StoryEditorOCM
RegionalUHIĆENI SU

Nizozemci pobjegli iz hostela ne plativši račun, pa potom zapalili štekat u centru grada. Kamere otkrile i kako su WD sprejem prskali motore kod zgrade Fine

Piše vladimir Urukalo
27. svibnja 2022. - 16:44

Splitska je policija otkrila tko je prije četiri dana u ranim jutarnjim satima zapalio štekat restorana "Macho" na splitskim Prokurativama, kada je nastala šteta procijenjena na oko 400 tisuća kuna.

Policija je uhitila trojicu državljana Nizozemske - 19-godišnjeg T.K., godinu dana starijeg M.J.L. i 18-godišnjeg I.T.S., koji su u Split doputovali 21. svibnja te su odsjeli u hostelu u centru grada. Tri dana poslije iz tog su hostela pobjegli ne plativši preko tisuću i pol kuna računa, što je utvrđeno naknadno tijekom obrade pa će odgovarati i za prijevaru.

U sitnim noćnim satima mladi su Nizozemci na Prokurativama namjerno izazvali požar na štekatu u kojem je izgorjelo i oštećeno tridesetak stolova, šezdesetak metalnih stolica, jedna reklama, četiri ferala... Kriminalistička obrada i istraga koja predstoji trebale bi otkriti motive njihove piromanske akcije, a centar požara je na suncobranu. Policija je, neslužbeno doznajemo, do njih došla zahvaljujući snimkama videonadzora na kojima se vidi kako pale vatru tako da su prvo WD sprejem pošpricali suncobran, da bi ga onda zapalili upaljačem.

Također, uz kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za što je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, bit će prijavljeni i za pokušaj paljenja nekoliko motocikala, među kojima je bio i "Kawasaki" splitskih oznaka, a koji su bili parkirani na dnu Marmontove kod zgrade FINE. Njih su pokušali zapaliti na isti način, špricanjem i paljenjem upaljačem, prije negoli su došli na Prokurative.

Nakon što budu privedeni na ispitivanje na splitsko Općinsko državno odvjetništvo, očekuje se da će dežurna tužiteljica od suca istrage tražiti određivanje istražnog zatvora za uhićene mladiće zbog mogućnosti bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

Kako smo već izvještavali, vatrogasci Dobrovoljne vatrogasne postrojbe Split u ponedjeljak su oko četiri sata ujutro zaprimili prijavu o požaru na Prokurativima. Kako su tada potvrdili vatrogasci, vatrena je stihija uništila kompletni štekat restorana.

- Požar je zahvatio stolove, stolice, tende i reklamni pano restorana. Praktički je izgorio cijeli štekat, no nema ozlijeđenih. Požar je zahvatio i plakate u prolazu od Marmontove do Prokurativa - pojasnio je tada Božo Crljen, zapovjednik DVD-a.

04. svibanj 2024 22:18