstrakti šipka koji se smatra izvrsnim izvorom vitamina C ili ekstrakti biljke znanstvenog naziva Labisia pumila), spirulina i/ili mljevena zelena lisnato povrće (npr. špinat ili kelj) i antioksidanse, koji su iznimno važni za zdravu i mladoliku kožu.

---

---

Korisni savjeti za lice i vrat

Korisna je i masaža sirovim ohlađenim krumpirom iz hladnjaka, prerežite ga i njime dobro istrljajte kožu lica, a nakon 10 minuta isperite vodom.

Savjet za lijep vrat: dvije žličice ulja pšeničnih klica pomiješajte sa žumanjkom i stavite na vrat, omotajte ručnikom i ostavite preko noći; ujutro operite.

Ali više od znanja gdje se nešto nalazi, moramo razumjeti da su sve tvari koje konzumiramo međusobno ovisne i povezane.

Na primjer, ne koristi nam ako selektivno konzumiramo samo hranu koja sadrži B6, ako nemamo i minerale cink, magnezij, krom te vitamine B-kompleksa (osobito B2, B3...) i E (najviše u pšenici). ulju klica te u klicama kukuruza, lješnjacima, pinjolima i bademima) i C, koji samo zajedno osiguravaju dobru iskoristivost vitamina B6.

---

---

Čisti veganski kolagen?

Široj javnosti koja je zainteresirana za "veganski kolagen" trenutno je uglavnom dostupan za poticanje stvaranja kolagena. No, znanstvenici su uspjeli razviti i pravi kolagen koji nije životinjskog podrijetla. To su postigli uz pomoć genetske modifikacije određenih kvasaca i bakterija.

Ako se genetskim strukturama mikroorganizama dodaju četiri ljudska gena koja su povezana sa stvaranjem kolagena, mikroorganizmi sami počinju proizvoditi spomenuti protein. Dodan je i pepsin, probavni enzim koji pomaže vezati strukture u molekule kolagena identične ljudskom kolagenu. Bakterija Pichia pastoris posebno je važna u ovom procesu. Korištenjem ove vrste bakterija trebao bi se dobiti najkvalitetniji kolagen.

Neki stručnjaci smatraju da će ovakav "čisto pravi" veganski kolagen dobiven u laboratoriju u budućnosti potpuno istisnuti kolagen životinjskog podrijetla. U usporedbi s potonjim, trebao bi biti jeftiniji i sigurniji, a pritom, naravno, ne šteti životinjama.

Dobivanje kolagena u kontroliranom okruženju znači smanjenje rizika od prijenosa određenih bolesti, što je jedna od briga vezanih uz korištenje životinjskog kolagena. Postupak također omogućuje uklanjanje uobičajenih alergena, zbog čega bi ova vrsta kolagena između ostalog trebala biti sigurnija za alergičare.

Za sada se ne radi o proizvodu namijenjenom najširem krugu potrošača. Trenutno najbolja opcija za vegane, odnosno za sve one koji žele izbjeći životinjski kolagen, su stoga "stimulatori", koji tijelu daju dovoljne količine tvari potrebnih za stvaranje kolagena.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUČNO VODSTVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => STRUČNO VODSTVO 2 0 7366 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-31 10:48:07 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-31 10:53:30 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-01-18 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 391 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--viral [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Zanimljivosti iz Zadra, Zadarske županije, Dalmacije, Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => zanimljivosti, zadar, zadarska županija, dalmacija, hrvatska, svijet [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Viral [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Želite zaustaviti bore? Ovo je veliki vodič kroz namirnice koje 'pucaju' od kolagena, obavezno uz ovaj pripravak [metakey] => kolagen, kolagen u hrani, prirodni kolagen [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24154988.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/17137542.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24232720.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24232721.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24232719.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24154985.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24154986.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24154987.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Duje Klaric\/Cropix","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Split, 060614.
\nPonuda voca i povrca na trznici.
\nCijene po kilogramu: mladi krumpir 6-7kn,marelice 25kn, tresnja 25kn, fazolet 25kn, salata 12kn, blitva 10kn, jagoda 15-20kn, kruska 8kn, rajcice 7kn, tikvica 5kn.
","

Forty years old woman looking at wrinkles in mirror. Plastic surgery and collagen injections. Makeup. Macro face. Selective focus on the face. Realistic images with their own imperfections.<\/p>","

Collagen Powder and glass of water with slice of Lime; Vitamin C. Collagen supplements may improve skin health by reducing wrinkles and dryness.<\/p>","

