Overlay
bez pšenice

Zdrava inačica popularnog proizvoda iz pekare savršena je marenda: dobili smo recept pogodan i za alergičare, kladimo se da nećete ‘skužiti‘ razliku!

Piše T.S.M.
Foto @zalogajcic_hr
13. listopada 2022. - 13:29

Možemo im mi tupiti o zdravoj prehrani dok se ne onesvijestimo, ali školarci će u pravilu za marendu uzeti nešto iz pekare. Možemo im u školske torbe trpati voće, graham krekere s povrtnim namazom ili što već smatramo optimalnom užinom za svoje dijete u razvoju, no da ih dođemo poćiriti za vrijeme školskog odmora, koliko njih bi zaista grickalo zdrave zalogaje, a koliko bi ih obrok ponesen od kuće jednostavno bacilo u smeće i zaputilo se u najbližu trgovinu po nezdrave grickalice? No, najgore je odustati i zbog toga je uvijuek dobro pri ruci imati recept poput ovog koji vam donosimo u nastavku, jer jako uspješno oponaša hit iz asortimane svake prosječne pekare, a zapravo je njegova zdravija inačica - i kako ne sadrži pšenično brašno, super je opcija za sve one kojima ta namirnica škodi.

image
@zalogajcic_hr

Blogerica Emina, koju pratimo na Instagramu @zalogajcic_hr, otkrila nam je kako priprema slance, ali od puno zdravije vrste brašna. Isprobajte recept preko vikenda i u ponedjeljak ćete za svog školarca, ljubiteljua pekarskih proizvoda, imati zdravu marendu.

Slanci od pirovog brašna

Sastojci:

1 pakiranje svježeg kvasca (40 g)

1 žličica šećera

oko 250 ml mlijeka

500 g pirovog brašna

50 ml ulja

3 velike žlice kiselog vrhnja

Sastojci za slani preljev:

3 žlice pirovog brašna

3 žlice soli

voda po potrebi, oko 80-100 dcl

Priprema:

U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte mu šećer i zalijte dijelom mlijeka od količine napisane u sastojcima. Ostavite na toplom da se digne. Oko 10 minuta. Ukoliko ne nabubri, bacite ga i ponovite s drugim kvascem.

U veliku plastičnu posudu stavite brašno, ulje, kiselo vrhnje i uzdigli kvasac. Zamijesite tijesto postepeno dodavajući ostatak mlijeka koji vam je ostao. Mijesite tijesto oko 8-10 minuta dok ne dobijete glatko tijesto kao za kruh.

Posudu prekrijte krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže dok se ne udvostruči. (od 30-60 minuta)

Nakon što se je tijesto diglo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i još ga jednom kratko premijesite.

Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.

Od velike kugle tijesta odvajajte kuglice veličine jajeta i stavljajte negdje sa strane na pobrašnjenu površinu. Najlakše vam je ako sve radite na stolu.

Na veliku tepsiju stavite masni papir.

Zatim svaku kuglicu razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini kao tortilju, u krug i tanko. Zarolajte ju u štapić i položite na tepsiju. Ostavite malo mjesta među slancima.

Slance stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 15 minuta.

Dok se oni krenu peći vi napravite slani preljev tako da u jednoj posudici dobro pomiješate brašno, sol i vodu. Smjesa treba biti gušća nego za palačinke. Možete korigirati gustoću dodavanjem brašna ako je jako rijetko ili vode ako vam je pregusto.

Par minuta prije kraja pečenja, kada se slanci u pećnici već malo zarumene, izvadite ih van i kistom ili žlicom poprskajte slance slanim preljevom. Preljev je slan i nemojte pretjerati.

Nakon što ste poprskali slance, vratite ih još u pećnicu na nekoliko minuta da se skroz zapeku i zarumene i tada su gotovi.

Kada ih izvadite prekrijte ih sa krpom i ostavite da malo odstoje, kojih 5 minuta.

I uživajte u finim domaćim slancima.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

20. travanj 2024 11:15