StoryEditor
HrvatskaZDS na uniformama

Incident na obilježavanju akcije Maslenica: Milanović napustio svečanost zbog ustaških obilježja. Otišli i admiral Hranj i svi zapovjednici

Piše Jutarnji.hr, PSD
22. siječnja 2021. - 09:05
Sudionici s obilježjima HOS-aJure Mišković/Cropix

Povodom obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Maslenica '93. predsjednik Zoran Milanović odbio je sudjelovati u protokolu jer je doznao da u protokolu sudjeluju osobe koje na sebi imaju natpis ‘Za dom spremni’. 

Kako javlja N1, o svemu se telefonom čuo i s premijerom Plenkovićem te je krenuo natrag u Zagreb.

Radilo se o pripadnicima HOS-a. Medijima su na informaciju da je Milanović napustio protokol kazali da ih je odavno bacio u smeće. Čini se da je jedan dio HOS-ovaca bio dio službenog protokola, a dio nije, prenosi Jutarnji.hr.

- Službeno smo u protokolu kao svaka udruga iz Domovinskog rata. Rečeno nam je da ako smo u protokolu da idemo na polaganje vijenaca. Gospodin predsjednik ako nije dostojan doći među branitelje, poklonit se žrtvama Maslenice i drugih vojno-redarstvenih akcija, ne mora doći - kazao je Ante Baraba Knez, tajnik udruge HOS-a Zadar te ponovno kazao da su dobili poziv županije da dođu službeno.

- Nije bilo nikakvo vrijeđanje, nikakav plan. Kad je počeo protokol i kad smo vidjeli da predsjednika nema, sramota - kazao je. 

- Neka dođe pred mene i kaže da mu ovo smeta. Moja braća i ja smo pod tim znakom krv prolili. Moj sin ima 21. godinu, nasljednik je branitelja Domovinskog rata. Nemojmo zavaravati javnost. Kažu incident, kakav incident? - kazao je Baraba Knez.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix


Iz Ureda predsjednika poslali su priopćenje.

“Predsjednik Republike Zoran Milanović došao je u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. i nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH kako je to neprihvatljivo.

Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu.

Isto tako, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 12:47