Collagen powder and pills on pink background. Extra protein intake. Natural beauty and health supplement for skin, bones, joints and gut. Plant or fish based. Flatlay, top view. Copy space.<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["39:43","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1345","hd_24154988_1920.jpg":"1920x1080","k_24154988_1280.jpg":"1280x1280","k_24154988_1024.jpg":"1024x1024","k_24154988_640.jpg":"640x640","k_24154988_480.jpg":"480x480","k_24154988_340.jpg":"340x340","k_24154988_220.jpg":"220x220","o_24154988_1280.jpg":"1280x896","o_24154988_1024.jpg":"1024x717","o_24154988_640.jpg":"640x448","o_24154988_480.jpg":"480x336","o_24154988_340.jpg":"340x238","o_24154988_220.jpg":"220x154","h_24154988_1280.jpg":"1280x854","h_24154988_1024.jpg":"1024x683","h_24154988_640.jpg":"640x427","h_24154988_480.jpg":"480x320","h_24154988_340.jpg":"340x227","h_24154988_220.jpg":"220x147","pp_24154988_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154988_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154988_640.jpg":"640x814","pp_24154988_480.jpg":"480x611","pp_24154988_340.jpg":"340x432","pp_24154988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_17137542_1920.jpg":"1920x1080","k_17137542_1280.jpg":"1280x1280","k_17137542_1024.jpg":"1024x1024","k_17137542_640.jpg":"640x640","k_17137542_480.jpg":"480x480","k_17137542_340.jpg":"340x340","k_17137542_220.jpg":"220x220","o_17137542_1280.jpg":"1280x768","o_17137542_1024.jpg":"1024x614","o_17137542_640.jpg":"640x384","o_17137542_480.jpg":"480x288","o_17137542_340.jpg":"340x204","o_17137542_220.jpg":"220x132","h_17137542_1280.jpg":"1280x854","h_17137542_1024.jpg":"1024x683","h_17137542_640.jpg":"640x427","h_17137542_480.jpg":"480x320","h_17137542_340.jpg":"340x227","h_17137542_220.jpg":"220x147","pp_17137542_1280.jpg":"1280x1628","pp_17137542_1024.jpg":"1024x1303","pp_17137542_640.jpg":"640x814","pp_17137542_480.jpg":"480x611","pp_17137542_340.jpg":"340x432","pp_17137542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24232720_1920.jpg":"1920x1080","k_24232720_1280.jpg":"1280x1280","k_24232720_1024.jpg":"1024x1024","k_24232720_640.jpg":"640x640","k_24232720_480.jpg":"480x480","k_24232720_340.jpg":"340x340","k_24232720_220.jpg":"220x220","o_24232720_1280.jpg":"1280x853","o_24232720_1024.jpg":"1024x682","o_24232720_640.jpg":"640x426","o_24232720_480.jpg":"480x320","o_24232720_340.jpg":"340x226","o_24232720_220.jpg":"220x146","h_24232720_1280.jpg":"1280x854","h_24232720_1024.jpg":"1024x683","h_24232720_640.jpg":"640x427","h_24232720_480.jpg":"480x320","h_24232720_340.jpg":"340x227","h_24232720_220.jpg":"220x147","pp_24232720_1280.jpg":"1280x1628","pp_24232720_1024.jpg":"1024x1303","pp_24232720_640.jpg":"640x814","pp_24232720_480.jpg":"480x611","pp_24232720_340.jpg":"340x432","pp_24232720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24232721_1920.jpg":"1920x1080","k_24232721_1280.jpg":"1280x1280","k_24232721_1024.jpg":"1024x1024","k_24232721_640.jpg":"640x640","k_24232721_480.jpg":"480x480","k_24232721_340.jpg":"340x340","k_24232721_220.jpg":"220x220","o_24232721_1280.jpg":"1280x853","o_24232721_1024.jpg":"1024x682","o_24232721_640.jpg":"640x426","o_24232721_480.jpg":"480x320","o_24232721_340.jpg":"340x226","o_24232721_220.jpg":"220x146","h_24232721_1280.jpg":"1280x854","h_24232721_1024.jpg":"1024x683","h_24232721_640.jpg":"640x427","h_24232721_480.jpg":"480x320","h_24232721_340.jpg":"340x227","h_24232721_220.jpg":"220x147","pp_24232721_1280.jpg":"1280x1628","pp_24232721_1024.jpg":"1024x1303","pp_24232721_640.jpg":"640x814","pp_24232721_480.jpg":"480x611","pp_24232721_340.jpg":"340x432","pp_24232721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24232719_1920.jpg":"1920x1080","k_24232719_1280.jpg":"1280x1280","k_24232719_1024.jpg":"1024x1024","k_24232719_640.jpg":"640x640","k_24232719_480.jpg":"480x480","k_24232719_340.jpg":"340x340","k_24232719_220.jpg":"220x220","o_24232719_1280.jpg":"1280x853","o_24232719_1024.jpg":"1024x682","o_24232719_640.jpg":"640x426","o_24232719_480.jpg":"480x320","o_24232719_340.jpg":"340x226","o_24232719_220.jpg":"220x146","h_24232719_1280.jpg":"1280x854","h_24232719_1024.jpg":"1024x683","h_24232719_640.jpg":"640x427","h_24232719_480.jpg":"480x320","h_24232719_340.jpg":"340x227","h_24232719_220.jpg":"220x147","pp_24232719_1280.jpg":"1280x1628","pp_24232719_1024.jpg":"1024x1303","pp_24232719_640.jpg":"640x814","pp_24232719_480.jpg":"480x611","pp_24232719_340.jpg":"340x432","pp_24232719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24154985_1920.jpg":"1920x1080","k_24154985_1280.jpg":"1280x1280","k_24154985_1024.jpg":"1024x1024","k_24154985_640.jpg":"640x640","k_24154985_480.jpg":"480x480","k_24154985_340.jpg":"340x340","k_24154985_220.jpg":"220x220","o_24154985_1280.jpg":"1280x960","o_24154985_1024.jpg":"1024x768","o_24154985_640.jpg":"640x480","o_24154985_480.jpg":"480x360","o_24154985_340.jpg":"340x255","o_24154985_220.jpg":"220x165","h_24154985_1280.jpg":"1280x854","h_24154985_1024.jpg":"1024x683","h_24154985_640.jpg":"640x427","h_24154985_480.jpg":"480x320","h_24154985_340.jpg":"340x227","h_24154985_220.jpg":"220x147","pp_24154985_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154985_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154985_640.jpg":"640x814","pp_24154985_480.jpg":"480x611","pp_24154985_340.jpg":"340x432","pp_24154985_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x762","hd_24154986_1920.jpg":"1920x1080","k_24154986_1280.jpg":"1280x1280","k_24154986_1024.jpg":"1024x1024","k_24154986_640.jpg":"640x640","k_24154986_480.jpg":"480x480","k_24154986_340.jpg":"340x340","k_24154986_220.jpg":"220x220","o_24154986_1280.jpg":"1280x508","o_24154986_1024.jpg":"1024x406","o_24154986_640.jpg":"640x254","o_24154986_480.jpg":"480x190","o_24154986_340.jpg":"340x134","o_24154986_220.jpg":"220x87","h_24154986_1280.jpg":"1280x854","h_24154986_1024.jpg":"1024x683","h_24154986_640.jpg":"640x427","h_24154986_480.jpg":"480x320","h_24154986_340.jpg":"340x227","h_24154986_220.jpg":"220x147","pp_24154986_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154986_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154986_640.jpg":"640x814","pp_24154986_480.jpg":"480x611","pp_24154986_340.jpg":"340x432","pp_24154986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x845","hd_24154987_1920.jpg":"1920x1080","k_24154987_1280.jpg":"1280x1280","k_24154987_1024.jpg":"1024x1024","k_24154987_640.jpg":"640x640","k_24154987_480.jpg":"480x480","k_24154987_340.jpg":"340x340","k_24154987_220.jpg":"220x220","o_24154987_1280.jpg":"1280x563","o_24154987_1024.jpg":"1024x450","o_24154987_640.jpg":"640x281","o_24154987_480.jpg":"480x211","o_24154987_340.jpg":"340x149","o_24154987_220.jpg":"220x96","h_24154987_1280.jpg":"1280x854","h_24154987_1024.jpg":"1024x683","h_24154987_640.jpg":"640x427","h_24154987_480.jpg":"480x320","h_24154987_340.jpg":"340x227","h_24154987_220.jpg":"220x147","pp_24154987_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154987_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154987_640.jpg":"640x814","pp_24154987_480.jpg":"480x611","pp_24154987_340.jpg":"340x432","pp_24154987_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 391 [name] => Viral [alias] => viral [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 17 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7369800 Threads: 4 Questions: 1592612348 Slow queries: 4724768 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110337091 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/viral ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 391 [name] => Viral [alias] => viral [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/viral ) ) [link] => /zadar/viral/zelite-zaustaviti-bore-ovo-je-veliki-vodic-kroz-namirnice-koje-pucaju-od-kolagena-obavezno-uz-ovaj-pripravak-1260894 [printLink] => /zadar/viral/zelite-zaustaviti-bore-ovo-je-veliki-vodic-kroz-namirnice-koje-pucaju-od-kolagena-obavezno-uz-ovaj-pripravak-1260894?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 429360 [name] => kolagen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolagen [link] => /tag/kolagen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 703162 [name] => kolagen u hrani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 07:32:20 [main_article_id] => 0 [alias] => kolagen-u-hrani [link] => /tag/kolagen-u-hrani ) [2] => stdClass Object ( [id] => 703163 [name] => prirodni kolagen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 07:32:20 [main_article_id] => 0 [alias] => prirodni-kolagen [link] => /tag/prirodni-kolagen ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUČNO VODSTVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Želite zaustaviti bore? Ovo je veliki vodič kroz namirnice koje ‘pucaju‘ od kolagena, obavezno uz ovaj pripravak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-15-00-38-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24154988.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24154988.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/17137542.jpg [title] =>

