Overlay
Spoj nabijen simbolikom

Za sve je kriv nono slikar: nakon gubitka posla u škveru, samouki umjetnik pronašao se u izradi nakita od starog drveta masline. Pogledajte kako ima dobre stvari!

Piše Tea Sumić Miletić
30. lipnja 2022. - 14:50

More i maslina, taj spoj nabijen simbolikom života u ovom našem podneblju, nadahnuo je Damira Bertoncelja za predivne komade nakita njegova brenda Jewelry Istria. A to bi vam bilo jasno čak i da ne pročitate njegovu priču o odrastanju u Puli, gdje je odmalena osjećao povezanost s morem i prirodom, uz nona slikara koji mu je, vjerojatno, usadio ljubav prema ekspresiji kroz umjetnost. Međutim, nakitom se, kako nam je ispričao, počeo baviti tek silom prilika.

- Nakon što sam kao i brojni Puležani ostao bez posla u brodogradilištu "Uljanik", nakon gotovo 20 godina rada, bio sam suočen s činjenicom da je vrijeme za nove početke. Kako bih skrenuo misli, krenuo sam polako izrađivati nakit te sam s vremenom usavršavao tehniku, metode, materijale. Bavljenje izradom nakita krenulo je iz moje stalne potrebe za kreiranjem. Kako dolazim iz Istre, maslinarske regije, sasvim slučajno sam jedan dan odlučio krenuti obrađivati jedan komad stare masline. Prevladala je znatiželja gdje bi me kreativni proces mogao odvesti i tako je polako nastala radinost Jewelry Istria - priča nam Damir, a mi ga pitamo kojim se materijalima i tehnikama koristi te kako se baš za njih odlučio.

image

Jewelry Istria

- Moj nakit je kombinacija recikliranog starog drva masline iz Istre i epoksi smole. Riječ je o sintetičkoj smoli koja dolazi u dvije komponente što se miješaju u točno propisanim omjerima i koja kao krajnji rezultat daje stakloplastiku.  Brojni moji radovi - prstenje, ogrlice, narukvice, naušnice - zapravo su uhvaćeni krajobraz iz prirode, slika, prizor koji me se dojmio. Školjke na dnu mora, magla uhvaćena u prstenu, do komada izrađenih pomoću opala koji imitraju Auroru borealis - navodi Damir te dodaje kako je sve tehnike naučio sam, uz puno vremena i korištenjem dostupnih izvora informacija.

Pitamo ga koji su komadi nakita izazvali najviše pozornosti i dobili najbolje kritike, na što nam odgovara kako su to kombinacije koje je izradio od sintetičkog opala, kao i prstenje koje podsjeća na svemirsku galaksiju uhvaćenu u epoksiju. Trenutno najviše interesa, očekivano, izaziva ljetna kolekcija. Zanimalo nas je i tko najčešće kupuje njegov nakit.

image

Jewelry Istria

- Moje proizvode kupuju različiti ljudi, a zajedničko im je da traže za sebe i svoje bližnje nešto drukčije i posebno, što se ne može naći u današnjoj masi nekvalitetnog nakita, koji se nudi na tržištu. Nakit kupuju klijentice za sebe, svoje prijateljice, mame, kolegice, a nerijetko imam i muške kupce u potrazi za poklonom - smije se te nam otkriva i kakvi su mu planovi.

-  Fokus mi je nastaviti kreirati unikatan personalizirani nakit od jedinstvenog autohtonog drva masline i epoksi smole. Moja uporišta su kvaliteta izvedbe svakog komada nakita i jednaka ljubav i posvećenost svakom od njih. Planiram otvoriti i webshop i intenzivirati suradnju s galerijama - kaže nam kreativac iz Pule.

 

18. travanj 2024 01:51