StoryEditor
Svijetotkriće koje brine

Najnovija studija dokazala da južnoafrički soj koronavirusa bježi antitijelima! Evo zašto to predstavlja opasnost za uspješnost procjepljivanja

Piše PSD.
21. siječnja 2021. - 19:39
Christophe Archambault/AFP

Znanstvenici u Južnoafričkoj republici proveli su studiju čiji su rezultati pokazali da nova varijanta koronavirusa 501Y.V2 bježi antitijelima koja nastaju imunološkom reakcijom na prethodne varijante virusa SARS-CoV-2, prenosi RTL.

Studija izvorno objavljena u News Medicala također je utvrdila da varijanta 501Y.V2 u potpunosti izbjegava tri klase terapeutskih monoklonskih antitijela. 

Penny Moore iz Službe nacionalnog zdravstvenog laboratorija u Johannesburgu i kolege kažu da ovi rezultati ističu mogućnost reinfekcije onih pacijenata za koje se pretpostavlja da su stekli određeni stupanj imuniteta budući da su već imali Covid-19.

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa sadrži više mutacija unutar imunodominantnih regija viralnog šiljastog proteina, glavne strukture pomoću kojeg se virus SARS-CoV-2 veže za stanicu i ulazi u nju. Jedna od tih regija, domena vezanja receptora (RBD), primarni je cilj neutralizacije antitijelima tijekom zaraze.

Sljedeća najviše imunodominantna regija šiljastog proteina jest takozvana N-terminalna domena (NTD).

Moore i kolege ističu da je ta domena česta meta neutralizirajućih antitijela, a nekoliko jakih monoklonskih antitijela koji ciljaju tu regiju trenutno se razmatraju za klinički razvoj.

image
Christophe Archambault/AFP

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa ima devet mutacija vezanih za šiljasti protein. Jedna skupina tih mutacija uočena je u NTD-u i uključuje četiri zamjene i jedno uklanjanje dok je druga skupina tih mutacija uočena u RBD-u i sastoji se od tri zamjene.

Dakle, južnoafrička varijanta koronavirusa može znatno ili u potpunosti pobjeći neutralizirajućim antitijelima iz plazme pojedinaca koji su se oporavili od Covida-19.

No, znanstvenici su utvrdili da ključnu ulogu u bijegu neutralizirajućim antitijelima igra mutacija K417N.

Autori studije kažu da iako se mnogo ljudi diljem svijeta već zarazilo SARS-CoV-2 virusom te se pretpostavlja da su stvorili određeni stupanj imuniteta, nova varijanta, poput 501Y.V2 ipak predstavlja velik rizik od ponovne zaraze.

Također se u pitanje dovodi i učinkovitost sadašnjih terapeutskih strategija te cjepiva. Ova studija još treba proći znanstvenu recenziju. 

image
Rodrigo Buendia/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 04:19