Split, 060614.
Ponuda voca i povrca na trznici.
Cijene po kilogramu: mladi krumpir 6-7kn,marelice 25kn, tresnja 25kn, fazolet 25kn, salata 12kn, blitva 10kn, jagoda 15-20kn, kruska 8kn, rajcice 7kn, tikvica 5kn.
Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24232720.jpg [title] =>

Forty years old woman looking at wrinkles in mirror. Plastic surgery and collagen injections. Makeup. Macro face. Selective focus on the face. Realistic images with their own imperfections.

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24232721.jpg [title] =>

Collagen Powder and glass of water with slice of Lime; Vitamin C. Collagen supplements may improve skin health by reducing wrinkles and dryness.

/Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24232719.jpg [title] =>

Collagen powder and pills on pink background. Extra protein intake. Natural beauty and health supplement for skin, bones, joints and gut. Plant or fish based. Flatlay, top view. Copy space.

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24154985.jpg [title] => /Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24154986.jpg [title] => /Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24154987.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svi su ludi za kolagenom, važnim ‘ljepilom‘ našeg tijela. Reklamiraju se najrazličitije varijante, prodaja mu vrtoglavo raste, a koliko nam objektivno pomaže, što nam radi u tijelu, kome se sve preporuča ili ne preporuča, ili je i sve to trenutna moda i dobar marketinški posao kako neki tvrde, odgovorila nam je dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica u Nutrition Diagnostic Centru u Zagrebu.

