Overlay
24 karata

Ove su maske nova beauty opsesija, morali smo ih isprobati

Foto Shutterstock
26. lipnja 2020. - 10:54

Već su nekoliko godina zlatne maske omiljeni beauty dodatak na selfijima najpoznatijih ljudi na svijetu. Ne čudi, jer za razliku od obične sheet maske, sa zlatnim listićima presvučenima preko lica svatko izgleda sjajno. Doslovce.

Dok se s onom običnom pak osjećate kao sluzavi vanzamaljac koji pritom i kapa sadržaj maske po kućnoj odjeći, što nije nimalo oku ugodan prizor. Listići 24-karatnog zlata pristaju svačijem licu, a dosad su s njima pozirale, između ostalih, Kaia Gerber, Chiara Ferragni, sestre Hadid i brojni drugi.

Svi se oni uzdaju u čari tretmana starog nekoliko tisuća godina, kojeg je prisvojila, prepakirala i lansirala kozmetičarka slavnih, Mimi Luzon. Njene maske dolaze u pakiranju po tri, a može ih se kupiti za nešto više od 220 dolara. Budući da tri ovakve "maskice" čine dobar komad prosječne hrvatske plaće, danas nećemo pisati o specifičnom tretmanu kojemu i Viktorijine anđelice, kako same kažu, duguju svoj zanosni "glow".

Pisat ćemo malo o onim "zlatnim" maskama dostupnima u drogerijama. Stavljamo ih u navodne znakove, budući da one koje smo prvotno spomenuli u svome sastavu zaista imaju čestice zlata, dok za ove potonje to ne možemo garantirati. Ukoliko proučite i sastojke otisnute na pakiranjima, naći ćete pri vrhu uglavnom vodu i glicerin, kao što je to slučaj i kod ostalih sheet maski.

Ove su ipak, ako ne ništa, zlatne boje. Jedna od onih koje smo pronašli u drogerijama u sastojcima ipak ima nabrojano i zlato. No budući da koštaju između 15 i 25 kuna, vrlo je moguće da se sve zadržalo samo na boji.

Koje su beauty odlike korištenja zlata?

Zlato se od davnina smatra sastojkom koji ima brojna blagotvorna svojstva. Stoga se koriste njegove čestice i u kozmetičke svrhe, danas se smatra da redovito korištenje zlata potiče proizvodnju kolagena, kožu čini čvršćom, zategnutijom i manje sklonom borama.

Stimulira cirkulaciju, stimulira proizvodnju kolagena. Poboljšava elastičnost kože, što automatski znači i da je manje bora, a povrh svega blagotvorno utječe i na upalne procese, akne i nepravilnosti. 

Danas zato postoji čitav niz proizvoda na bazi zlatnih čestica. Sheet maske, ali i one u pakiranjima za više od jednog nanošenja kod kuće, peel off... Mi smo isporbali one jednokratne, a one nas, začudo, nisu razočarale.

Iako su nešto manje hidratantne od običnih, a nismo primijetili ni ikakav firming efekt, zlatne maske dostupne u drogerijama prilično su ugodne na koži i izgledaju nešto bolje od onih običnih bijelih.

Hlade i hidratiziraju, pa i umiruju crvenilo, no nikakav dugotrajni efekt sjaja nije nas ostavio bez daha - jednom kad se ostatak seruma upije u kožu, ona ipak zahtijeva daljnju njegu, običan serum i hidratantnu kremu.

25. travanj 2024 12:19