Overlay
iz prve ruke

Lito ide, mala: naša novinarka, ekspertica borbe s kilogramima, otkriva sve što treba znati o prehrani, vježbanju i tretmanima. Ali pod jednim uvjetom

Piše Gabrijela Radanović
Foto Depositphotos
14. svibnja 2022. - 18:37

Punih  pet mjeseci je prošlo od novogodišnje odluke o skidanju kilograma, donesene u trenutku kad ste mislili da imate i više nego dovoljno vremena za velike promjene, ali je vrijeme proletjelo. Entuzijazam sad pomalo zamjenjuje osjećaj nelagode, a lagano vas obuzima i grižnja savjesti. Bliže ste odustajanju nego novom početku. Pitate se je li sad već kasno za promjene. Odgovor je vrlo kratak - nije. Nikad nije kasno za promjene. Ali odgovor na pitanje možete li biti spremni za ljeto koje se primiče znate samo vi.

Možda je potrebno malo bolje obrazložiti posljednju rečenicu, a najbolje je poći od vlastitog iskustva. Naime, još uvijek se dobro sjećam fantastičnog osjećaja nakon sedam skinutih kilograma, a da još uvijek nisam postigla zacrtani cilj. Premda mi stomak nije bio ravan, a ruke su, kao i bedra, mogle biti tanje, uz sve te "nedostatke" dobro se sjećam da mi to ljeto pogled na isklesano žensko tijelo niti jednom nije poljuljao samopouzdanje. Uvijek sam se divila ženama koje ponosno nose svaki kilogram i ne smeta im sve ono što bih na sebi pokušala prikriti, a od tog ljeta ih razumijem. Zato, samo vi možete znati što vam je potrebno da se osjećate ugodno u svom tijelu.

Krenite odmah. Počnite raditi na planu mršavljenja i rezultati sigurno neće izostati. Osvijestite da je svaki idući obrok nova odluka, a ako želite donositi ispravne odluke, vrijeme je da krenete. Već danas, ne čekajte idući ponedjeljak.

Za početak, nemojte ići na dijetu. Ne trebate biti nutricionist kako biste nakon toliko pročitanih savjeta, članaka, čak i televizijskih emisija o mršavljenju shvatili da vam gladovanje neće dati željene rezultate. Jedite sezonsko voće i povrće, kuhajte što više jela s povrćem i posvetite vremena planiranju obroka. Pokušajte jesti onako kako biste hranili vlastito dijete. Koliko god zvučalo čudno, razmislite malo bolje o takvom savjetu. Tijekom idućeg perioda trudite se unositi malo manje kalorija, a kupujte samo ono što vam treba za sutrašnji obrok. Ukratko, jedite visokovrijedne i niskokalorične namirnice, unosite dovoljno proteina i planirajte kupnju prema jelovniku. U slučaju da si nešto ne pripremite kod kuće, pekarnica ne dolazi u obzir ako želite postići dobre rezultate. Savjetujemo vam da pronađete trgovački lanac u kojem se prodaju gotova jela, a danas ih ima u svakom kvartu. Tamo se uvijek pokraj prženog cordon bleuea ili kroketa nalaze i salate. Svježe povrće možete prisnažiti manjom konzervom tunjevine i u hodu ste pronašli odličan ručak. Uostalom, barem danas na internetu možete pronaći hrpu savjeta o zdravoj prehrani te pripremi ukusnih i zdravih obroka, ali i grickalica. Ako vam se jede sladoled, pojedite ga, nemojte odbijati lazanje ili kolače, ali ih jedite s mjerom. Za svaki slučaj spomenimo da porcija lazanja jednom tjedno nije dobra mjer(ica)a.

image
Depositphotos

Osim reguliranja prehrane, krećite se kad god imate priliku. Ako javni prijevoz ili automobil možete zamijeniti šetnjom, barem dio puta, iskoristite svaku priliku kako biste se više kretali. I ne zaboraviti piti puno vode. Danas možete pronaći stilizirane bočice koje će vas možda potaknuti da ih nosite sa sobom i stalno ih praznite i punite tekućinom.

Što se tiče tjelovježbe, najbolja opcija je bilo kakva vrsta treninga barem tri puta tjedno. Odaberite što god vama odgovara. Međutim, pandemija koronavirusa nam je pokazala kako nije nužno potrebna teretana ako želite poboljšali tjelesnu kondiciju, izgubiti koji kilogram ili održati formu na željenoj razini. Bezbroj je besplatnih videa na internetu na kojima vas treneri vode kroz ponavljanja vježbi sa i bez rekvizita. Prostirka za vježbu, trake otpora, bučice i uže za preskakanje mala su investicija, a dovoljni su rekviziti kako biste kod kuće, u vlastitom dvorištu ili u prirodi postigli željeni cilj. Stepenice ili nizak zid mogu poslužiti kao steper, knjige i napunjene boce vodom kao utezi. Budite maštoviti, jer bez kretanja i vježbe nema ni rezultata.

No, osim zdrave, cjelovite i kvalitetne prehrane te fizičke aktivnosti, postoje i brojni tretmani koji vam mogu pomoći riješiti se masnih naslaga, smanjiti obujam struka, ruku, bedara te izbaciti višak tekućine iz tijela.

Kako bismo pronašli one kojima su klijentice bile zadovoljne, kopali smo po bespućima raznih foruma na koje su brojni zaboravili. Tamo se još uvijek nalaze iskustva anonimaca iza kojih se ne krije prikrivena reklama proizvoda, salona ili poliklinike. Među brojnim metodama koje danas možemo pronaći u beauty centrima, žene su najčešće zadovoljne: klasičnom anticelulitnom masažom, maderoterapijom, tretmanima radiofrekventnim (RF) valovima, CoolSculptingom te limfnom drenažom u kombinaciji s drugim tretmanima.

