StoryEditor
Svijetpredsjednik demokrat

Biden sa suprugom Jill dopješačio do Bijele kuće, odmah potpisao nekoliko uredbi i novinarima povjerio: ‘Trump mi je ostavio vrlo ljubazno pismo‘

20. siječnja 2021. - 22:57
Jim Watson/AFP

Donald J. Trump definitivno više ne stanuje u Bijeloj kući. U nju je uselio 46. predsjednik SAD-a demokrat Joe Biden. Povorka novoizabranog američkog predsjednika zaustavila se nekoliko stotina metara od Bijele kuće, a Joe i Jill Biden uputili su se pješice do svoje nove rezidencije. .

Biden je, podsjetimo, nakon polaganja prisege održao i svoj prvi predsjednički govor te poručio kako će biti predsjednik svih Amerikanaca. Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

"Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države“, kazao je 46. američki predsjednik.

image
Mandel Ngan/AFP
image
Seth Herald/AFP

Predsjednik SAD-a Joe Biden proglasio je današnji dan "nacionalnim danom jedinstva".

"Danas slavimo trijumf demokracije nakon izbora na koje je izašlo nikad više Amerikanaca. Činimo to u trenutuku velike opasnosti. Pandemije kakva se događa jednom u sto godina, povijesne i duboke ekonomske krize, poziva na rasnu jednakost, klimatske krize... Istovremeno, osjećamo porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma koji je nedavno poharao Kapitol, a kojem se moramo suprotstaviti i pobijediti ga", objavio je Biden u proglasu.

image
Mandel Ngan/AFP

Nakon inauguracije, Biden je položio vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Nedugo nakon dolaska u Bijelu kuću potpisao je nekoliko važnih izvršnih uredbi.

 - S obzirom na stanje nacije nemamo vremena za gubljenje i ja ću početi s radom odmah danas. Neke od izvršnih uredbi koje ću danas potpisati tiču se odgovora na covid krizu i klimatskih promjena.

Stvari koje ćemo uraditi danas bit će odvažne i ja ću početi s ispunjavanjem obećanja američkom narodu. Prva uredba koju potpisujem tiče se covida, to jest nošenja maski i održavanja socijalne distance.

Tu je i uredba kojom SAD opet pristupa klimatskom sporazumu u Parizu - rekao je Biden koji je spomenuo i da mu je Trump ostavio "vrlo ljubazno pismo" o kojem neće pričati prije nego sam razgovara s Trumpom.

Prije svojih prvih poteza Biden je u pratnji svoje žene Jill Biden prvi put ušao u Bijelu kuću kao novi predsjednik SAD-a.

Pri dolasku Bidena su pozdravili vojnici i orkestar koji je svirao "God Bless America". Novi je predsjednik pri ulasku u Bijelu kuću pozdravio novinare dodirujući ih šakom umjesto rukovanja.

 - Imam osjećaj da se vraćam kući, rekao je novinarima kad su ga pitali kako se osjeća i još im poručio da samo nastave raditi svoj posao.

Nekoliko minuta nakon predsjednika došla je i potpredsjednica Kamala Harris, u pratnji supruga i članova obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 01:03