StoryEditorOCM
ForumTRENIRANJE STROGOĆE

Žena na tržnici prodavala domaća jaja, inspekcija joj opalila visoku kaznu, prodavačica orahnjače prošla je još gore

Piše vijesti sd
5. ožujka 2024. - 11:22

Preduskrsno je vrijeme koje se veže za prodaju jaja, šunke i drugih suhomesnatih proizvoda te sirnica, orahnjača i ostalih jestvina.

Povećanu potražnju prati i odgovarajuća ponuda, ali i povećana inspekcijska kontrola.

Prve kazne pale su u Vinkovcima. Prodavačici na tamošnjoj tržnici oduzeto je 90 zatečenih jaja. Dobila je i 190 eura kazne.

"Kontrolirana su jaja koja nisu imala oznake zdravstvene ispravnosti, nisu imala oznake farmi i najnormalnije su maknuta s tržišta", objasnila je Kristina Vuljanić iz sanitarne inspekcije za Novu TV.

Na takvu odluku inspekcije bilo je i reakcija.

"Ljudi od nečega moraju živjeti, a ja vjerujem da je onaj koji je to prodavao to i kvalitetno napravio, domaće je", smatra Mile iz Vinkovaca.

"Mora se uvesti recimo opomena pa kazna i tako jer nije dobro samo novce uzimati. Kazna je zadnja mjera", komentirao je Ivo iz Vinkovaca, piše Dnevnik.hr.

image

Ženi koja je prodavala orahnjaču bez registrirane djelatnosti prijeti joj kazna veća od 500 eura (ilustracija)

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Prekršajni nalog zaradila je i žena zbog prodaje keksa, kruha, štrudli i orahnjača. Djelatnost nije registrirala, a prijeti joj kazna veća od 500 eura.

U Državnom inspektoratu kažu da su izrečene najblaže kazne: za neregistriranu prodaju kreću se od 530 do 9290 eura, a za promet hranom bez oznake zdravstvene ispravnosti, od 190 do 3900 eura.

Do 28. ožujka inspektori će češljati i tržnice i maloprodaju, kako u slavoniji, tako i u Dalmaciji pa bi bilo dobro da prodavači ishode sve potrebne dozvole. Zbog stabilnosti svoga budžeta, ali i zbog zdravlja šire zajednice.

image

Sanitarna inspekcija pojačano će raditi do 28. ožujka (ilustracija)

Duje Klarić/Cropix
27. travanj 2024 07:35