Overlay
nestvarno dobro

Upoznajte Splićanku koja izrađuje beskrajno lijep i duhovit nakit: Dalia Katavić se odlučila na zaokret, educirala i bacila na posao. Ovo je rezultat

Piše Jelena Vrcelj
Foto Privatni album
8. prosinca 2021. - 18:18

Dizajn koji je u isto vrijeme minimalistički i pun boje, razigran i sjetan, originalan, drugačiji. Ne bismo mogli jednom riječju opisati unikatne komade nakita Dalije Katavić, 48-godišnje Splićanke koju je ljubav odvela u Križevce, a ni ona sama nije nam mogla dati okvir u koji bismo ga mogli svrstati.

- Radim nešto što volim raditi. Kreiram. Igram se i ta igra mi dopušta da ispod poštivanja pravila izbije najdublja spontanost i moj najosobniji odgovor. Produkt je u konačnici zadovoljstvo. Je li uopće potrebna definicija tog istog stila?, kaže nam. I mi se slažemo.

U njenim motivima pronalazimo čitav niz utjecaja, a inspiracija joj, kaže nam sama, dolazi najčešće iz prirode. Materijali koje koristi su srebro, bakar, mesing (mjed), drago i poludrago kamenje, kao i komadi drva.

Nakon završene agronomije, nije ni čudo. Pitamo je kako to da ju je životni put doveo do dizajniranja nakita?

- Uvijek sam težila svoju kreativnost izraziti raznim tehnikama, a počelo je tako što je moj muž naišao na oglas i komentirao: Evo nešto za tebe! Bio je to verificirani program za oblikovanje suvremenog nakita. Samo sam uskliknula "Jupi, opet idem u školu!" i to je bio početak...

Uslijedilo je, dakako, puno učenja i nadogradnje. Dalia je u Zagrebu završila spomenuti program, no iza nje su i individualne radionice obrade metala, tečaj obrade srebrne gline u Ljubljani, kao i izrada i oblikovanje nakita od epoksi smole. U Beogradu se upoznala s obradom, nizanjem i simbolikom dragog i poludragog kamenja, a kaže nam kako su svi ovi programi samo djelić toga što ulaže u svoj dizajn - radi se o velikom trudu, ali prvenstveno o ljubavi.

- U mojoj priči puno je ljubavi, zahvalnosti i radosti. Život prihvaćam opušteno i dišem punim plućima, uživam u putovanju. Dok ovo čitate, sjedim u klupi (ponovo) u Međunarodnoj školi za nakit u St. Peterburgu i unaprjeđujem svoje znanje. Veselim se svakom novom danu i jedva vam čekam pokazati moje nove kreacije!

Da je njen nakit prepoznat i na domaćoj sceni govore dovoljno suradnje. Izdvojila nam je onu nedavnu s Danijelom Martinović koja je Dalijinu kolekciju nosila kao dio promocije novog albuma, a i na audicijama showa "Zvijezde pjevaju" u kojem je bila sutkinja.

- Jedna od vrlo značajnih suradnji je i ona s Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, kojom je moja Galerija Dalia u Praškoj 6 u Zagrebu dosegla jednu novu razinu. Trenutno imamo pop-up prodajnu izložbu u sklopu 6. Bijenala slikarstva. Dugoročna suradnja sa eminentnim hrvatskim slikarima, mladim umjetnicima i studentima ALU-a kao poticaj umjetnosti i stvaranju za mene je vječna inspiracija... A najbolji je primjer za to suradnja s mojom kćeri Martom, studenticom 3. godine Akademije likovnih umjetnosti. Srebrnu kravatu savršeno je upotpunio njen akril na platnu i to mi je definitivno jedna od najdražih suradnji.

Izlaganje nakita ovu umjetnicu posebno pokreće. Reakcije posjetitelja, kaže nam, nova su joj inspiracija, a različite percepcije, probuđene emocije, radoznalost, pa i čuđenje, sve su to vibracije koje su joj u radu prijeko potrebne. I u rodnome Splitu je sudjelovala u nekoliko izložbi, posebno ističe onu "S razlogom i smislom" povodom obilježavanja 500 godina Marulićeve Judite u Muzeju grada Splita, kao i samostalnu izložbu "Kad nakit priča" u Vrbovcu.

A Dalijin nakit zaista priča, jednu sasvim posebnu priču. Vedra i vesela, za kraj nam poručuje:

- Želim svima da budu sretni kao ja, toliko da i Sunce žuri za njima!

Omiljeni komad

Koji komadi nakita su mi posebno dragi?

Nisam sigurna je li to komad koji mi je do sada bio najzahtjevniji ili možda onaj koji je izazvao čuđenje ili možda… Da, ipak mislim da je onaj za čiju mi je izradu trebalo 3 mjeseca, nakon čega mi se gospođa nije javljala 2 tjedna, a kada se javila samo je rekla:

“Ja još plačem, toliko sam dirnuta!". Srce mi je plesalo! Nema tog novca koji može platiti tu emociju. Takvi komadi nakita su moji omiljeni, oni koji u trenutku pokrenu cijeli spektar boja i muzike u nama.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 23:45