Overlay
Ima mota, ali i stav

Vječna ikona stila: Jane Fonda u modnom je smislu itekako aktualna, inspirirajte se kombinacijama slavne glumice i društvene aktivistice!

20. rujna 2020. - 13:15

Prije nekoliko dana pojavila se na društvenim mrežama snimka Jane Fonde iz 1979. na kojoj glumica govori o pravima LGBTQ zajednice istim žarom i istom gorljivošću kojom danas upozorava ljude preko društvenih mreža da izađu na izbore i pokažu da mogu izabrati otvoreno društvo.

Glumica nikad nije skrivala svoje liberalne stavove, pa ni politička uvjerenja. Spomenuta snimka nastala je u jeku pobuna u San Franciscu, poznatim pod nazivom Neredi bijele noći, u kojoj je smrtno stradao i njen prijatelj, političar Harvey Milk koji je među prvima otvoreno u javnosti priznao da je gej.

Prije nego je pozvala na jednaki tretman svih članova društva te na prihvaćanje LGBTQ zajednice, Jane Fonda je prosvjedovala protiv Vijetnamskog rata. Njeno je uhićenje izrodilo fotografiju zbog koje glumica i danas važi za najveću aktivistkinju u Hollywoodu.

A Fonda je kroz svoje javno djelovanje nebrojeno puta da za nju borba za ljudska prava nije "posao sa strane", pa ni hobi, nešto čime se sporadično pozabavi. Rođena je u poznatoj glumačkoj obitelji - njen je otac Henry Fonda, zvijezda zlatnog hollywoodskog doba, a majka Frances Ford Seymour došla je iz bogate kanadske obitelji.

image
U filmu The Chapman Report (1962)
AFP

Iako je Jane Fonda praktički odrastala bez majke (Seymour je u 42. godini počinila samoubojstvo), a vrlo je rano i ušla u filmsku industriju, nikada nije skrivala svoju ljubav prema filmu niti je tvrdila da joj je djetinjstvo bilo "teško". Uz kasniji filantropski rad, odgajanje troje djece, borbu za prava etničkih manjina u Americi, zalaganje za povlačenje američkih trupa iz Iraka, Fonda je ostvarila barem trideset zapaženih filmskih uloga.

Dobitnica je dvaju Oscara (za uloge u filmovima "Klute" i "Coming Home") i danas glumi u uspješnom sitcomu "Grace i Frankie". Uz to je sve nekako uspjela postati i prva fitness inspiracija u svijetu.

Kad je moda u pitanju, Fonda je kroz dekade na sceni pratila trendove, ali nikad im podlijegala. Čini nam se kao da je u svakom trenutku uspjela zadržati svoje ja. Legendarne scene iz filmova, počevši od "Chapmanovog izvještaja" preko "Klutea" i "Barbarelle" postale su inspiracija novim naraštajima koji odrastaju na društvenim mrežama, a Jane, uza sve, i modna ikona.

Nosila odijela, trapez traperice ili haljine na crvenom tepihu, Fonda uvijek djeluje besprijekorno. Izdvojili smo neke od njenih najlegendarnijih kombinacija.

image
AFP
image
Klute (1971)
AFP
image
AFP
image
U filmu In the Cool of the Day (1963) s Peterom Finchom
AFP
image
AFP
image
AFP
19. travanj 2024 02:44