StoryEditorOCM
RegionalOD IDUĆEG TJEDNA

Povratak školskih natjecanja: učenici će se opet moći nadmetati u znanju, sve će se održavati uživo pod mjerama kao za lanjsku državnu maturu

Piše Marijana Cvrtila/SD
28. siječnja 2021. - 11:42

Natjecanja u znanju učenika osnovnih i srednjih škola te učeničke smotre vraćaju se u škole od idućeg tjedna i moći će se provoditi uživo, uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera – obavijestila je Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) nakon dobivenog mišljenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Nakon što je prošle školske godine zbog pandemije koronavirusa i lockdowna velik dio školskih natjecanja odgođen i proveden tek ove jeseni, a i ove je godine zbog potresa i nastavka pandemije početak natjecanja odlukom ministra Radovana Fuchsa pomaknut za dva tjedna, 1. veljače napokon bi trebao početi prvi ciklus natjecanja i to na razini škola.

Prema dostavljenom mišljenju HZJZ-a, protuepidemijske mjere koje će se prilikom održavanja učeničkih natjecanja uživo morati pridržavati škole minimalno moraju biti u skladu s onima koje su vrijedile za provedbu prošlogodišnje državne mature.

-U održavanju natjecanja nužno je pridržavati se svih protuepidemijskih mjera, minimalno sukladno uputama za održavanje državne mature 2019./2020. te uz obvezu nošenja maske za sve sudionike. Također, treba uzeti u obzir da odluku o konkretnom modelu nastave (A, B ili C model) donosi lokalni stožer civilne zaštite na razini županije, lokalne zajednice ili čak pojedine škole, ovisno o lokalnoj epidemiološkoj situaciji pa i tome treba prilagoditi organizaciju natjecanja – stoji u mišljenju koje je u srijedu Agenciji uputio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Budući da su na snazi mjere koje ne dopuštaju miješanje učenika iz različitih razreda, to je predstavljalo i jedan od problema u organizaciji natjecanja uživo. Međutim, kako objašnjavaju iz AZOO, nakon dobivenog mišljenja HZJZ-a riješene su i te dvojbe te će se natjecanja moći provesti na način da sudionici natjecanja sada mogu boraviti u istom prostoru ali udaljeni najmanje dva metra, s maskama na licu, a uvjet za izlazak na natjecanje bit će i prethodno dostavljena potpisana izjava kojom sudionik jamči kako nema nikakvu akutnu respiratornu bolest (povišena temperatura, kašalj itd.), da mu nije izrečena mjera samoizolacije te da ne boluje od covida-19.

Međutim, prema AZOO-ovim smjernicama, i učenicima koji se na dan natjecanja nalaze u (samo)izolaciji mora biti omogućeno sudjelovanje i to u online okruženju.

- U navedenom slučaju, učenicima se na službeni mail ime.prezime@skole.hr dostavlja ispit. Učenici moraju biti nadgledani putem kamere od strane člana povjerenstva, a nakon završetka pisanja učenik scan ispita dostavlja povjerenstvu na službenu adresu s koje mu je poslan ispit. Ako se ispit provodi u nekoj od platformi, učenika se također mora nadgledati putem kamere od strane člana povjerenstva – navode iz AZOO-a.

Iz AZOO-u doznajemo i kako, zbog nemogućnosti pridržavanja propisanih mjera, u sklopu smotre Lidrano vjerojatno neće moći biti skupnim scenskih nastupa, dakle, neće moći nastupiti dramske grupe, zborovi i slično.

Prema objavljenom vremeniku, tijekom veljače, počevši od ponedjeljka kada kreće Lidrano, održavat će se natjecanja i smotre na razini škola. U ožujku su predviđena županijska, a u travnju i svibnju državna natjecanja. S obzirom da je većina županija odlučila od ponedjeljka na nastavu uživo vratiti sve osnovce i maturante, proizlazi da će na natjecanja uživo u škole, barem u prvim tjednima veljače, dolaziti i učenici koji će se u to vrijeme nalaziti u online nastavi, poput učenika prvih triju razreda četverogodišnji srednjih škola. Natjecanja u znanju, podsjetimo, organiziraju se od uzrasta petog razreda osnovne škole do završnih razreda srednjih škola.

29. travanj 2024 18:14