Overlay
najbolje rješenje

Je li vaša koža dehidrirana? Provjerite jednostavnim testom, a potom doznajte sve o najboljim serumima za hidrataciju, punoću i primjetno svježiji ten

Piše Stil
Foto Shutterstock
25. veljače 2021. - 12:04

 Najbolja riječ za opis kože tijekom zimskih mjeseci je "žedna". Nedostatak vlage u zraku uslijed grijanja ili zimskih atmosferskih prilika oduzima nježnoj koži lica ono što joj je potrebno da ostane jedra i hidratizirana pa nas u hladno doba godine muče tipični problemi poput ispucalih, suhih usana i hrapavih obraza bez zdravog sjaja i punoće.

Mislite li da smo sada već na kraju takvog razdoblja, promislite ponovno i sjetite se da nam u ožujku stižu bure. Pitate li se je li vaša koža dehidrirana, odgovor je vjerojatno "da", no neće vam biti na odmet brz i jednostavan test: uštipnite se i gledajte vraća li se koža brzo u početni položaj. Ako nije tako, vjerojatno je dehidrirana. Temeljitiji test provodi se ovako: očistite lice pa nakon pola sata na nju prislonite papirnatu maramicu.  Ako je maramica suha, koža je dehidrirana.

Iako prava hidratantna krema definitivno može pomoći, dermatolozi savjetuju dodavanje hidratantnog seruma u beauty rutinu kako bi koža lica dobila dovoljno vlažnosti i hranjivih sastojaka koji joj pomažu da zadrži zdravlje i ljepotu. Serumi su pravi mali marljivi mravi u svijetu njege kože, zahvaljujući činjenici da su uistinu nabijeni aktivnim sastojcima i služe ispravljanju niza nedostataka i problema: od "umornog", beživotnog tena, mlohave kože, proširenih pora, gubitka tonusa, hrapavosti, pigmentacijskih nepravilnosti....

Serumi nas, što je bitno za ovu temu, mogu zaštititi od gubitka vlage i poboljšati zaštitnu funkciju kože te joj tako pomoći da se sama izbori s gubitkom vlage. Nađete li takav serum, držite ga se, barem tijekom hladnog razdoblja. Na popisu sastojaka takvog moćnog saveznika ljepote tena svakako su skvalan i hijaluronska kiselina.

Squalane je lipid koji se prirodno pojavljuje u našoj koži i služi kao žbuka koja drži građevne elemente naše kože na okupu. Kada se lokalno nanosi, djeluje kao omekšivač i podmazuje kožu koja kao rezultat toga postaje zaglađenija i mekša.  Djelotvoran je za sve tipove kože i ne ostavlja kožu masnom niti nadraženom. Hijaluronska kiselina, pak, djeluje kao spužva uvlačeći vlagu u kožu i sprječavajući je da ispari. 

Pomoći će hidratantnim proizvodima koje nanesete nakon proizvoda s hijaluronskom kiselinom (na primjer, hidratantnoj kremi) da prodru dublje u slojeve kože i tamo još bolje odrade svoj hidratizirajući posao. Potražite proizvod koji sadrži molekule hijaluronske kiseline velike i male težine, jer molekule različite veličine mogu prodrijeti u vašu kožu na različitim razinama, pružajući krajnju hidrataciju iznutra prema van. 

Evo nekoliko seruma s najboljim ocjenama kupaca, koji sadrže sve što je dehidriranoj koži potrebno da ponovno živne i postigne punoću i glatkoću.

1. Drunk Elephant B-Hydra serum za intenzivnu hidrataciju

Ovaj lagani serum vraća punoću i vlagu isušenoj koži. Zahvaljujući formuli s provitaminom B5 i ceramidima ananasa, privlači i zadržava vlagu te poboljšava zaštitnu funkciju kože. Kompleks kora lubenice, jabuke i leće pruža 24-satnu hidrataciju i značajno smanjuje pojavu finih bora. Uz razinu pH od 5,5 odgovara svim tipovima kože. 

2.L'Occitane Dragocjeni serum za lice

Snagom smilja i aktivnog kompleksa hijaluronske kiseline, ovaj serum za mladolik izgled pomaže u prirodnoj obnovi kože i štiti je od vanjskih utjecaja. Sadrži eterično ulje smilja koje djeluje protiv vidljivih znakova starenja kože, hijaluronsku kiselinu manje molekularne mase u kombinaciji s esencijalnim mineralima za obnavljanje kože te ekstraktom leće koji sprječava proširivanje pora.

3. PCA Skin Hyaluronic Acid Boosting Serum

Zahvaljujući kombinaciji hijaluronske kiseline, ceramida koji jačaju kožu i niacinamida koji smanjuje upale, ovaj je serum svestran i učinkovit. Sadrži HA-Pro Complex koji stimulira prirodni proces proizvodnje hijaluronske kiseline za dugotrajno vlaženje.

4. Ordinary serum s hijaluronskom kiselinom 2% + B5

Ova formula sadrži kombinaciju molekula hijaluronske kiseline male, srednje i velike težine za optimalnu hidrataciju svih slojeva kože te vitamin B5 koji hrani kožu.

5. Charlotte Tilbury Charlotte's Magic Serum Crystal Elixir

Sadrži glicerin, mliječnu kiselinu, hijaluronsku kiselinu i poliglutaminsku kiselinu, ovlaživače koji pomažu u stvaranju trenutnog "plumping" efekta. Čini kožu mlađom i glađom zahvaljujući tome što sadrži hijaluronsku i poliglutaminsku kiselinu koje su različite veličine pa se apsorbiraju na različitim razinama kože, pružajući hidrataciju na više razina. Također sadrži karite ulje koje pomaže u "zaključavanju" vlage u slojevima kože bez da lice postane masno, niacinamid koji ujednačava tonus i teksturu kože i vitamin C koji "oživljava" ten.

Koja je razlika između suhe i dehidrirane kože? Dehidriranoj koži nedostaje vode, a suhoj nedostaje masnoće. Za normalnu funkciju i zdrav izgled, koži je potrebno jedno i drugo. Dehidraciji možemo doskočiti kvalitetnim proizvodima s hijaluronom, a suhoći njegujućim uljima.

19. travanj 2024 10:34