Overlay
ajme, da su nam!

Adidas oduševio Instagram tenisicama s nazivom kultnog splitskog sportskog kluba: svi žele patike s natpisom Jugoplastika! No ne mogu ih svi dobiti...

Piše Stil
Foto Odd Andersen/AFP
17. studenog 2020. - 13:35

Novi model Adidasovih tenisica krasi natpis 'Jugoplastika'. Nije riječ o šali niti o hibridu njemačkog modnog diva i nekadašnjeg splitskog proizvođača obuće i raznovrsnih stvari od plastike i tekstila nego se Adidas odlučio odati počast kultnom splitskom košarkaškom klubu.

Podsjetimo zaboravne: Jugoplastika, nakon pretvorbe i privatizacije Diokom, počela je s radom 1952. godine kao poduzeće za proizvodnju plastičnih masa i tekstilnih proizvoda. Osamdesetih je zapošljavala je gotovo 13.000 ljudi, ponajviše u Splitu, ali i u pogonima u Sinju, Makarskoj, Dubrovniku, Muću, Zadru i Benkovcu te na otocima Šolti, Visu i Hvaru.

Jugoplastika je proizvodila plastične dijelove za niz proizvođača automobila - Citroen, Renault, Fiat, Ladu, Daciju, Volkswagen i Zastavu. Zanimljivo je da je Jugoplastika za Adidas nekoć proizvodila četiri i pol milijuna sportskih torbi godišnje.

Splitski košarkaški klub u to je vrijeme nosio naziv Jugoplastika te je tijekom 80-ih i 90-ih osvojio tri naslova europskog prvaka. Klub je, također, dva puta bio pobjednik Kupa Radivoja Koraća, 7 puta prvak države te 10 puta osvajač nacionalnog kupa.

Zanimljivo je spomenuti onima koji se toga ne sjećaju da je KK Split (kako se danas zove) od osnutka 1949. puno puta mijenjao ime. Najprije se zvao KK Hajduk (1945–1949), pa KK Split (1949–1967), zatim redom: KK Jugoplastika (1967–1990), KK POP 84 (1990–1991), KK Slobodna Dalmacija (1991–1993) te KK Croatia Osiguranje (1993–1997), da bi aktualni naziv dobio 1997. godine.

Navijači su splitske košarkaše, međutim, najradije zvali 'Žuti', dok se s tribina, u vrijeme najveće slave, gromko orilo 'Ju-go-plastika!'. Sjećate li se plastičnih figurica igrača tadašnje Jugoplastike, s čupavom kosom, koje je, naravno, proizvodila Jugoplastika... 

I evo nas je, poprilično neočekivano, na sve ovo podsjetio Adidas. 

Želite li prošetati - ili još bolje, zaigrati košarku - u ovim patikama, trebali biste požuriti jer je danas počela nagradna igra u kojoj se može osvojiti ova ekskluzivna verzija. Lutrija je u tijeku na Instagramu BSTN-a, poznatog lanca vrhunske sportske opreme.

19. travanj 2024 03:02