StoryEditorOCM
RegionalSUZDRŽANI OPTIMIZAM

Dio ugostitelja pozdravlja ‘ispravljanje nepravde‘, drugi još ne znaju hoće li otvoriti. Marin Medak tvrdi: I dalje smo državni neprijatelj broj jedan

Piše Mirela Goreta
11. veljače 2021. - 17:20

Valjda će uz kavu biti i sok - suzdržano je pozdravila Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, prvu vijest sa sjednice Vlade RH o dopuštanju prodaje kave za van kafićima čiji su posao od sredine studenog preuzele pekare, trafike, benzinske crpke... Od 15. veljače otvorit će i teretane i fitness-centri, kladionice, automat-klubovi i casina, a djeci će biti omogućeno pohađanje nastave u školama stranih jezika.

Premijer Andrej Plenković je sa sjednice vlade poručio kako naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec, a novinarima dodatno pojasnio kako će ugostitelji uz kavu moći prodavati i druge napitke koje imaju na svojemu meniju.

- Samo nema otvaranja terasa - podsjetio je naglasivši kako će upute biti precizno propisane baš kao i u slučaju teretana, casina, kladionica, automat klubova...

Mjere potpore

Apel hrvatskih ugostitelja ipak je pokrenuo stvari, reći će Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, ali tek treba vidjeti kojim će se tempom i u kojoj mjeri otvarati prostori... Tabak očekuje kako će država i sljedećih mjeseci nastaviti s mjerama potpore očuvanja radnih mjesta, jer trenutno dopuštena mogućnost prodaje kave kafićima neće puno značiti za njihov promet.

- Riječ je inače o 10-15 posto udjela u ukupnom prometu, naravno izuzmu li se objekti koji jedino prodaju kavu. Ovo je svakako mogućnost da se prostori otvore i počiste, pa da se nekako krene s radom uz poštivanje svih mjera, koje će zasigurno ostati i u mjesecima koji slijede, kad bude došlo i do većeg otvaranja. Naravno da i u tom razdoblju očekujemo potpore, jer će poslovanje i u takvim okolnostima biti otežano - napominje Tabak.

image
Kad će opet otvoriti ti kafići...
Božidar Vukičević/Cropix

Denis Vučić, vlasnik solinskog kafića "Shpitza" nije siguran hoće li iskoristiti priliku za rad.

- Još se dvoumim, ali najvjerojatnije neću otvoriti. Ako ostanu potpore, možda... Ako se ukinu, sve to jednostavno neće imati smisla s obzirom na troškove struje, vode i radnika koji će stajati na pultu u dvije smjene. Ali ne znam, vidjet ću još u ponedjeljak s kolegama – govori nam Vučić. Živi, kaže, za trenutak kada će moći normalno otvoriti vrata svojega kafića gostima.

- Mjere za ovaj mjesec će ostati kakve jesu, ali tko zna što će biti u ožujku - pita se. Ako je mogućnost prodaje kave za van, razmišlja na glas, korak do otvaranja terasa za 15 dana, pa onda i normalnog poslovanja kafića onda mu je cijela ova priča OK. Ali teško mu je procijeniti...

- Potpora je sve, da je nema ne znam kako bi. Dobivamo te četiri tisuće kuna i to je ono za sačuvati živu glavu. I što to znači kava "to go"?! Kao da dućani mogu prodavati samo par artikala, a ostale ne mogu. Taj coffee to go nama ne znači ništa. Ljudima je stalo da mogu sjesti i proćakulati i zato ta "to go" priča za kafiće jednostavno nije rješenje. To je kap u moru. Time ništa nećemo dobiti, nećemo imati 20 posto od prometa, a pogotovo ne s ovom kavom "to go". Prije je kava za van bila 4-5 kuna, a sad su je svi ostali, jer kafići ne rade, digli na osam. Ili recimo pivo ili sok, kod mene je 15 kuna, a u dućanu sedam. Pa nitko neće doći kod mene platiti skuplje da bi šetao s pićem. U cijeloj ovoj situaciji mi ugostitelji smo žrtvena janjad, ali ako se mora, mora se. Ako smo mi krivci za koronu, onda neka nas zatvore do 1. svibnja, pa da onda možemo otvoriti i raditi normalno, ali do tada neka ostanu potpore - mišljenja je Denis Vučić.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Danijel Nikolla, poznati splitski ugostitelj i vlasnik restorana "Corto Maltese" u središtu grada u kojemu trenutno prodaje kavu i priprema se za sezonu u izazovnoj poslovnoj godini smatra kako je vlada aktualnom odlukom ispravila nepravdu prema njegovim kolegama.

