Overlay
ugljični otisak

Sedam jednostavnih načina na koje možete smanjiti zagađenje okoliša i globalno zatopljenje: neće vas ‘umesti‘, a jednostavno vam ne bi pali napamet...

Piše Stil
20. studenog 2020. - 15:20

Globalno zatopljenje. Gadna stvar. Sjetimo ga se obično tek kad vrijeme, kako mi mislimo, poludi, no trebali bismo ga biti svjesni u svakom trenutku i poduzimati sve što je u našoj moći da ga umanjimo. A toliko je toga što možemo učiniti. Za početak, smanjite svoj ugljični otisak.

Ugljični otisak je naziv za količinu stakleničkih plinova koje izravno ili neizravno proizvodi svatko od nas. Kod nekih je veći, a kod drugih, koji žive u skladu s prirodom, manji. Puno je savjeta koji svakome od nas mogu pomoći da smanji svoj ugljični otisak, neki su potpuno očiti poput korištenja obnovljivih izvora energije, no nekih se, barem onako na prvu, većina nas ipak ne bi sjetila. A neke, što zbog komoda, što zbog neznanja, jednostavno ne želimo poslušati.

Izdvojili smo stoga sedam načina koji vam možda ne bi tek tako pali napamet, a ne bi vam smjeli znatno zakomplicirati život.

1. Pripazite na svjetlo

Koristite LED rasvjetu te pogasite svjetlo u prostorijama u kojima trenutno ne boravite.

2. Pametno zagrijavajte

Ako smanjite temperaturu u domu za samo stupanj, smanjit ćete potrošnju energije za 6 posto. Ako prostor zagrijavate klima uređajima, redovito ih čistite jer nakupljena nečistoća uzrokuje veću potrošnju energije.

3. Pametno koristite uređaje kućanske uređaje

Nakon što završite s punjenjem, punjače izvadite iz utičnica. Kabeli troše struju sve dok su uključeni, bez obzira što na njih više nije prikačen i uređaj ako se vaši gadgeti ne pune. Iz istog razloga isključite i kućanske aparate kad ih ne koristite. Perilice i hladnjak nemojte pretrpavati jer tada troše znatno više električne energije.

4. Promijenite higijenske navike

Umjesto kupanja odaberite tuširanje, jer se za vrijeme kupanja potroši 150 do 200 litara vode, dok se za tuširanje potroši 30 do 80 litara vode. A tu vodu treba i zagrijati. Kosu sušite prirodnim putem, jer je sušilo za kosu među najvećim je potrošačima energije

5. Dajte prednost zelenilu

Ako ste u mogućnosti, zasadite barem gredicu povrća, no u svakom slučaju, obogatite prehranu biljnom hranom, jer se u njenoj proizvodnji koristi znatno manje energije i proizvodi znatno više onečišćenja nego u mesnoj industriji. Metan koji proizvode domaće životinje da ne spominjemo.

6. Pametnije kupujte

Birajte proizvode s manje ambalaže, a kad je to moguće kupite namirnice rinfuzo. Birajte proizvode lokalnih proizvođača jer oni imaju manji ugljični otisak, s obzirom na goriva korišteno za dostavu. Sve što možete prepraviti ponovno koristite umjesto da stalno kupujete novo.

7. Obratite pažnju kad izabirete prijevozno sredstvo

Kad god možete, pješačite i koristite bicikl, ako je moguće umjesto zrakoplova odaberite vlak, autobus ili automobil, a najbolje bi bilo da su na električni ili plinski pogon. Akoipak koristite zrakoplov, provjerite nudi li kompanija opciju 'carbon offset', kojom se novčano iskupljuje za štetu počinjenu zagađenjem.

19. travanj 2024 12:56