StoryEditorOCM
ViralNEKA BUDU PRIMJER

Bidenovi su doveli udomljenog Majora u Bijelu kuću, predsjednik Johnson bio je prvi. Yuki je bio uz njega na samrti, plesao s njim na kćerinoj svadbi

Piše M.P.
21. siječnja 2021. - 17:30

Novi predsjednik SAD-a Joe Biden uselio je u Bijelu kuću sa svojom obitelji i dva psa, od kojih je mlađi Major udomljen.

Bidenovi su udomili Majora prije dvije godine, kada je s još šest štenaca bio bačen na smetlište i spašen hitnom veterinarskom intervencijom.

Tom prilikom Biden je zahvalio lokalnoj organizaciji za zaštitu životinja na pronalaženju doma za Majora i bezbrojne druge životinje.


Nekoliko dana prije Bidenove inauguracije, organizirana je "indoguracija” za Majora, kojom se proslavio bajkovit put napuštenoga psa iz skloništa do Bijele kuće.

Prikupljena sredstva za pridruživanje virtualnom događaju donirana su skloništu odakle je Major udomljen.

Pronašla ga na pumpi

Iako neki navode da je Major prvi udomljeni pas koji dolazi živjeti u službenu rezidenciju Predsjednika SAD-a, tijekom predsjedničkog mandata Lyndona B. Johnsona 1960-ih, ondje je živio i mješanac Yuki, kojega je pronašla napuštenog na benzinskoj crpki u Texasu njegova kći Luci.

image
Lyndon Baines Johnson je položio zakletvu, kao 36. predsjednik SAD-a, 1963. godine
AFP


Yuki je bio prvi udomljeni pas u Bijeloj kući, koji je vjerno pratio predsjednika u gotovo svim njegovim aktivnostima. Predsjednik je vodio Yukija sa sobom na sastanke kabineta i u Ovalni ured, plivali su zajedno u bazenu, a Johnson je i plesao s njim na vjenčanju kćerke Lynde.

image
Kći Lyndona B. Johnsona, Lynda Johnson Robb, drži svoju kćerkicu Lucindu 
AFP

Govorio je za Yukija da je najpametniji i najviše prijateljski raspoložen od svih pasa koje je poznavao. Yuki je navodno bio uz njega i u trenutku Johnsonove smrti.

Clintonov mačak

I Bidenova supruga Jill najavila je da bi predsjednički par volio udomiti i mačku. To ne bi bila prva udomljena mačka u predsjedničkoj rezidenciji jer tu je ranije živio Socks, mačak kojega je udomila kći Billa Clintona, dok je još bio guverner Arkansasa.

Socks je doživio gotovo 20 godina.

Crno-bijeli mačak redovito se pojavljivao na fotografijama iz Bijele kuće tijekom osmogodišnjeg Clintonova predsjedničkog mandata, često sjedeći na predsjednikovu ramenu.

image
Bill Clinton sa psom Socksom
Profimedia


Imao je vlastiti internetski klub obožavatelja, pojavljivao se na dobrotvornim akcijama za životinje i bio je jedan od tema knjige Hillary Clinton "Dragi Socks, dragi prijatelj: Dječja pisma Prvim kućnim ljubimcima”.

"Političari trebaju biti uzor i iskoristiti svoj položaj za osvještavanje javnosti, a u situaciji kada imamo velik broj napuštenih životinja, udomljavanje je pravi primjer društveno odgovornog ponašanja.

Ova gesta predsjednika Bidena i boravak udomljenoga psa u Bijeloj kući sigurno će pozitivno utjecati na porast svijesti o važnosti udomljavanja životinja umjesto njihove kupnje, i to ne samo u SAD-u nego u cijelome svijetu. Majorov put od ulice do predsjedničke rezidencije trijumf je udomljavanja”, smatraju u hrvatskoj udruzi Prijatelji životinja.

18. travanj 2024 23:00