- Mislim da je ovo najopošteniji mogući potez. Velika je nepravda učinjena kafićima da mi kao restoran, da pekare i trafike, pa čak i trgovina građevinske opreme, a i to sam vidio, prodajemo kavu, a da ne može kafić koji ima sve minimalne tehničke uvjete za pripremu te iste kave. Evo primjera jednog splitskog apsurda - momak je u susjedstvu mojega ugostiteljskog objekta otvorio kafić s kavom "to go". Znači cijela njegova poslovna filozofija je na kavi "to go", kod njega se ni prije nije moglo sjesti nego kupiti kavu u kartonskoj kutiji i otići. A sad jedini nije mogao raditi u našoj ulici. Glupa situacija, jer taj isti kolega ujutro dođe u moj restoran piti kavu zato što kod sebe to ne smije, a ja sada to isto radim što nikada prije nisam - vrti glavom Nikolla. Frustrira ga činjenica što se ugostitelji "moraju satrati kako bi ih čuli".

Logična odluka

- Moramo vrištati iz petnih žila... A u pitanju je neka sasvim logična odluka, jer ni u jednom jedinom trenutku nismo čuli valjan argument za dosadašnju zabranu. Ali optimizam dolazi, vidimo ga, samo se treba zavrtjeti onih par kotačića turističkih kofera po gradu. Da ih čujemo, odmah ćemo se razveseliti - vedro će Nikolla. Drži kako je potrebno još malo strpljenja...

- Smatram da je bolje da smo sada zatvoreni nego da nas se zatvori u sedmi mjesec, da nam skoče brojke, pa da završimo na nekakvim crnim ili crvenim listama. Najvažnije je dočekati sezonu sa što je moguće manjim brojkama i što je moguće sigurnije. Usred ove pandemije imali smo velike turističke brojke, to znači da su ljudi spremni za putovanja, važno je samo da smo sigurna zemlja. Takva poruka mora stalno ići prema vani - Hrvatska je sigurna, Hrvatska je cijepila svoje turističke djelatnike, Hrvatska dočekuje sezonu spremna...

image
Damjan Tadić/Cropix

Dojučerašnji predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak, koji danas sjedi u njezinu nadzornom odboru, komentirao je aktualni potez vlade kao ispravak, ne greške, nego svjesnog čina od prvoga dana.

- Mi smo to upozorili u prvom satu kad je donesena odluka o zabrani 28. studenog. I od prvog dana znamo da je to ciljano napravljeno, jer se iživljavaju na nama. Ne znam što će i kako će sada kolege, teško je reći koliko će ih otvoriti. Ostajemo državni neprijatelj broj jedan bez ijednog dokaza. Eto, zato što je netko tako to odlučio... Zato što smo mi najslabiji na nama se iživljava. Ok, kad je tako, dobro. Eto, tako se radi. A što mogu napraviti za 15 dana?! Sve ono što smo mi govorili od samoga starta, tako će i biti. To vjerojatno znači otvaranje terasa 15. ožujka, a onda i 1. ili 15. travnja i otvaranje unutra. I to je to. Sve što smo mi rekli, da postoji dokument za kojega je premijer rekao da ne postoji, po tome se i radi - rezignirano je izjavio Medak.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će 1. ožujka biti vrijeme za sljedeću analizu učinka mjera. Tada će se eventualno ići na novo popuštanje ili pooštravanje ukoliko se uoči pogoršanje epidemiološke situacije.

Vježbanje s maskama?


Andrej Plenković je nakon sjednice Vlade kazao kako nema komentara na kritike oporbe.
- Prije dva mjeseca htjeli su sve zatvoriti, a sad bi sve otvarali - rekao je ne dajući jasan odgovor na pitanje novinara hoće li se u teretanama vježbati s maskama, nego je rekao da će to Stožer naknadno detaljno pojasniti.
- Uz epidemiološki okvir radit će kladionice, automat klubovi i slično. Bit će precizno propisano. Što se tiče gostiju, isto će se definirati mjerama – dodao je premijer.

image
Marin Medak
Goran Mehkek/Cropix
18. travanj 2024 11:22