StoryEditor
PolitikaKOMENTAR

Hoćemo li ove jeseni gledati nastavak ‘Hrvatskih Kardashiana‘? Predsjedniku se očito svidjelo, ali iz Vlade poručuju da imaju ‘važnijeg posla‘

31. listopada 2020. - 17:15
Andrej Plenković i Zoran MilanovićCropix

Petak je bio pomalo sjetan dan za predsjednika Zorana Milanovića. A još mu je bio i rođendan.

Naravno, nije bio ni sjetan ni tužan toga što je uoči blagdana Svih svetih išao na Mirogoj, gdje je položio vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa, u Aleji poginulih hrvatskih branitelja. Jer odlazak na groblje, znamo, nikad nije baš bio neki povod za dobro raspoloženje.

No, njegov problem ovog petka nije bila atmosfera na groblju. Predsjednik je, naime, bio pomalo razočaran jer su njegov poziv za druženjem odbili svi kojima ga je službeno poslao. I predsjednik Vlade Andrej Plenković i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Ali, brzo se pribrao. Zapravo, naljutilo je to predsjednika, pa se pred okupljenim novinarima u poduljem monologu okomio na p(r)ozvane, okarakterizirajući njihovo ponašanje kao "petljanje", a pozvao se i na tradiciju – podsjetivši kako je zajedničko polaganje vijenca posljednjih godina bilo uobičajeno u prigodama državnih blagdana.

"Druga" strana mu je uzvratila, tobože u čudu zbog njegove reakcije, da je poziv stigao kasno za promjenu već predviđenog protokola, po kojem će premijer i predsjednik Sabora, zbog epidemioloških mjera, ove godine odvojeno položiti vijence.

Još jedna poruka je glasila – Vlada ima posla preko glave, nema vremena za natezanja te vrste, što bi moglo značiti da su izvukli pouke iz kritika komunikologa i analitičara raznih profila, koji su i u ranijoj fazi upozoravali da ovakva prepucavanja - u kojima se išlo i na razinu osobne difamacije, i to uglavnom na Milanovićevu inicijativu - naposljetku štete objema stranama.

No, zapravo je jasno da nakon svega izrečenog posljednjih tjedana – u Vladi i HDZ-u ne žele njegovo društvo, kao što ne žele prihvatiti na ovaj način ponuđenu "ruku pomirenja". Ili, preciznije, vjerojatno primirja.

I da, predsjednik je bio u pravu kad je kazao da se posljednjih godina zajednički polagalo vijence, iako to nije nigdje i ničim propisano. Ali je i pokazao indikativnu nedosljednost.

Odnosno, otkrio je kako i njega samog u poštivanju nekakvih "političkih običaja" vodi načelo proizvoljnosti. Kao da je u kakvoj samoposluzi. Pa nešto uzme, nešto preskoči...

Podsjetimo, Milanović je izazvao dosta reakcija kada se odlučio "preskočiti" konstituirajuću sjednicu ovog saziva Sabora. Istina, ni to nigdje nije propisano, ali su njegovi prethodnici – dolazili.

Vladi se zamjerio i odbijanjem sudjelovanja u radu Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova. Istina, ni to ga nijedan zakon ne obvezuje, ali se od vrhovnog zapovjednika oružanih snaga očekivalo da se uključi u rad takvog tijela.

Milanović je i tu pokazao nedosljednost, jer je nakon odbijanja javno komentirao novi proces nabave najskupljih vojnih "igračaka", i čak se otvoreno stavio na stranu američke ponude za F-16-ice, iako u tom trenutku nije mogao, sve i da je htio, znati sve detalje, pogodnosti i mane svih pristiglih ponuda...

I zato, ako ste mislili da su "hrvatski Kardashiani" završili (o "Kardashian trendu" kao beskrajnom izlaganju javnosti tijekom polemike je govorio i premijer Plenković), varate se!

image
Tko zna kad ćemo opet vidjeti premijera i predsjednika u opuštenom razgovoru... 
Bruno Konjević/Cropix

Bit će tu još epizoda, čitava nova sezona u najmanju ruku. Dojam je da se predsjedniku - sve to svidjelo. A možda se čovjek samo, nije sramota priznati, pomalo dosađuje na Pantovčaku, što i ovu polemiku zapravo vodi i do moguće suštinskog pitanja čitavog ovog sukoba - a to su ovlasti predsjednika države...

Samo, problem je što se nove sezone nestrpljivo iščekuju samo ako su u pitanju uistinu dobre serije. Ova koju smo dosad gledali na relaciji Pantovčak-Banski dvori i obrnuto je ušla u monotoniju i predvidivost čak i prije nedavnog "velikog finala", kad su i predsjednik i premijer sazvali izvanredne presice u istom danu, nije izgledala obećavajuće.

No, ne može se reći da "hrvatski Prekardashiani" nisu poslužili baš ničemu. Nešto smo novoga i naučili o glavnim akterima. Eto, recimo to da "nisu svi oni isti", kako se često može čuti iz antisistemske i populističke perspektive.

Jedan je, kazat će cinici, za što skorije sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), dok je drugi dao prednost Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti...  

E da, na kraju napomena – predsjednik Milanović danas nije ništa objavio na svom Facebook profilu!

Ali je zato iz njegova Ureda stiglo priopćenje u kojem dodatno pojašnjava tko je trebao u petak biti na Mirogoju, tko je što kome najavio i tko tu "govori neistine"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. studeni 2020 20:47