StoryEditorOCM
RegionalPROBLEMI ZBOG VIRUSA

Želite u inozemstvo? Bolje odmah odustanite: putovanja se kompliciraju, ovog trenutka vrijede jedna pravila, a možda već sutra potpuno drukčija

Piše Ružica Mikačić/SD
28. lipnja 2020. - 08:18

Ako ste se poželjeli maknuti negdje u inozemstvo, otputovati barem na kratko nakon mjeseci izolacije, problema s virusom i političkih poruka kojima nas se bombardira u predizbornoj kampanji, to će vam ovog trenutka biti prilično komplicirano, neizvjesno i s puno mogućih problema koji se mogu pred vama naći u posljednji trenutak.

Naime, iako je formalno Europska unija otvorila svoje granice za sve zemlje članice, još uvijek je putovanje u poneku od njih prilično komplicirano i od zemlje do zemlje različito, ovisno o tome koje je kriterije zemlja domaćin odredila za goste iz neke druge zemlje.

Zvuči komplicirano?! E, pa tako i jest. Naime, unatoč preporukama Europske komisije da putovanja unutar EU-a budu ujednačena za sve građane kako ne bi dolazilo do diskriminacije, svaka zemlja je za sebe ipak zadržala pravo da odredi koga će i pod kakvim uvjetima primiti.

Tako ovog trenutka dok čitate ovaj tekst vrijede jedna pravila, a možda već sutra potpuno drukčija za građane koji iz Hrvatske krenu u svijet. Da to nije tek administrativna priča koja ostaje samo na papiru, potvrđuju primjeri građana koji su proteklih dana s kupljenim avionskim kartama za Njemačku, iz zračne luke u Splitu bili vraćeni jer ih Njemačka nije htjela primiti. Uzalud im je bilo svako uvjeravanje aerodromskih službenika, o njima ništa nije ovisilo jer su iz Njemačke dobili uputu da točno određeni putnici ne mogu u Njemačku.

Jedan je Splićanin tako vraćen kada je krenuo po kupljeni i plaćeni automobil u Njemačku, jer za Nijemce to nije bio dovoljno "jak" razlog za putovanje u vrijeme dok koronavirus ne miruje. Naša sugrađanka vraćena je sa šaltera jer je njemačka kompanija nije htjela primiti da krene u posjet sestri koja živi Njemačkoj.

Tranzitne granice

To su tek neki primjeri koji potvrđuju da to što ste kupili avionsku kartu i što postoje linije između gradova u koje želite putovati, nije i garancija da ćete zaista i otputovati. Zato je svako planiranje putovanja u inozemstvo ovog ljeta prilično komplicirano i neizvjesno, bez obzira što se većina zemalja EU-a prilično trudi svojim promotivnim porukama privući inozemne goste. No, sve je to prilično (avan)turističko iskustvo. Evo i zašto.

U nekim je zemljama epidemiološka situacija takva da je bolje ne riskirati s posjetom, u drugima je sve mirno, ali one imaju posebno stroge kriterije ulaska, najčešće traže testiranje na koronavirus ili 14-dnevnu samoizolaciju svakoga tko uđe.
Za one treće do kojih bi se moglo automobilom, problem postaju neke tranzitne granice na kojima se traže posebni uvjeti za putnike, ovisno o tome kakva je trenutna situacija s pandemijom u njihovoj zemlji.

Kada se kreće u odabir zemlje u koju bi se putovalo, najbolje je konzultirati se što o putovanju u nju kaže naše Ministarstvo vanjskih i europskih polova, ali njihove upute su prilično obeshrabrujuće. Tako se trenutno može u Sloveniju, Mađarsku i Austriju bez ograničenja, ali onda vas ograničenja čekaju u svakoj od tih zemalja posebno. U Austriji se recimo maske moraju nositi i u osobnim automobilima ako je više od dvoje putnika u vozilu, Češka klasificira ulaske gostiju na dnevnoj bazi, ovisno o tome odakle dolaze i kakva je situacija sa zarazom u toj zemlji.

Za putovanje u Francusku stoji da je potreban oprez i dnevno praćenje novih informacija o uvjetima putovanja, koja za sada ipak za Hrvatske podrazumijevaju testiranje na Covid-19. Slično je i sa Švicarskom, u Italiju se može osim što za Lombardiju postoj posebne preporuke i upute.