- Kolagen je protein kojega nalazimo u našem tijelu te važan za naše zube, kožu, kosu mišiće, tetive.. Kontinuirana opskrba tijela kolagenom je važna za zdravu i sjajnu kosu, čvrste nokte, zdrave zglobove i jake mišiće, no nažalost kako starimo tako nam tijelo postaje manje sposobno apsorbirati i koristiti protein iz hrane, te do 45-te godine razina kolagena padne i do 30 posto, pa znakovi starenja postaju vidljivi.

Zato je danas zanimanje za kolagen kao pripravak za ljepotu u antiageing postalo sve zanimljivije i traženije. Kolagen je iznimno važan strukturni protein odgovoran za napetost i elastičnost kože koju čini prozračnom i svježom. Čak 75 posto kože čini kolagen koji pomaže lakše metabolizirati mast i igra značajnu ulogu u održavanju naše mišićne mase..., pojašnjava dr. Lejla Kažinić Kreho.

Osim toga kolagen ublažava bol, i oštećenja zglobova te stoga važan za našu pokretljivost, jača krvne žile te održava njihov elasticitet, što su također razlozi zbog kojih je kolagen danas ‘IN‘, dodaje naša sugovornica.

Buduću da kolagen pripravak najčešće dolazi iz životinjskog izvora, ekstraktira se iz kože životinja – krava, svinja, kokoši ili morskog izvora (marine kolagen) ovi pripravci nisu pogodni za vegane i vegeterijance. Postoji li i kolagen za vegane?

- Kako životinjske namirnice danas sve više nas izbjegava, nova istraživanja se fokusiraju na veganski oblik kolagena, to je genetski modificirana gljivica yeast i bakterija Pichia pastoris - kombinacija za stvaranje visoko kvalitetnog kolagena koji ima prednost jer umanjuje rizik od alergije kod osoba osjetljivijih na proizvode životinjskog porijekla.

Veganska varijanta kolagena dolazi u obliku praha I kapsula, dok životinjska u formi Hydrolysed collagen – 3000 mg dva puta dnevno – najčešće 3 capsule ujutro i 3 navečer – na prazan želudac pola sata prije doručka i prije spavanja.

---

image
/Shutterstock
---

Inače, moram naglasiti da je pripravak kolagena najučinkovitiji ako se uzima uz namirnice bogate vitaminom C koji ne samo da je izvrstan antioksidans koji štiti kožu od UV zraka i drugih negativnih čimbenika odgovornih za ubrzano starenje kože, već je vitamin C važan i za samo stvaranje kolagena.

Da bi naše tijelo moglo sintetizirati kolagen, mora imati dovoljno vitamina C na raspolaganju, a najbolje je da pripravak sadrži barem 60 mg vitamina C!, ističe nutricionistica.

- Mogu li kolagen pripravak koristiti trudnice i dojilje?

- Ne!

Kolagen uništavaju poroci

Kolagen najviše uništavaju poroci: prekomjerno pijenje kave, alkohol, pušenje (nikotin), pretjerano sunčanje, neprospavane noći..., ukratko sve ono što omogućuje snažno djelovanje slobodnih radikala. Problematična mogu biti i jednostrane dijete, pa i one za mršavljenje, jer njima ne unosimo sve što je potrebno tijelu.

Na primjer, na dijeti bez ugljikohidrata ne dobivamo glukozu za mozak, tako da tijelo proizvodi vlastitu glukozu trošeći vezivna tkiva i stvarajući glukozu od njih što se prvo odražava na koži, a potom i na kostima...

Još jedan značajan faktor u razgradnji kolagena koji je tijekom godina dobio zloglasni naziv "tihi ubojica" je stres. Kortizol, ili hormon stresa koji se oslobađa kada naše tijelo reagira na stres, vrlo učinkovito doprinosi razgradnji kolagena i elastina.

Do manjka kolagena u organizmu može doći i zbog nekih autoimunih bolesti, posebice onih koje karakterizira napad tijela na vlastite proteine. Usporeno stvaranje kolagena često je jedan od problema kod pušača, ali ujedno može biti i posljedica čestog izlaganja ultraljubičastom suncu.

---

image
/Shutterstock
---

Ultraljubičasto zračenje prodire duboko u naše potkožno tkivo, gdje oštećuje kolagena vlakna. Stoga, moramo osigurati dovoljno esencijalnih masnih kiselina, koje osiguravaju dovoljno hranjivih tvari za vezivno tkivo, te povećati unos antioksidativnih zaštitnih tvari te u zrelijoj dobi voditi računa o uvođenju enzima. Zato treba jesti više ananasa i papaje jer sadrže enzime za razgradnju staničnog otpada koji nastaje odumiranjem stanica vezivnog tkiva.

Prirodni izvori kolagena

Prirodni kolagen u hrani nalazi se samo u namirnicama životinjskog podrijetla. No za učinkovitu sintezu kolagena ne trebamo uvoditi juhu ili odrezak na svoj jelovnik pri svakom obroku, jer naše tijelo ga je u stanju proizvesti samo ako mu osiguramo pravi "građevni materijal", pa ako je vaša prehrana raznolika i raznobojna već ste na dobrom putu. Namirnice koje mogu pomoći u izgradnji kvalitetnog kolagena.

RIBA

Kolagen iz morskih plodova trebao bi se najbolje apsorbirati u našem tijelu. Iako ga najvećim dijelom sadrže dijelovi ribe koji nisu među najpopularnijima za konzumaciju (npr. koža i kosti), riba je riznica aminokiselina koje su ključne za sintezu kolagena.

