StoryEditor
Crna kronikadetalji slučaja

Prevaranti se predstavljaju kao policajci i vrebaju naivne: ‘Vaš novac je krivotvoren, predajte nam ga!‘. Ali nisu računali na savjesnu bankaricu

20. siječnja 2021. - 07:54
IlustracijaCropix

Samo zahvaljujući profesionalnosti službenice Erste banke, koja ju je upozorila na to da je netko možda želi prevariti, 59-godišnjakinja iz Splita nije ostala bez svojih nekoliko desetaka tisuća eura već je sve prijavila splitskoj policiji koja je i uhitila dvojicu prevaranata iz Makarske, 54-godišnjeg Maria S. i dvije godine mlađeg Marka R.

Nakon uhićenja obojica su privedena na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo te pred suca istrage koji je za Maria S., kojeg zastupa odvjetnik Hrvoje Krišto, odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, budući da je već bio osuđivan zbog pokušaja ubojstva na tri godine zatvora i zbog krivotvorenja isprave.

Marku R. također je bio određen istražni zatvor koji mu je, pak, ukinut nakon što je pred ODO-om sve detaljno priznao, a što nam je potvrdio i njegov odvjetnik Damir Primorac.

Dakle, sumnjiči ih se da su se dogovorili s jednom još uvijek nepoznatom osobom, navodno iz BiH, da prevare ženu i to nakon što im je ta osoba navodno rekla da 59-godišnjakinja u banci ima veću svotu novca.

Jedan od njih dvojice ju je nazvao prošlog petka popodne i predstavio se kao policajac. Kazao joj je službenim glasom da imaju ozbiljne sumnje da je njezin novac, koji ima u banci, krivotvoren i da ga mora podignuti i donijeti ga njima kako bi ga provjerili i utvrdili je li to točno.

Ništa ne sumnjajući, žena je povjerovala priči lažnog policajca te je otišla u poslovnicu banke i tražila da joj daju njenih 47 tisuća eura. Naravno, djelatnici banke odmah je bilo čudno zašto ona traži tako veliku svotu a da se prethodno nije najavila te joj je odbila isplatiti novac.

Kad su je nazvali da vide je li digla novac, ona im je rekla što se dogodilo pa su joj kazali da se vrati u banku i uzme 17 tisuća eura. No, kad se vratila, ista bankarica je shvatila da nešto nije u redu i rekla joj je da je moguće da je netko želi prevariti te da je najbolje da zove policiju. To je i napravila i kada su je prevaranti nazvali tog dana oko 21 sat, rekla im je, očito po savjetu policije, da nije mogla dobiti više od pet tisuća eura iz banke.

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

'Daj šta daš'

Očito se držeći principa "daj što daš", rekli su joj da će u subotu ujutro do nje doći policijski dostavljač po kuvertu s novcem. Oko 9 sati ujutro pred njezinu kuću stigao je Marko, kojeg su tijekom puta iz Makarske do Splita preko mobitela navodili Mario S. i nepoznata osoba.

No, umjesto da od naivne žene preuzme kuvertu s novcem, dočekali su ga policajci 1 PP, koji su ga svladali i vezali lisičinama. Istog dana, dva sata kasnije je u Makarskoj uhićen Mario S. Na ispitivanju u policiji pred istražiteljem obojica su tvrdila da nemaju veze s djelom za koje su uhićeni. Mario S. kazao je da ga je u petak navečer nazvao prijatelj M.Č., koji ga je pitao može li otići do Splita po neki novac za njegovog prijatelja. Prvo je to odbio, no ovaj je rekao da mu je hitno.

Pozvao je zato Marka R., koji isto poznaje M.Č., a budući da ni on te večeri nije mogao ići po novac, dogovorili su se da u subotu ujutro Marko ode u Split. Prije puta došao je kod njega i on mu je dao mobitel Nokia i SIM karticu. Na ispitivanju na ODO-u je, pak, rekao da nije znao koliko će novca biti u kuverti i razlog zašto on treba preuzeti taj novac, već samo to da će ga njegov prijatelj M.Č. dati nekom svom prijatelju iz BiH.

Drugoosumnjičeni Marko R. je, pak, u policiji kazao da ga je nazvao Mario i pitao može li otići u Split po kuvertu u kojoj će biti 100 tisuća eura. Kad je došao do njega, Mario mu je dao mobitel i karticu i rekao da je M.Č. prodao neku zemlju za nekog svog prijatelja iz BiH koji ne može odmah doći po to u Hrvatsku. Marko je trebao novac dati Mariu, koji bi ga odnio do granice s BiH. Potvrdio je da ga je na mobitel, dok se vozio prema Splitu, zvala osoba s bosanskim naglaskom koja ga je navodila na točnu adresu 59-godišnjakinje.

- Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve ili slične prijevare kako ne bi postali žrtve kaznenih djela, a ako vas nepoznata osoba traži da predignete novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne predižite novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj bez odgode prijavite policiji - poručili su građanima iz splitske policije.

Zanimljiva je još i činjenica da je nesuđena žrtva, kako doznajemo, bila uvjerena da će joj u banci isplatiti baš one novčanice s istim serijskim brojevima koje je ona dala pri polaganju novca u tu instituciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 09:58