StoryEditorOCM
RegionalODRŽIVA BUDUĆNOST

Obilježen Europski dan vune u Pagu - održana radionica filcanja u školi na kojoj su kreativno sudjelovali učenici

Piše M. K.
9. travnja 2024. - 17:13

Udruga Volim Vlašići u suradnji sa Srednjom školi Bartula Kašića u Pagu obilježila je Europski dan vune koji se počevši od 2021. godine obilježava 9. travnja. U organizaciji udruge održana je radionica filcanja u školi na kojoj su sudjelovali učenici 3G razreda. Radionicu su vodile profesorice Teuta Dragoslavić i Maja Tuta, a učenici su kroz vunu izrazili svoju kreativnost te izradili razne motive od filcane vune.

Radionica je održana u sklopu projekta "Vratimo vuni sjaj" kojeg financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz javni poziv za prijavu projekata poticanja civilnog društva na otocima u 2024. Partneri na projektu su Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga, LAG Mentorides i Udruga uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira "Zaglava" iz Novalje.

Fokus ovogodišnjeg Europskog dana vune je na novim putevima vune prema održivoj budućnosti, a glavno događanje održava se u Interdisciplinarnom istraživačkom centru Metsovion (M.I.R.C.) u Metsovu, slikovitom gradu u Epiru u sjeverozapadnoj Grčkoj. U sklopu događanja prikazat će svestranu upotrebu vune diljem Europe, nadovezujući se na sličnosti i prikazujući jedinstvena rješenja koja bi se mogla implementirati u budućnosti.

Europski dan vune inicijativa je zaklade EWE – European Wool Exchange Foundation čija je misija promicanje i olakšavanje korištenja europske vune za obrtničke aktivnosti poput terapeutskog pletenja u zdravstvenom i socijalnom sektoru. Cilj im je poticati razmjenu informacija, znanja i vještina te razvijati i provoditi zajedničke inicijative. EWE je most između uzgajivača, prerađivača i krajnjih korisnika vune, s posebnim fokusom na korištenje europske vune za poboljšanje dobrobiti. Uspostavljanje i razvoj kružnog gospodarstva za vunu povezuje krajnje korisnike s ovcama, uzgajivačima i podrijetlom proizvoda u kojima uživaju.

29. travanj 2024 20:43