JAJA

Volite li ispeći jaje za doručak, dobro je znati da time svom organizmu činite veliku uslugu. Jaja sadrže prolin i glicin - aminokiseline koje su prijeko potrebne za sintezu prokolagena, koji je prethodnik kolagena.

JUHA OD KOSTIJU

Skromna domaća juha od kostiju prava je riznica kolagena, želatine, minerala i aminokiselina koji blagotvorno djeluju na zdravlje zglobova, mišića, kože i crijeva. Da biste dobili što više korisnih tvari, kosti je dobro kuhati najmanje 8 sati.

PILEĆE MESO

Piletina sadrži mnogo vezivnog tkiva koje je bogat izvor kolagena. Također, pileće meso sadrži esencijalne aminokiseline za izgradnju kolagena, poput glicina, lizina i hidroksiprolina.

---

image
/Shutterstock
---

LISNATO POVRĆE

Svi smo čuli za klorofil koji zelenom lišću daje bogatu zelenu boju. Ali to nije sve jer se klorofil smatra i superantioksidansom koji štiti tijelo od slobodnih radikala, ubrzivača starenja. Zeleno lisnato povrće također je izvor vitamina, minerala i vlakana.

MAHUNARKE

Mahunarke su izvrstan izvor proteina i sadrže aminokiseline potrebne našem tijelu. Mnoge mahunarke također sadrže mangan, cink i vitamin C koji potiču proizvodnju kolagena.

ČEŠNJAK

Osim protuupalnog djelovanja, koje donosi ogromne dobrobiti, npr. bolje kardiovaskularno zdravlje pa čak i smanjuje rizik od raka, češnjak također sadrži mnogo sumpora, koji pomaže u sprječavanju razgradnje kolagena u tijelu.

BOBIČASTO VOĆE

Borovnice, jagode, maline i kupine sadrže antioksidanse koji štite kožu od oštećenja. Bobičasto voće bogato je vitaminom C koji pomaže u povezivanju aminokiselina u tijelu i ubrzava sintezu kolagena.

PAPRIKA I KIVI

Citrusi su skupina namirnica na koje ima smisla obratiti više pozornosti ako želite potaknuti stvaranje kolagena.To znači da je pametno uvrstiti namirnice poput citrusa na svoj jelovnik češće, u orvom redu kivi i papriku.

VEGANSKE NAMIRNICE

Među aminokiselinama potrebnim za stvaranje kolagena su glicin, lizin i prolin, a veganske namirnice, uz pomoć kojih možete opskrbiti tijelo s ove tri aminokiseline su tempeh, tofu, razne vrste graha i drugih mahunarki te neke sjemenke i orašasti plodovi.

---

Koji su dodaci posebno učinkoviti?

Kvalitetni stimulatori stvaranja kolagena stoga bi svakako trebali sadržavati vitamin C, koji je tako praktički obavezan sastojak. Isto vrijedi i za cink jer je to mineral najvažniji za proizvodnju kolagena.

Ponekad se aminokiseline nalaze i u suplementima namijenjenim ubrzanju stvaranja kolagena u tijelu (jedna od mogućnosti je da se suplementi koji sadrže aminokiseline važne za stvaranje kolagena uzimaju zasebno, u kombinaciji s bazičnim suplementom za povećanje stvaranja kolagena).

U ovakvim suplementima često se nalazi hijaluronska kiselina koja, između ostalog, pomaže održavati kožu vlažnom, a time i zategnutijom.

Tu su zatim različiti biljni ekstrakti koji se povezuju s povećanom proizvodnjom kolagena (npr. ekstrakti šipka koji se smatra izvrsnim izvorom vitamina C ili ekstrakti biljke znanstvenog naziva Labisia pumila), spirulina i/ili mljevena zelena lisnato povrće (npr. špinat ili kelj) i antioksidanse, koji su iznimno važni za zdravu i mladoliku kožu.

---

---

Korisni savjeti za lice i vrat

Korisna je i masaža sirovim ohlađenim krumpirom iz hladnjaka, prerežite ga i njime dobro istrljajte kožu lica, a nakon 10 minuta isperite vodom.

Savjet za lijep vrat: dvije žličice ulja pšeničnih klica pomiješajte sa žumanjkom i stavite na vrat, omotajte ručnikom i ostavite preko noći; ujutro operite.

Ali više od znanja gdje se nešto nalazi, moramo razumjeti da su sve tvari koje konzumiramo međusobno ovisne i povezane.

Na primjer, ne koristi nam ako selektivno konzumiramo samo hranu koja sadrži B6, ako nemamo i minerale cink, magnezij, krom te vitamine B-kompleksa (osobito B2, B3...) i E (najviše u pšenici). ulju klica te u klicama kukuruza, lješnjacima, pinjolima i bademima) i C, koji samo zajedno osiguravaju dobru iskoristivost vitamina B6.

---

---

Čisti veganski kolagen?

Široj javnosti koja je zainteresirana za "veganski kolagen" trenutno je uglavnom dostupan za poticanje stvaranja kolagena. No, znanstvenici su uspjeli razviti i pravi kolagen koji nije životinjskog podrijetla. To su postigli uz pomoć genetske modifikacije određenih kvasaca i bakterija.

