Overlay
sve što treba znati

Do zdravije i ljepše kose uz pomoć pilinga vlasišta: doznajte treba li vam, kako se obavlja i na što pripaziti. Otkrivamo pet najučinkovitijih metoda

Piše Stil
Foto Shutterstock
16. siječnja 2021. - 13:11

Baš kad smo naučili manje više sve što treba znati o pranju i njezi kose, stigla nam je nova dubioza: piling vlasišta. Pojam nekoć rezerviran isključivo uz kožu lica i tijela sad se povezuje i s kožom koju najmanje želimo vidjeti, onom na tjemenu, a o tome zašto uopće i kako točno na tom dijelu tijela obaviti piling dijele se kontradiktorni savjeti.

Objašnjenje započinjemo odgovorom na pitanje zašto bismo trebali raditi piling vlasišta, a taj je jednostavan: zato što je riječ o koži, a koži povremeno treba piling koji uklanja nakupljene prirodne masnoće, prljavštinu, mrtve stanice kože i ostatke proizvoda za njegu. Stvar je još gora kad je koža vlasišta u pitanju jer većina nas na tjemenu ima kosu u kojoj se zarobi sve navedeno, uključujući i ostatke proizvoda za oblikovanje frizure.

Neki tvrde da te nakupine mogu početi gušiti korijen kose i izazvati upale folikula, neki tvrde i da sve to posredno može dovesti do sporijeg rasta kose pa čak i njenog ispadanja. Vjerovali im ili ne, možda ne bi bilo zgoreg uložiti dodatni trud i povremeno obaviti piling vlasišta. I evo nas do drugog dijela pitanja: kako točno.

1. Šamponi sa salicilnom kiselinom i uljem čajevca

Ulje čajevca vrlo je učinkovito u uklanjanju prirodnih ulja i ostataka sredstava za njegu. Osim toga, zbog protuupalnih svojstava može pomoći u smanjenju iritacije do koje može doći na prethodno opisan način. Šamponi sa salicilnom kiselinom imaju moć otopiti ulja i ukloniti ih, zajedno s nakupljenim komadićima oljuštene kože. 

2. Šamponi za dubinsko čiščenje

Clarifying šamponi specijalizirani su za dubinsko čišćenje kose i tjemena. Zahvaljujući sastojcima poput aktivnog ugljena, jabučnog octa ili ružmarina, izvlače prljavštinu iz kose i vlasišta te uklanjaju sav film koji je na njima ostao od proizvoda za njegu i oblikovanje na bazi silikona.

3. Fizički piling

Ovakav tip pilinga uključuje sitne čestice - po mogućnosti prirodnog porijekla, poput soli ili šećera - pomiješane s uljima za ručno uklanjanje ostataka s vlasišta. Ono što je lijepo kod fizičkih pilinga jest to što možete kontrolirati intenzitet.

4. Kemijski piling serumi ili tretmani

Ova sredstva djeluju na bazi aktivnih sastojaka i baš poput proizvoda iz iste kategorije koji se koriste za njegu kože lica, čiste uz pomoć kiselina, enzima i esencijalnih ulja. Prednost im je što ne uključuju ribanje, mana što je teže kontrolirati intenzitet postupka.

5. Masažeri i "bufferi"

Četke sa sgtrateški raspoređenim šiljcima mogu pomoći u ravnomjernijem nanošenju sredstava za pranje i otpuštanju nakupina s vlasišta, a mogu poslužiti i za suhu masažu koja potiče cirkulaciju, što potiče zdrav rast kose. 

Sad kad smo vam naveli zašto i kako obaviti piling vlasišta, evo par savjeta za kraj. Nemojte pretjerati. Većina stručnjaka smatra kako nema potrebe provoditi piling vlasišta češće no dva puta mjesečno. Pripazite da ne ogrebete ili oštetite kožu pretjeranom upotrebom alata i fizičkih pilinga, a ako se odlučite za kemijska sredstva, pripazite na sve znake koji bi mogli ukazivati da ste poremetili prirodni mikrobiom vlasištva (svrbež, perutanje, peckanje...) jer i to može biti put prema upali. Neki tvrde da bi nakon moćnog pilinga trebali hidratizirati vlasište uz pomoć posebnog ulja za tjeme, no drugi su uvjereni da je i regenerator za njegu kose sasvim dovoljan. 

Treba li vam piling?

Znakova da je vlasištu potreban piling je nekoliko.

1. Možete osjetiti nakupine u obliku filma koji prekriva tjeme

2. Kosa vas "boli" - riječ je o fenomenu uzrokovanom upalom u korijenu.

3. Vidite pahuljice mrtve kože -uzrok im mogu biti suhoća kože, perut ili čak nakupljanje ostataka proizvoda i mrtvih stanica.

4. Svrbež tjemena

5. Kosa je ravna i mlitava pri korijenu - moguće je da se nakupio višak prirodnih ulja ili proizvoda za njegu

19. travanj 2024 00:57