Overlay
Zimski problem

Kako provjeriti je li vam koža dehidrirana? Test traje manje od minute, a ovo stanje najbolje je tretirati kvalitetnom kremom. Imamo par preporuka

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. prosinca 2020. - 18:44

U zimskim mjesecima, kao da nam kiše ne zadaju dovoljno glavobolje, imamo i taj nezgodan problem da nam se koža ponaša u najmanju ruku neobično. Suhoća koju više ne možete kontrolirati, perutanje i peckanje na hladnoći... Što učiniti kad više ni krema ne djeluje?

Oni čiji je tip kože suh ili barem naginje suhome znaju o čemu govorimo, a nerijetko se i ostatak pučanstva žali na neželjene posljedice koje nam donose hladnije temperature. No suhi tip kože nije isto što i dehidrirana koža.

Ova potonja kategorija posebno je problematična. Ne radi se o tipu, vrsti kože, već kožnome problemu. Narušena barijera kože može rezultirati kako dehidriranošću, tako i masnoćom - ako se ponekad i "zasjajite" nakon cjelodnevnog nošenja pudera, to ne znači da vam koža dubinski nije žedna.

Provjeriti ovo najbolje možete kod dermatologa. No dok je stručan savjet zlata vrijedan, možete isto tako pokušati kod kuće provesti jednostavan test koji bi vam mogao ukazati na potencijalni problem.

Kako provjeriti kod kuće je li vam koža dehidrirana?

Dermatologinja Joanna Vargas, autorica knjige "The Glow from Within" savjetuje:

- kada povučete kožu, vraća li se ona brzo u prvobitno stanje? Ako je tako, ona je hidratizirana.

- kada povučete kožu, ostaje li neko vrijeme "izobličena", kao da je ispuhana? To je glavni znak dehidriranosti, koja pridonosi većem stvaranju bora.

Ako ste se našli u ovoj drugoj kategoriji, shvatite ovaj problem kao kratkotrajno stanje na koje možete utjecati. Ovo su neke od najboljih krema za dehidriranu kožu koje preporučuju dermatolozi i zadovoljni korisnici:

1. Avène Hydrance Aqua Gel

2. Paula's Choice Omega + Complex Moisturizer 

3. Kiehl's Ultra Facial Creme

4. Dermalogica Calm Water Gel

5.  Clinique Moisture Surge

18. travanj 2024 19:31