Ako se genetskim strukturama mikroorganizama dodaju četiri ljudska gena koja su povezana sa stvaranjem kolagena, mikroorganizmi sami počinju proizvoditi spomenuti protein. Dodan je i pepsin, probavni enzim koji pomaže vezati strukture u molekule kolagena identične ljudskom kolagenu. Bakterija Pichia pastoris posebno je važna u ovom procesu. Korištenjem ove vrste bakterija trebao bi se dobiti najkvalitetniji kolagen.

Neki stručnjaci smatraju da će ovakav "čisto pravi" veganski kolagen dobiven u laboratoriju u budućnosti potpuno istisnuti kolagen životinjskog podrijetla. U usporedbi s potonjim, trebao bi biti jeftiniji i sigurniji, a pritom, naravno, ne šteti životinjama.

Dobivanje kolagena u kontroliranom okruženju znači smanjenje rizika od prijenosa određenih bolesti, što je jedna od briga vezanih uz korištenje životinjskog kolagena. Postupak također omogućuje uklanjanje uobičajenih alergena, zbog čega bi ova vrsta kolagena između ostalog trebala biti sigurnija za alergičare.

Za sada se ne radi o proizvodu namijenjenom najširem krugu potrošača. Trenutno najbolja opcija za vegane, odnosno za sve one koji žele izbjeći životinjski kolagen, su stoga "stimulatori", koji tijelu daju dovoljne količine tvari potrebnih za stvaranje kolagena.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Duje Klaric/Cropix /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
Duje Klaric/Cropix

Split, 060614.
Ponuda voca i povrca na trznici.
Cijene po kilogramu: mladi krumpir 6-7kn,marelice 25kn, tresnja 25kn, fazolet 25kn, salata 12kn, blitva 10kn, jagoda 15-20kn, kruska 8kn, rajcice 7kn, tikvica 5kn.

/Shutterstock

Forty years old woman looking at wrinkles in mirror. Plastic surgery and collagen injections. Makeup. Macro face. Selective focus on the face. Realistic images with their own imperfections.

/Shutterstock

Collagen Powder and glass of water with slice of Lime; Vitamin C. Collagen supplements may improve skin health by reducing wrinkles and dryness.

/Shutterstock

Collagen powder and pills on pink background. Extra protein intake. Natural beauty and health supplement for skin, bones, joints and gut. Plant or fish based. Flatlay, top view. Copy space.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/viral/zelite-zaustaviti-bore-ovo-je-veliki-vodic-kroz-namirnice-koje-pucaju-od-kolagena-obavezno-uz-ovaj-pripravak-1260894 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2dde84dbe6e2a2961f0c89c8b9b6ae0b14d35669 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDelite+zaustaviti+bore%3F+Ovo+je+veliki+vodi%C4%8D+kroz+namirnice+koje+%E2%80%98pucaju%E2%80%98+od+kolagena%2C+obavezno+uz+ovaj+pripravak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fviral%2Fzelite-zaustaviti-bore-ovo-je-veliki-vodic-kroz-namirnice-koje-pucaju-od-kolagena-obavezno-uz-ovaj-pripravak-1260894 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fviral%2Fzelite-zaustaviti-bore-ovo-je-veliki-vodic-kroz-namirnice-koje-pucaju-od-kolagena-obavezno-uz-ovaj-pripravak-1260894 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRUČNO VODSTVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ViralSTRUČNO VODSTVO

Želite zaustaviti bore? Ovo je veliki vodič kroz namirnice koje ‘pucaju‘ od kolagena, obavezno uz ovaj pripravak

Piše Javorka Luetić
18. siječnja 2023. - 07:30

Svi su ludi za kolagenom, važnim ‘ljepilom‘ našeg tijela. Reklamiraju se najrazličitije varijante, prodaja mu vrtoglavo raste, a koliko nam objektivno pomaže, što nam radi u tijelu, kome se sve preporuča ili ne preporuča, ili je i sve to trenutna moda i dobar marketinški posao kako neki tvrde, odgovorila nam je dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica u Nutrition Diagnostic Centru u Zagrebu.

- Kolagen je protein kojega nalazimo u našem tijelu te važan za naše zube, kožu, kosu mišiće, tetive.. Kontinuirana opskrba tijela kolagenom je važna za zdravu i sjajnu kosu, čvrste nokte, zdrave zglobove i jake mišiće, no nažalost kako starimo tako nam tijelo postaje manje sposobno apsorbirati i koristiti protein iz hrane, te do 45-te godine razina kolagena padne i do 30 posto, pa znakovi starenja postaju vidljivi.

Zato je danas zanimanje za kolagen kao pripravak za ljepotu u antiageing postalo sve zanimljivije i traženije. Kolagen je iznimno važan strukturni protein odgovoran za napetost i elastičnost kože koju čini prozračnom i svježom. Čak 75 posto kože čini kolagen koji pomaže lakše metabolizirati mast i igra značajnu ulogu u održavanju naše mišićne mase..., pojašnjava dr. Lejla Kažinić Kreho.

Osim toga kolagen ublažava bol, i oštećenja zglobova te stoga važan za našu pokretljivost, jača krvne žile te održava njihov elasticitet, što su također razlozi zbog kojih je kolagen danas ‘IN‘, dodaje naša sugovornica.

Buduću da kolagen pripravak najčešće dolazi iz životinjskog izvora, ekstraktira se iz kože životinja – krava, svinja, kokoši ili morskog izvora (marine kolagen) ovi pripravci nisu pogodni za vegane i vegeterijance. Postoji li i kolagen za vegane?