Anticelulitna je masaža čvrsta, ponekad i bolna, a usmjerena je na razbijanje celulita koji se nakuplja na kukovima, bedrima, stražnjici, trbuhu i stražnjem dijelu nadlaktice. Provodi se anticelulitnim uljem jedinstvene recepture koje pomaže u razgradnji masnoća, aktivira rad limfnog sustava, pospješuje uklanjanje vode i drugih zaostalih produkata metabolizma. Istovremeno bogato opskrbljuje kožu hranjivim tvarima i svježom vlagom. Uzrok nastanka celulita može biti nezdrav način života, pritom mislimo na lošu prehranu i nedovoljno kretanja, ali i hormonalni problemi. Ima dosta faktora koje treba utvrditi, kako bi terapeut znao koji tretman je najbolji za nečije tijelo i organizam. Zato je važno prije svakog tretmana konzultirati se sa stručnjacima.

Što se tiče maderoterapije, ona je uvijek dobar izbor ako se ide na pravo mjesto za taj tretman. Tehnika koja se primjenjuje kod maderoterapije znatno je brža od ručne masaže, dublje se prodire u kožu i mnogi pokreti su neizvedivi rukom. Više od deset različitih drvenih elemenata maderoterapije važan su faktor u brzini postizanja rezultata. Postoje klasična i brazilska maderoterapija. Klasična je uz pomoć drvenih valjaka, popularno nazvanih oklagija. U masaži se koriste anatomski oblikovana drva, a masažom se stimulira limfni sistem tijela, oslobađaju se toksini, ubrzava metabolizam te opušta um i tijelo. Za maderoterapiju morate izabrati educirano osoblje koje zna redoslijed kako će koristiti valjke, njihov način uporabe i smjer pokreta.

Dok se kod klasične maderoterapije koriste drveni valjci, kod brazilske maderoterapije koriste se drvene čašice. Pritiskom čašice na površinu tijela stvara se vakuum, pa se pažljivo isplaniranim pokretima po kritičnim zonama tijela dopire ne samo do površinskih naslaga masnog tkiva, već i do onih dubljih. Inače, često se kod takvih tretmana ističe da se stanje na početku pogorša pa tek onda kreće nabolje. Naime, kada se tretira duboki celulit, onda on u većini slučajeva izlazi na površinu, jer ga dubinskim djelovanjem maderoterapija istjeruje pa ga tek onda čisti s površine kože.

Već smo spominjali poticanje limfnog sustava uz pomoć masaže, ali različitim načinima limfne drenaže možemo potaknuti i gubitak težine, jer ubrzanje limfnog sustava ubrzava i rad metabolizma te pomaže u učinkovitijem izgaranju kalorija, ali znatno umanjuje višak tekućine u tijelu. Najbolji način da se pripremite za limfnu drenažu i održite rezultate nakon tretmana je – pijenje vode, i to u većim količinama. Budući da se sve negativno iz tijela što se izbacuje limfnom drenažom izlučuje kroz mokraćni sustav, voda je nužna.

Tretmani RF valovima predstavljaju neinvazivnu metodu uklanjanja celulita, smanjivanja obujma, preoblikovanja tijela i zatezanja kože i kožnih nabora. Tijekom tretmana koža se zagrijava sondom do temperature 40 do 45 stupnjeva, pri čemu se najviša temperatura postiže nekoliko milimetara ispod kožnog tkiva, zbog čega je najjači učinak RF-a od dva do pet milimetara ispod površine kože. Masne stanice apsorbiraju RF energiju te se tako oštećene oslobađaju iz tijela kroz bubrege i mokraćom izlaze iz tijela. Riječ je, mogli bismo reći, o bezbolnoj alternativi liposukciji.

U moru tretmana za mršavljenje, oblikovanje tijela, topljenje masnih naslaga, zatezanje i preoblikovanje figure, posljednjih se godina istaknulo zamrzavanje masnoća, poznatije i kao "CoolSculpting" ili kriolipoliza. Navodi se da daje dugoročne rezultate jer salo nije otporno na hladnoću te kad ga "CoolSculpting" smrzne, tijelo će ga izbaciti tijekom dva do šest mjeseci. Tijekom postupka kriolipolize između kože i aplikatora nanosi se gel podloga, a zaim se prislanja aplikator te započinje postupak zamrzavanja masnih stanica, koji u prosjeku traje između 40 i 60 minuta. "CoolSculpting" je namijenjen muškarcima i ženama koji se ne uspijevaju riješiti "šlaufa" ili trbuščića, ali i nakupina sala na drugim mjestima, primjerice podbratku, bedrima, leđima, stražnjici i nadlakticama.

Nakon ove pretrage zaključili smo da su brojni beauty centri itekako svjesni da je među nama puno kampanjaca koji se uvijek pokreću u zadnji trenutak, ali i da niz online šopova nudi obilje velikih popusta na cijele tretmane mršavljenja koji uključuju kombinaciju nekih od navedenih metoda. Na vama je, kao što smo naglasili na samom početku, samo da krenete, jer još uvijek nije kasno riješiti se nekoliko centimetara kako biste za dva mjeseca na plaži nosili prozirni pareo. Ali samo zato što to želite, a ne jer mislite da trebate.

24. travanj 2024 13:13