Overlay
skidanje masti

Što je CoolSculpting, tretman koji se našao u centru pažnje nakon ispovijesti Linde Evangeliste. Evo kako djeluje i jesu li nuspojave realna briga

Piše M. M.
Foto Giuseppe Cacace/AFP
23. rujna 2021. - 17:09

CoolSculpting ili kriolipoliza je relativno nova i moderna metoda uklanjanja viška masnog tkiva. S obzirom na to da se radi o nekirurškom zahvatu, ne ostavlja ožiljke i nema perioda u kojem se morate oporavljati od boli zbog čega ga se opisuje kao idealnog. Ipak, zahvaljujući Lindi Evangelisti koja se otvorila o posljedicama CoolSculptinga koje su navodno uništile njen izgled najednom se počelo govoriti o Paradoksalnoj hiperplaziji masnog tkiva. Odmah na početku valja napomenuti da je riječ o vrlo rijetkoj posljedici zahvata koja se pojavljuje u zanemarivom broju slučajeva.

CoolSculpting

Poprečna anatomija sloja mekog tkiva uključuje kožu, površinski masni sloj, sloj koji se naziva "fascija" s vlaknastim nastavcima nalik prstima i duboki masni sloj. Ispod masti nalaze se mišići. Dok tradicionalna liposukcija cilja duboki masni sloj, a u manjoj mjeri i površinsku masnoću, nekirurški zahvati poput CoolSculptinga ciljaju površinski masni sloj. Pažljivim zamrzavanjem ovih masnih stanica dolazi do stanične smrti, a nusprodukti se izlučuju kroz jetru na način koji ne utječe negativno na kožu iznad njih. Koncept je briljantan! Iako su vidljiva poboljšanja skromna, pacijenti su općenito zadovoljni.

Moguća nuspojava CoolSculptinga

Ipak mali broj ljudi, baš kao navodno i Linda Evangelista, razvijaju nuspojave. Povijest je u većini slučajeva ista: pacijenti su imali blagi do umjereni višak masnoće i odlučili su se na CoolSculpting. Klijenti općenito budu zadovoljni nakon jednog do dva tretmana, a nakon otprilike trećeg bi primijetili da je gubitak masti dovoljan i više se nisu vratili na dodatne tretmane. Mjesecima do godinama kasnije, na njihovo iznenađenje, se razvio višak masnog tkiva u područjima koja su tretirana. 

image
Elder Ordonez/Instar Images/Profimedia

Paradoksalna hiperplazija masnog tkiva vrlo je izazovan problem koji može utjecati na muškarce i žene i nakon toga se pacijenti moraju podvrgnuti novoj liposukciji ili nekom sličnom zahvatu koji će popraviti negativne rezultate.

Učestalost ove komplikacije je iznimno rijetka, stanje se javlja u jednom od 70.000 postupaka što je zanemariv postotak u slučaju da se sve komplikacije prijavljuju.

Dakle, što je zapravo paradoksalna masna hiperplazija? Paradoksalno znači iznenađujuće, neočekivano ili suprotno od onoga što biste očekivali. Masnoća je medicinski izraz za salo. Hiperplazija znači zarastanje. Drugim riječima, kad se udebljamo, ne dobijemo više masnih stanica. Međutim, masne stanice koje imamo postaju veće ili hiperplastične. 

Pacijenti koji obave velike liposukcije, na primjer, za brazilsko dizanje stražnjice, možda nikada neće vratiti masnoću tamo gdje je sakupljena, ali što se događa kada dobiju na težini? Masnoća se ne regenerira u drugim dijelovima tijela, ali kada se masnoća nakupi, ona se ponovno akumulira u masnim stanicama koje uopće nisu sakupljene. Kod nekih pacijenata se masnoća nesrazmjerno nakuplja u stražnjem dijelu vrata, bedrima, koljenima i potkoljenicama. Stoga se stražnjica neće nužno brzo proširiti prilikom ‘ButLifta’ nakon što je mast sakupljena i uspješno prebačena. Taj isti fenomen može postojati s paradoksalnom hiperplazijom masnog tkiva. 

Kako se popravlja šteta?

Kod ovih se pacijenata sakupljena masnoća teže skida nego kod pacijenata koji nemaju taj sindrom. Masnoća je mnogo čvršća, ne reagira isto tako na liposukciju, pa se čak i čini drugačijom od normalne masti. Sakupljena masnoća je kruta, ima sivkast izgled, a koža koja je iznad nje u tih je pacijenata sklonija zahtijevanju sekundarnih postupaka. Sekundarni postupci mogu uključivati ​​dodatnu ciljanu reviziju liposukcije, radiofrekventno zatezanje kože koja se nalazi iznad ili abdominoplastiku. Teško je to prenijeti pacijentima koji su izvorno tražili nekiruršku opciju, ali važno je znati da rješenja ipak postoje.

19. travanj 2024 23:30