- Kako životinjske namirnice danas sve više nas izbjegava, nova istraživanja se fokusiraju na veganski oblik kolagena, to je genetski modificirana gljivica yeast i bakterija Pichia pastoris - kombinacija za stvaranje visoko kvalitetnog kolagena koji ima prednost jer umanjuje rizik od alergije kod osoba osjetljivijih na proizvode životinjskog porijekla.

Veganska varijanta kolagena dolazi u obliku praha I kapsula, dok životinjska u formi Hydrolysed collagen – 3000 mg dva puta dnevno – najčešće 3 capsule ujutro i 3 navečer – na prazan želudac pola sata prije doručka i prije spavanja.

image
/Shutterstock

Inače, moram naglasiti da je pripravak kolagena najučinkovitiji ako se uzima uz namirnice bogate vitaminom C koji ne samo da je izvrstan antioksidans koji štiti kožu od UV zraka i drugih negativnih čimbenika odgovornih za ubrzano starenje kože, već je vitamin C važan i za samo stvaranje kolagena.

Da bi naše tijelo moglo sintetizirati kolagen, mora imati dovoljno vitamina C na raspolaganju, a najbolje je da pripravak sadrži barem 60 mg vitamina C!, ističe nutricionistica.

- Mogu li kolagen pripravak koristiti trudnice i dojilje?

- Ne!

Kolagen uništavaju poroci

Kolagen najviše uništavaju poroci: prekomjerno pijenje kave, alkohol, pušenje (nikotin), pretjerano sunčanje, neprospavane noći..., ukratko sve ono što omogućuje snažno djelovanje slobodnih radikala. Problematična mogu biti i jednostrane dijete, pa i one za mršavljenje, jer njima ne unosimo sve što je potrebno tijelu.

Na primjer, na dijeti bez ugljikohidrata ne dobivamo glukozu za mozak, tako da tijelo proizvodi vlastitu glukozu trošeći vezivna tkiva i stvarajući glukozu od njih što se prvo odražava na koži, a potom i na kostima...

Još jedan značajan faktor u razgradnji kolagena koji je tijekom godina dobio zloglasni naziv "tihi ubojica" je stres. Kortizol, ili hormon stresa koji se oslobađa kada naše tijelo reagira na stres, vrlo učinkovito doprinosi razgradnji kolagena i elastina.

Do manjka kolagena u organizmu može doći i zbog nekih autoimunih bolesti, posebice onih koje karakterizira napad tijela na vlastite proteine. Usporeno stvaranje kolagena često je jedan od problema kod pušača, ali ujedno može biti i posljedica čestog izlaganja ultraljubičastom suncu.

image
/Shutterstock

Ultraljubičasto zračenje prodire duboko u naše potkožno tkivo, gdje oštećuje kolagena vlakna. Stoga, moramo osigurati dovoljno esencijalnih masnih kiselina, koje osiguravaju dovoljno hranjivih tvari za vezivno tkivo, te povećati unos antioksidativnih zaštitnih tvari te u zrelijoj dobi voditi računa o uvođenju enzima. Zato treba jesti više ananasa i papaje jer sadrže enzime za razgradnju staničnog otpada koji nastaje odumiranjem stanica vezivnog tkiva.

Prirodni izvori kolagena

Prirodni kolagen u hrani nalazi se samo u namirnicama životinjskog podrijetla. No za učinkovitu sintezu kolagena ne trebamo uvoditi juhu ili odrezak na svoj jelovnik pri svakom obroku, jer naše tijelo ga je u stanju proizvesti samo ako mu osiguramo pravi "građevni materijal", pa ako je vaša prehrana raznolika i raznobojna već ste na dobrom putu. Namirnice koje mogu pomoći u izgradnji kvalitetnog kolagena.

RIBA

Kolagen iz morskih plodova trebao bi se najbolje apsorbirati u našem tijelu. Iako ga najvećim dijelom sadrže dijelovi ribe koji nisu među najpopularnijima za konzumaciju (npr. koža i kosti), riba je riznica aminokiselina koje su ključne za sintezu kolagena.

JAJA

Volite li ispeći jaje za doručak, dobro je znati da time svom organizmu činite veliku uslugu. Jaja sadrže prolin i glicin - aminokiseline koje su prijeko potrebne za sintezu prokolagena, koji je prethodnik kolagena.

JUHA OD KOSTIJU

Skromna domaća juha od kostiju prava je riznica kolagena, želatine, minerala i aminokiselina koji blagotvorno djeluju na zdravlje zglobova, mišića, kože i crijeva. Da biste dobili što više korisnih tvari, kosti je dobro kuhati najmanje 8 sati.

PILEĆE MESO

Piletina sadrži mnogo vezivnog tkiva koje je bogat izvor kolagena. Također, pileće meso sadrži esencijalne aminokiseline za izgradnju kolagena, poput glicina, lizina i hidroksiprolina.

image
/Shutterstock

LISNATO POVRĆE

Svi smo čuli za klorofil koji zelenom lišću daje bogatu zelenu boju. Ali to nije sve jer se klorofil smatra i superantioksidansom koji štiti tijelo od slobodnih radikala, ubrzivača starenja. Zeleno lisnato povrće također je izvor vitamina, minerala i vlakana.

