26730675
VINSKA OMOTNICA                                                                  

Hrvatska vina i autohtone delicije zaštićene na EU razini

Piše Sponzorirani sadržaj
Foto Tonći Plazibat/Cropix/Cropix
28. ožujka 2024. - 10:00

 

RH ima 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina i jednu koja trenutno ima status prijelazne nacionalne zaštite te 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića. Kada govorimo o broju zaštićenih proizvoda na razini EU s 47 proizvoda dospjeli smo na visoko 7. mjesto članica

Zbog različitosti klimatskih i pedoloških uvjeta, zemljopisna područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj podijeljena su na četiri regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Središnja bregovita Hrvatska, Hrvatska Istra i Kvarner i Dalmacija.

Kao posebnost hrvatskog vinarstva i vinogradarstva ističe se bogatstvo autohtonih sorti, koje uz preporučene sorte čine temelj za proizvodnju vina sa zaštićenom oznakom.

Republika Hrvatska ima 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina (ZOI) i jednu koja trenutno ima status prijelazne nacionalne zaštite, te šest oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića.

Kako bi se vinogradarsko-vinarskom sektoru osigurala konkurentnost i omogućilo praćenje svjetskih trendova u tehnologijama proizvodnje grožđa i vina, u Republici Hrvatskoj provodi se Nacionalni program pomoći sektoru vina za koji su osigurana financijska sredstva iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) i nacionalnih izvora. Uspješno su završena dva programska razdoblja u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina.

U sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina provodile su se sljedeće mjere: informiranje u državama članicama, promidžba na tržištima trećih zemalja, restrukturiranje i konverzija vinograda te ulaganja u vinarije i marketing vina.

Vinska omotnica od 35,8 milijuna eura

Samo u razdoblju od 2019. do danas iz Vinske omotnice je za ulaganja u vinarije odobrena potpora u iznosu 35,8 milijuna eura za 278 projekata. Istovremeno, objavljena su tri natječaja za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda te je iz ove omotnice odobrena potpora u iznosu od gotovo 12 milijuna eura, čime je restrukturirano više od 500 hektara vinograda.

Ukupno je u okviru mjera i natječaja iz Programa ruralnog razvoja za sektor vinogradarstva ugovoren iznos potpore od gotovo 24 milijuna eura, a kroz natječaj koji se odnosio na podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planirano je podizanje novih nasada vinograda na površini većoj od 113 hektara. Nakon završetka drugog programskog razdoblja sektoru vina dodjeljuju se potpore u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Za intervencije iz sektora vinarstva predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 41,64 milijuna eura.

image
Tonka Lokas/Cropix

Predstavljanje hrvatskih vina poseban je marketinški zadatak. U bogatstvu autohtonih sorti nalazi se potencijal za šire predstavljanje hrvatskih vina. U ostvarenju toga cilja na temelju Zakona o vinu (NN 32/19) proizvođačima vina dana je aktivna uloga u kreiranju prepoznatljivosti Republike Hrvatske kao vinske zemlje udruživanjem proizvođača na nacionalnoj i regionalnoj razini kroz uspostavljanje regionalnih organizacija vinara i vinogradara u četiri vinogradarske regije i priznavanje četiri regionalne organizacije.

Na sedmome mjestu u EU-u

Za potporu u radu regionalnih organizacija vinara i vinogradara provodi se Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija od 2021. godine. Namjera je Programom podržati sve aktivnosti rada regionalnih organizacija koje pridonose razvoju marketinga i promocije vinara iz svoje regije, te razvoj sektora vinarstva u Republici Hrvatskoj.

Za razdoblje od 2021. do 2023. godine financijska sredstva iz prvog programskog razdoblja utrošena su u stopostotnom iznosu. U tijeku je novo programsko razdoblje provedbe Programa sufinanciranja rada regionalnih organizacija za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Provedba Programa potpore financirat će se u iznosu od 1.800.000,00 eura iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za trogodišnje razdoblje.

Kada govorimo o broju zaštićenih naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na razini EU-a, bilo kao zaštićena oznaka izvornosti bilo kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, s 47 proizvoda dospjeli smo na visoko sedmo mjesto članica. Tu ubrajamo i šest ekstra djevičanskih maslinovih ulja, uz brojne dalmatinske delicije kao što su Dalmatinska janjetina, Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica.

image
Bozo Radić/Cropix

Da bi još više istaknulo i pozicioniralo hrvatske kvalitetne proizvode, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda “Dokazana kvaliteta”.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, odnosno o tome da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

Trenutno su priznate oznake “Dokazana kvaliteta” koje se odnose na osam sektora, i to voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa, junećeg mesa i meda, te je svakim danom sve veći broj certificiranih proizvođača i proizvoda iz ovog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:14