Overlay
Lista najboljih

Što je skvalan i kako se koristi? Otkrivamo sve o sastojku koji kožu čini punijom i svježijom, a spas je za suhu. Izdvajamo proizvode koji ga sadrže

Piše Stil
Foto Shutterstock
21. listopada 2020. - 08:42

Nismo se još priviknuli na činjenicu da je ljeto prohujalo, a zajedno s jeseni stiže hladan tuš. Koji, ruku na srce, nije neočekivan, ali nas svake godine iznenadi, baš kao što nas iznenadi i kratkoća ljetnih mjeseci...

Suha koža. Koja nije standardno suha da joj treba hidratantna krema nakon umivanja, nego dehidrirana, žedna. Kreće standardno pretraživanje foruma, društvenih mreža, grupa na WhatsAppu i Viberu u potrazi za nekim novim čarobnim sastojcima. A jedan se ove sezone toliko nameće da od njega ne možete pobjeći.

Skvalan.

Od tekućih odstranjivača make up-a na njegovoj bazi do seruma s hidratantnim učinkom i kremica, skvalan je svugdje. Pa iako je riječ o relativno poznatom sastojku, o kojemu smo i ranije pisali, nije zgorega ponoviti gradivo.

Što je skvalan?

Prije svega, treba razlikovati skvalan i skvalen. Skvalen je polinezasićeni ugljikovodik koji nalazimo u ribljim uljima, ali prirodno ga proizvodimo i sami - jedan je od sastojaka ljudskog sebuma. Skvalan je pak saturirani derivat skvalena. Stabilniji je i teže oksidira te se zato koristi u beauty industriji.

Skvalan je gotovo identičan potrebnom nam skvalenu koji čuva prirodnu barijeru kože i čini je punijom i svježijom. Što se tiče hidratantnih svojstava, nema razlike, no kemijski je pogodniji upravo zbog stabilnosti. Radi se o proizvodu teksture ulja, bez boje (dok skvalen, s druge strane, nakon nekog vremena oksidira i može požutjeti).

Za što služi?

Kako starimo, tako i zalihe skvalena u našemu tijelu postaju sve manje. Baš poput kolagena i hijaluronske kiseline, nakon 30. godine naše ga tijelo znatno manje proizvodi. Kao rezultat, javljaju se prvi znakovi starenje, a koža postaje suha. 

Skvalan, dakle, služi primarno za hidrataciju i kako bismo nadoknadili ono što nam tijelo prirodno gubi. Pogodan je za sve tipove kože i pomaže u obnovi kožne barijere jer ima sposobnost "zaključavanja" vlage. Omekšava kožu i čini je podatnijom, a pomaže i kod narušene barijere osjetljivijih tipova. Isto tako, kažu da umanjuje upale i umiruje crvenilo.

Proizvodi koji ga sadrže

Na tržištu je dostupna ogromna količina proizvoda koji sadrže skvalan.

Skintegra Naro

Skvalan u proizvodu Naro deriviran je kao komponenta iz maslinovog ulja, ali za razliku od ulaj nema težak finiš na koži, kao ni karakterističan miris. Ne pridonosi začepljenim porama te je stoga idealan za korištenje na svim tipovima kože, uključujući i one sklone nepravilnostima. Nanosi se u kombinaciji s hidratantnom kremom.

The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane

Ordinaryjev skvalan također je 100% biljnog podrijetla, a poput Nara, služi kao serum prije kreme. Nakon nanošenja, koža je meka i glatka, umanjuje upale i nepravilnosti, dubinski hidratizira i jača barijeru kože.

Popularan je i Ordinaryjev retinol u skvalanu, posebno kao saveznik protiv finih linija, hiperpigmentacija i prvih znakova starenja.

Kiehl’s Ultra Facial Cream

Sadrži prirodne sastojke kao što su skvalan, ekstrakt glacijalnog mikroorganizma koji proizvodi glikoprotein te ekstrakt valjkaste zupčice. Pogodna je za sve tipove kože i najprodavanija Kiehl'sova krema - nudi neprestanu hidrataciju.

Još nekoliko proizvoda koje vrijedi spomenuti...

17. travanj 2024 16:36