MAHUNARKE

Mahunarke su izvrstan izvor proteina i sadrže aminokiseline potrebne našem tijelu. Mnoge mahunarke također sadrže mangan, cink i vitamin C koji potiču proizvodnju kolagena.

ČEŠNJAK

Osim protuupalnog djelovanja, koje donosi ogromne dobrobiti, npr. bolje kardiovaskularno zdravlje pa čak i smanjuje rizik od raka, češnjak također sadrži mnogo sumpora, koji pomaže u sprječavanju razgradnje kolagena u tijelu.

BOBIČASTO VOĆE

Borovnice, jagode, maline i kupine sadrže antioksidanse koji štite kožu od oštećenja. Bobičasto voće bogato je vitaminom C koji pomaže u povezivanju aminokiselina u tijelu i ubrzava sintezu kolagena.

PAPRIKA I KIVI

Citrusi su skupina namirnica na koje ima smisla obratiti više pozornosti ako želite potaknuti stvaranje kolagena.To znači da je pametno uvrstiti namirnice poput citrusa na svoj jelovnik češće, u orvom redu kivi i papriku.

VEGANSKE NAMIRNICE

Među aminokiselinama potrebnim za stvaranje kolagena su glicin, lizin i prolin, a veganske namirnice, uz pomoć kojih možete opskrbiti tijelo s ove tri aminokiseline su tempeh, tofu, razne vrste graha i drugih mahunarki te neke sjemenke i orašasti plodovi.

Koji su dodaci posebno učinkoviti?

Kvalitetni stimulatori stvaranja kolagena stoga bi svakako trebali sadržavati vitamin C, koji je tako praktički obavezan sastojak. Isto vrijedi i za cink jer je to mineral najvažniji za proizvodnju kolagena.

Ponekad se aminokiseline nalaze i u suplementima namijenjenim ubrzanju stvaranja kolagena u tijelu (jedna od mogućnosti je da se suplementi koji sadrže aminokiseline važne za stvaranje kolagena uzimaju zasebno, u kombinaciji s bazičnim suplementom za povećanje stvaranja kolagena).

U ovakvim suplementima često se nalazi hijaluronska kiselina koja, između ostalog, pomaže održavati kožu vlažnom, a time i zategnutijom.

Tu su zatim različiti biljni ekstrakti koji se povezuju s povećanom proizvodnjom kolagena (npr. ekstrakti šipka koji se smatra izvrsnim izvorom vitamina C ili ekstrakti biljke znanstvenog naziva Labisia pumila), spirulina i/ili mljevena zelena lisnato povrće (npr. špinat ili kelj) i antioksidanse, koji su iznimno važni za zdravu i mladoliku kožu.

Korisni savjeti za lice i vrat

Korisna je i masaža sirovim ohlađenim krumpirom iz hladnjaka, prerežite ga i njime dobro istrljajte kožu lica, a nakon 10 minuta isperite vodom.

Savjet za lijep vrat: dvije žličice ulja pšeničnih klica pomiješajte sa žumanjkom i stavite na vrat, omotajte ručnikom i ostavite preko noći; ujutro operite.

Ali više od znanja gdje se nešto nalazi, moramo razumjeti da su sve tvari koje konzumiramo međusobno ovisne i povezane.

Na primjer, ne koristi nam ako selektivno konzumiramo samo hranu koja sadrži B6, ako nemamo i minerale cink, magnezij, krom te vitamine B-kompleksa (osobito B2, B3...) i E (najviše u pšenici). ulju klica te u klicama kukuruza, lješnjacima, pinjolima i bademima) i C, koji samo zajedno osiguravaju dobru iskoristivost vitamina B6.

Čisti veganski kolagen?

Široj javnosti koja je zainteresirana za "veganski kolagen" trenutno je uglavnom dostupan za poticanje stvaranja kolagena. No, znanstvenici su uspjeli razviti i pravi kolagen koji nije životinjskog podrijetla. To su postigli uz pomoć genetske modifikacije određenih kvasaca i bakterija.

Ako se genetskim strukturama mikroorganizama dodaju četiri ljudska gena koja su povezana sa stvaranjem kolagena, mikroorganizmi sami počinju proizvoditi spomenuti protein. Dodan je i pepsin, probavni enzim koji pomaže vezati strukture u molekule kolagena identične ljudskom kolagenu. Bakterija Pichia pastoris posebno je važna u ovom procesu. Korištenjem ove vrste bakterija trebao bi se dobiti najkvalitetniji kolagen.

Neki stručnjaci smatraju da će ovakav "čisto pravi" veganski kolagen dobiven u laboratoriju u budućnosti potpuno istisnuti kolagen životinjskog podrijetla. U usporedbi s potonjim, trebao bi biti jeftiniji i sigurniji, a pritom, naravno, ne šteti životinjama.

Dobivanje kolagena u kontroliranom okruženju znači smanjenje rizika od prijenosa određenih bolesti, što je jedna od briga vezanih uz korištenje životinjskog kolagena. Postupak također omogućuje uklanjanje uobičajenih alergena, zbog čega bi ova vrsta kolagena između ostalog trebala biti sigurnija za alergičare.

Za sada se ne radi o proizvodu namijenjenom najširem krugu potrošača. Trenutno najbolja opcija za vegane, odnosno za sve one koji žele izbjeći životinjski kolagen, su stoga "stimulatori", koji tijelu daju dovoljne količine tvari potrebnih za stvaranje kolagena.

 

10. svibanj 2024 17:00