Overlay
STRUČNI SAVJETI

Vratite svojoj koži zdravlje, mladost i sjaj, evo savjeta za dubinsku obnovu kože nakon ljeta

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
Foto /Shutterstock
16. rujna 2022. - 09:35

Ljeto je iscrpljujuće doba za našu kožu. Čak 80% znakova starenja kože povezano je s izlaganjem suncu. Njegove posljedice na kožu uspješno se preveniraju redovitim korištenjem krema s visokim zaštitnim faktorom, ali naša koža ipak zahtijeva dubinsku obnovu nakon ljetnog razdoblja.

Samo neki od kožnih problema koji se javljaju nakon ljeta su isušenost kože, hiperpigmentacije i neujednačenost tena.

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija kože jedan je od problema koji se javljaju pri neadekvatnom izlaganju suncu. Prilikom doticaja kože sa sunčevim UVA zračenjem dolazi do instantnog tamnjenja koje traje 6 do 8 sati. Tamnjenje je znak povećanog stvaranja pigmenta kože (melanina) koji nas brani od štetnog UV zračenja. Ta previsoka razina melanina i njegova nepravilna distribucija dovode do neželjenih hiperpigmentacija. Bilo da se radi o solarnom lentigu, melazmi, pjegama ili postinflamatornoj hiperpigmentaciji cilj je posvijetliti samu hiperpigmentaciju djelovanjem na neki od njezinih faktora razvoja. Za početak treba istaknuti prevenciju visokim zaštitnim faktorom. On je naravno obavezan i kod osoba koje su već razvile neki oblik hiperpigmentacije. Jedna skupina supstanci koje se koriste pri izbjeljivanju mrlja su blokatori sinteze melanina. U tu skupinu spada primjerice kojična kiselina koja ima dugu tradiciju upotrebe u Japanu. Iako učinkovita, često je uzrok kontaktnog dermatitisa, stoga se prilikom prve primjene koristi mala količina na maloj površini kože. Na jednak način djeluje i ekstrakt cvijeta tratinčice, koji također ima i antioksidativan učinak. Niacinamid (ili nikotinamid) je aktivni oblik vitamina B3. Pokazuje protuupalna i antioksidativna svojstva.

Istaknute rezultate pokazuje u 5%-tnoj koncentraciji kada se koristi dva puta dnevno. Jako je raširen i koristi se u velikom broju kozmetičkih proizvoda. Ekstrakt cvijeta kamilice i niacinamid  aktivni su sastojci Kreme za pjege i fleke domaće tvrtke Pharmagal koja je zadržala tradicionalnu i potvrđeno učinkovitu recepturu. Azelaična kiselina usporava stvaranje stanica koje aktivno proizvode melanin. Jedan je od novijih sastojaka koji postepeno zamjenjuje i/ili nadopunjuje konvencionalne načine tretiranja melazme. Lakše se podnosi od primjerice hidrokinona. U Republici Hrvatskoj u kozmetičkim proizvodima koncentracija azelaične kiseline je uobičajeno do 10%. Razni antioksidansi kao što su vitamini C i E čest su dodatak raznim antihiperpigmentacijskim proizvodima. Osim ranije spomenutih kiselina skupina AHA i BHA posebno treba istaknuti retinoide. Retinoidi su skupina derivata vitamina A koji između ostalih djelovanja pokazuju i antihiperpigmentacijski učinak. Osim po koncentraciji razlikuju se i po oblicima od kojih su neki dostupni samo na recept, a neki su u slobodnoj prodaji. Koriste se za razna stanja kože. Retinoide je potrebno unositi postupno u rutinu, najprije koristiti dva do tri puta tjedno u noćnim satima, ako se ne javi iritacija nakon dva tjedna povećati na svako drugu noć. Poželjno je nanositi retinoide i na vrat, ali s njim treba biti još oprezniji. Ne smije se koristiti kemijski piling pola sata unutar korištenja retinoida. Prije početka njihova korištenja potrebno se savjetovati sa stručnom osobom. Kod rješavanja problema hiperpigmentacijskih mrlja upornost se isplati. Svaki kozmetički proizvod treba koristiti ispravno, redovito i barem tri mjeseca u kontinuitetu kako bi pokazao svoj učinak.

