Overlay
istražili smo

Zašto baš sada toliko volimo retro đir? Opća nostalgija za prošlim vremenima ima uistinu zanimljivo objašnjenje

Foto Shutterstock 
18. srpnja 2020. - 13:08

Ne znam, mene to malo nervira. Ući u butik i doživjeti nekakvo naopako narnijsko iskustvo - kao da sam zalutala i završila u svom ormaru, cirka 1995. Gledam izloženo i ne vidim ništa novo. Been there, done that. 'Kropani' topići: imala, nosila. Sitni floralni uzorak: imala, nosila. Uske, svilenkaste suknje i haljine: imala, nisu mi baš dobro pristajale, ali sam ih svejedno nosila.

No tu fascinaciju devedesetima još donekle razumijem. Stasala je nova generacija, kojima je sve navedeno nešto novo, nešto divlje. Ono što nikako ne kužim je kome je namijenjen najnoviji 'revival', onaj 2015-ih. Cirka. Stvari koje smo nosili, slušali, gledali prije samo 5-6-7 godina sada su, nekako prije reda, ponovno in. Ozbiljno, bez zafrkancije: ima ekipe koja upravo 'otkida' na Glee i Twilight, plače za MySpaceom, sluša indie pop i nosi prevelike naočale za vid... Nastavi li se ovim tempom, mogla bi vam doći poruka koja završava s LMAO. 

Nije li to pomalo bizarno? Nisu li mlađe generacije malo zabrzale s nostalgijom? Neki tvrde da je za sve kri, a tko drugi nego Trump. Prizivanje vremena koje je završilo njegovim dolaskom na vlast nije samo nostalgično nego i na neki način buntovno. No to nije sve, jer nisu samo mladi Amerikanci preuranjeno nostalgični, a čini se kako će se prag za 'dobra stara vremena' dodatno pomaknuti prema sadašnjem trenutku.

image
Shutterstock 

Kako nam je objasnila psihologinja Sanda Puljiz Vidović, svi smo u manjoj ili većoj mjeri skloni uljepšavati ono što smo proživjeli, pa bi nam se lako moglo dogoditi da počnemo idealizirati vrijeme PK. Prije korone.

- Idealizacija proteklih perioda dosta je čest fenomen, poznat nam je svima još iz djetinjstva kad smo slušali starije kako pričaju o vremenu kad su bili mladi te neizostavno zaključuju da je 'u njihovo vrijeme' sve bilo bolje - objašnjava naša sugovornica.

To bi, ujedno, moglo objasniti poznatu cirkularnost mode - kad jedna generacija dizajnera stasa do određenog uzrasta, završi škole i započne karijere, taman prođe 20-30 godina, što bi objasnilo zašto smo se u 80-ima 'furali' na 50-te, a u 90-ima na 70-te: to su godine u kojima su odrastali najutjecajniji kreativci svog vremena. No nije stvar samo u tome.

image
Profimedia

- Kad je društvo u krizi, podršku traži u tradiciji. U kriznim vremenima ljudi su manje skloni revolucionarnom ponašanju, radije biraju ono što im je dobro poznato jer u tome vide sigurnost. Nakon ovakvog iskustva s globalnom pandemijom, konzervativizam nam daje privid stabilnosti, a prizivanje elemenata prošlih vremena taj privid dodatno učvršćuje - mišljenja je Puljiz Vidović.

Naravno, vrijedi i obrnuto. Sjetimo se samo 'atomic agea' iz razdoblja industrijskog 'buma' 50-ih i ranih 60-ih: tada su se svi furali na svemir i daleku budućnost, što je itekako ostavilo traga u svim segmentima dizajna, ali i u pop kulturi. U to je vrijeme sve bilo nadahnuto futurizmom i svemirom, od dizajna interijera i uporabnih predmeta pa do filmova i TV programa. Live long and prosper.

Zapeli u vremenu

Sudeći po općoj poplavi retra, danas nas je većina pod dojmom da smo u vrlo nesigurnim, mračnim vremenima: ne prizivaju se samo 90-te, nego i niz prethodnih dekada. Trenutno su, što se modne industrije tiče, điru i otmjene linije iz 50-ih i mod furka ranih 60-ih i boho stil s prijelaza 60-ih u 70-te. Mnogi za nadahnuće posežu još dublje u prošlost, inspirirajući razdobljem između dva svjetska rata, pa i ranijim desetljećima. 

image
Shutterstock 

No nije samo moda zapela u vremenu, slično je i s drugim segmentima pop-kulture. Bilo jednom u Hollywoodu tek je jedan od retro filmova koji se pokazao ogromnim uspjehom, a samo pokušajte, bez da spominjete realityje, navesti neku hit seriju koja se ne događa u prošlosti ili izvođača koji se u autorskom ili interpretativnom smislu nije 'ogrebao' o glazbene legende iz prošlosti.

Osim toga, pogledajte samo dizajn uporabnih predmeta i interijera, pa unutrašnjem uređenju puno toga podsjeća na bakinu i djedovu kuću, zar ne? Hipsterske brade i brkove, bicikle i tregere te sklonost sobnim biljkama i miljetićima nećemo niti spominjati.

Dok ne dođu neka bolja, originalnija vremena, nema nam druge nego prepustiti se retro vibri, jer otpor je, očito, uzaludan. Pri tome ipak imamo sreću što imamo širok izbor perioda iz kojih ćemo crpiti nadahnuće. Odaberite stoga svoju retro inspiraciju prema vlastitoj volji i raspoloženju. Ili onome što već imate u ormaru, odnosno na tavanu.

20. travanj 2024 05:45