Svježi test

U Španjolskoj isto vrijede vrlo stroga pravila ulaska i boravka jer je ta zemlja tek prije koji dan otvorila granice za sve EU zemlje osim Portugala. Na Maltu se ne može prije srpnja, za Nizozemsku stoji uputa da se ne putuje ako nije nužno, izbjegavati putovanja treba, kaže MVEP i za Nizozemsku, Dansku, Veliki Britaniju, Belgiju...

Na Island vas, na primjer, neće primiti bez svježeg nalaza testa na koronu ili morate u 14-dnevnu samoizolaciju, a sve troškove plaća sam gost. Kao što je poznato, krenete li iz Hrvatske za Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju ili Kosovo, nakon povratka u Hrvatsku vas čeka karantena od 14 dana.

Sudeći po svemu tome, čini se da će ovog ljeta samo najhrabriji i najuporniji putovati izvan Hrvatske. Istina, u organiziranim putovanjima putem agencija stvari su jednostavnije jer agencija posreduje u prikupljanju svih aktualnih informacija o epidemiološkoj sigurnosti, no tada se putuje u grupi pa je opasnost opet prisutna...

Posebno je važno da svi koji putuju izvan Hrvatske imaju europsko zdravstveno osiguranje kako bi u slučaju potrebe mogli koristiti zdravstvene usluge bez naplate. Prije puta svakako treba pogledati i što kaže obrazac za povratak u Hrvatsku u kriznim situacijama na stranicama MVEP-a.

I ako vas nakon svega toga nije prošla volja za međunarodnu turističku avanturu ovog ljeta, sretan vam put. Ili, još bolje, sretan vam odmor i odlazak u Liku, Slavoniju, Gorski kotar, na Jadran ili u Dalmatinsku zagoru gdje ćete biti blizu kuće, a i jeftinije je.

Skandinavci dolijeću na Jadran


Turkish Airlines od 1. srpnja ponovno pokreće liniju Istanbul – Zagreb – Istanbul, koja će prometovati 5 puta tjedno. Poljski nacionalni avioprijevoznik PLL LOT također ponovno leti za Hrvatsku od 1. srpnja, i to iz Varšave za Split i Dubrovnik dva puta tjedno, a od 4. srpnja jednom tjedno iz Varšave za Zadar te jednom tjedno od Budimpešte do Dubrovnika. Scandinavian Airlines (SAS) je odlučila povećati broj tjednih letova za Hrvatsku pa od 29. lipnja uvodi svakodnevnu liniju Copenhagen – Split (do sada dva puta tjedno), šest puta tjedno liniju Oslo – Split (do sada jednom tjedno), a od 1. srpnja uvodi i liniju Stockholm – Split koja će prometovati svakodnevno.

Švicarski nacionalni avioprijevoznik Swiss, te njegova leisure kompanija Edelweiss najavljuju pokretanje linija prema Hrvatskoj od početka srpnja. Linija Edelweissa iz Zuricha za Split prometuje već od sredine lipnja dva puta tjedno, dok će u srpnju biti u prometu čak četiri puta tjedno. Edelweiss će u srpnju pokrenuti još dvije linije iz Zuricha jednom tjedno prema Dubrovniku i Puli. Swiss će od 4. srpnja do 29. kolovoza prometovati jednom tjedno na liniji Geneva – Dubrovnik.

Poznata niskobudžetna aviokompanija, Norwegian najavila je ponovno uspostavljanje tri linije prema Splitu i Dubrovniku. Od 4. srpnja Norwegian će dva puta tjedno ponovno letjeti na liniji Oslo – Split, a jednom tjedno na liniji Stockholm - Split. Od 28. srpnja uvodi se linija Oslo - Dubrovnik, dva puta tjedno. Krajem srpnja i početkom kolovoza očekuje se uvođenje još međunarodnih linija prema ove dvije hrvatske zračne luke, kao i povratak kompanije u Pulu.

Niskobudžetna aviokompanija Transavia objavila je da u srpnju pokreće više linija prema Hrvatskoj. Linija Split - Pariz bit će u prometu od 2. srpnja, linija Dubrovnik - Rotterdam od 21. srpnja, linija Dubrovnik - Nantes od 1. srpnja, a linija Dubrovnik - Pariz od 5. srpnja. Linije Rijeka – Eindhoven i Pula - Eindhoven najavljene su od 2. srpnja, a linija Zadar - Rotterdam od 4. srpnja.

18. travanj 2024 07:43