Overlay
‘fudbalerka‘ je hit

Što god vi mislili o njoj, definitivno se vratila: trenutno najpopularnija frizura niže zabranu za zabranom, istražili smo zašto je tako ozloglašena

Piše Tea Sumić Miletić
Foto AFP
12. ožujka 2021. - 08:50

Koliko smo se god prethodnih godina sprdali na račun "fudbalerke", frizura koja je na vrhuncu popularnosti bila tijekom 1980-ih se vratila na velika vrata i ostat će u trendu još neko vrijeme. "Friz" koji kako je netko zgodno opisao kao "posao sprijeda, zabava straga" ("buissness in the front and party in the back") već mjesecima puni instagram feedove i novinske stupce, a za njen povratak krivi se pandemija - spriječeni u redovitim odlascima k krizeru, mnogi su se pomirili s idejom da im se niz vrat spuštaju "repi", zagurali su neuredne pramenove iza ušiju, a šiške skratili u kućnoj radinosti.

I eto "fudbalerke".

image
John Thys/AFP

Prva ju je, ako dobro pamtimo, prije nekih deset mjeseci pokazala Miley Cyrus, šišajući se prema videouputama stilistice iz Los Angelesa, New Yorka ili nekog trećeg mjesta na kojem nastaju trendovi koji potom osvajaju cijeli svijet. I baš to se dogodilo - opisana frizura preko noći je stekla popularnost i sad je jedan od najvećih trendova po pitanju friziranja.

Nose ju Billie Eilish, Maisie Williams i Rihanna, da nabrojimo samo neke. Dodatnu popularnost mogle bi joj, međutim, dati zabrane, jer tako to obično biva.

Vjerovali ili ne, takve su frizure u trećem desetljeću drugog milenija dobile zabrane u katoličkoj školi Mater Dei u Perthu, a prije koji dan i u Waverley Collegeu iz Sydneyja. Iz ovog drugog su poručili kako od svojih polaznika očekuju da se pridržavaju pravila jer je to nužno za rast i napredak, dok je katolička škola obznanila da "fudbalerku" ubrajaju u "ekstremne frizure", a takve nisu dopuštene u njihovoj školi. Učenici koji dođu s "repima", uputit će se na šišanje.

To je još dobro, pitate li stanovnike Irana, u kojem svi koji nose ovakvu frizuru mogu očekivati da ih zaustavi policija i da ih nimalo nježno sprovede kod "brice".

Na stranu estetska mjerila, no moramo se zapitati što je to toliko problematično u ovakvom načinu šišanja: zašto je "fudbalerka" toliko ozloglašena? I tko se uopće domislio tako bizarnog načina šišanja? Možda ste najprije pomislili na Davida Hasselhoffa, Patricka Swayzeja ili možda članove nekog opskurnog nogometnog tima, no zapravo ju je proslavio Little Richard još 1950-ih.

Ipak nemojmo tu zaslugu njemu pripisivati jer bilo je još primjera kroz povijest, preko Mohikanaca i njihove duge verzije do Rimljana i njihove kovrčave. Alan Henderson u knjizi Mullet Madness spekulira da su je izmislili špiljski ljudi, zaključivši da im je kosu najlakše ukrotiti ako malo skrate šiške i dio koji bi im inače padao po ramenima, a ostatak puste da raste slobodno i divlje. 

Ostavimo se ipak nagađanja i držimo se onoga što je dokumentirano pa se možemo prisjetiti kako su nakon Little Richarda takvu frizuru nosili su David Bowie, Rod Stewart, Keith Richards i Paul McCartney tijekom 70-ih te cijeli niz javnih osoba u 80-ima i osobito 90-ima, kada je bila osobito popularna među country zvijezdama, uključujući oca gore spomenute Miley, jednog od onih koji se "fuce" nisu odrekli ni kad je postala sinonim za neukus i zadrtost.

Suzi Ronson, frizerka koja je stvorila Bowiev "friz" iz faze Ziggy Stardust, objasnila je u knjizi "The Moth: All These Wonders" kako je pjevač došao na ideju nositi baš takvu frizuru. Piše kako joj je 1972. Bowie došao s fotografijom iz modnog časopisa na kojoj je bila manekenka u kreaciji Kansaija Yamamota. Imala je kratku, crvenu frizuru sa šiljcima i dužim dijelom na vratu. ronson tvrdi da joj se to učinilo pomalo čudno i da je rekla Bowieju kako je to ženska frizura, no njega, piše, nije bilo briga.

image
AFP

Rodno neutralni korijeni Bowiejeve frizure učinili su puni krug kad je istu, sao crnu i malo dužu, počela nositi Joan Jett, a po uzoru na nju i drugi pripadnici LGBT zajednice, da bi tijekom 80-ih postala gotovo službena frizura ženskog dijela gay zajednice.

Osim Jett, nosili su je i drugi rockeri, poput Bon Jovieja i Jamesa Hetfielda, nosili su je redneci, nosili su je zgodni momci poput Johna Stamosa i Roba Lowea nosile su je Cher i Jane Fonda, no nekako je ipak ostala povezana sa supkulturama, a među najgorim primjerima su pripadnici cholombianosa u Meksiku, ekvivalent naše ekipe koja "otkida" na cajke te bogani, australska inačica rednecka.

Willa Paskin, voditeljica podcasta Povijest "fudbalerke" smatra da je upravo to što su "fudbalerku" prigrlile supkulture razlog što je ta frizura bila i ostala toliko ozloglašena.

"Činjenica da su je prihvatili pripadnici supkulture i učinili je još jednim načinom za pokazati srednji prst mainstreamu razlog je što je ta frizura na tako zlu glasu", objašnjava nam Willa, a mi bismo rekli da je na dobrom tragu.

23. travanj 2024 23:02