Peeling kože

Kemijski piling pojam je koji je već široko poznat. Radi se o pilingu s odabranim kiselinama, u točno određenim koncentracijama koje pomažu pri ujednačavanju tena, smanjivanju hiperpigmentacija i sitnih bora.

Najčešće korištene kiseline su skupine kiselina zvane AHA i BHA. Razlikuju se po strukturi svojih molekula, odnosno AHA (engl. alpha hydroxy acids) imaju hidroksilnu skupinu na alfa poziciji, a BHA (engl. beta hydroxy acids) na beta poziciji. Najpoznatije AHA kiseline su glikolna i laktatna. Istraživanja rađena sa skupinom AHA pokazala su „antiage“ efekt, odnosno dokazano potiču sintezu kolagena koja nam se s godinama smanjuje. Također, umanjuju hiperpigmentaciju i poboljšavaju teksturu kože. U kozmetičkim proizvodima koje možete naći na policama uglavnom se javljaju u koncentracijama do 10%. Kozmetički proizvod s glikolnom i/ili laktatnom kiselinom potrebno je pravilno nanijeti na kožu, nježno masirajući, pustiti da djeluje do 1 minute i zatim temeljito isprati vodom. Salicilna kiselina pripada BHA skupini. Koristi se najčešće u koncentracijama do 2%. Djeluje kao komedolitik i ima protuupalna svojstva. Uz korištenje kemijskih pilinga obavezna je primjena visokog zaštitnog faktora. Prilikom prvog korištenja kiselina na koži savjetuje se primjena na manjem dijelu kože i postepeno uvođenje uz primjenu nekoliko puta tjedno.

Hidratacija

Tijekom vrućih dana naša koža gubi hidriranost i često ostaje suha. Simptomi suhe kože mogu se tretirati povećanjem hidratacije sloja kože zvanog stratum corneum. Na hidrataciju se može djelovati okluzivnim sastojcima ili humektansima. Okluzivi djeluju tako da oblože spomenuti stratum corneum i sprječavaju gubitak vode. Oni su uglavnom uljne komponente, često se koristi parafin, dimetikon i lanolin. Okluzivi su djelotvorni dok su prisutni na koži, nakon uklanjanja gubitak vode preko kože vraća se na prijašnju razinu. Humektansi su skupina supstanci koja u uvjetima visoke vlažnosti zraka ima mogućnost vezivanja molekula vode i tako povećava hidrataciju kože. Kada je vlažnost zraka niska na sebe mogu navlačiti vodu iz slojeva kože te ih je iz tog razloga najbolje kombinirati s okluzivima. Dobar kozmetički proizvod uglavnom sadrži obje komponente. Najpoznatiji humektansi su dekspantenol (aktivan oblik vitamin B5), urea, glicerin i propilen glikol koji pokazuje svojstva i humektansa i okluziva. Još jedna skupina supstanci koje često možemo naći u proizvodima za hidrataciju kože su emolijensi. Oni zaglađuju i omekšavaju površinu kože. Nadalje, sve više vidimo upotrebu hijaluronske kiseline u hidrataciji kože. Suprotno vjerovanju, u topikalnim proizvodima ona ne ulazi u kožu nego na njezinoj površini učinkovito djeluje kao humektans. Hidratantna krema domaće tvrtke Pharmagal sadrži ureu i kompleks prirodnih ovlaživača, dok Hijaluronska krema u svom sastavu ima dekspantenol i sol hijaluronske kiseline. U pogonu u Dugopolju također proizvode i Pantenol kremu te Pantenol kompleks losion za tijelo s visokim koncentracijama dekspantenola.

Autor: LARA RAMIĆ mag.pharm.

 

 

 

26. travanj 2024 00:50