Overlay
savršene dekoracije

Za najljepše keksiće i kolače trebate ovaj recept za šećernu glazuru: dosadni ukras uz sasvim male promjene postaje vaš najbolji pomagač u ukrašavanju

Piše Stil
27. listopada 2021. - 15:12

Šećerna glazura jedna je od najjednostavnijih i najkorisnijih stvari u slastičarstvu - koristimo je za ukrašavanje kolača, torti i keksića, a volimo li američke krafne, koristimo je za postizanje onog osobitog slatkog, sjajnog sloja svojstvenog baš toj inačici popularnog deserta. Šećerna glazura pravi je spas u situacijama kad prekasno shvatimo da nećemo imati dovoljno kreme ili tučenog vrhnja za ukrašavanje torte, a onima spretnima može sjajno poslužiti za ispisivanje natpisa na kolačima ili pak izradu minucioznih, složenih slatkih crtarija. 

Izrađuje se vrlo jednostavno: šećeru u prahu dodaje se tekućina i potom se ta mješavina energično miksa u glatku smjesu. No postoje trikovi koji običnu šećernu glazuru mogu pretvoriti u nešto malo bolje od obične šećerne glazure. Jedan od najjednostavnijih trikova je običnu vodu zamijeniti limunovim sokom, ali taj trik ste zasigurno već iskušali jer je u mnogim receptima, najčešće onima za kolače koji i u tijestu sadrže limunov sok ili koricu, u limunov sok naveden umjesto vode. Drugi vrlo jednostavan i koristan trik je dodavanje par kapi jestive boje u glazuru, no i to sigurno znate ako ste se ikad igrali ukrašavanjem keksića.

No jeste li znali da u šećernu glazuru možete dodati mlijeko ili čak vrhnje? Kako navodi blogerice Julie, Maddie i Kinslee koje možete pratiti na stranici Tastes Of Lizzy T, dodavanjem mlijeka, a osobito vrhnja, glazura postaje bogatija i mazivija. Preporučuju nam čak da joj dodamo i malo maslaca, kako bi tekstura bila bogatija, a završni sjaj privlačniji. Evo kako one rade svoju šećernu glazuru.

Bogata glazura

80 g šećera u prahu
3-4 žlice punomasnog vrhnja
0,5 žličice ekstrakta vanilije

Stavite šećer u prahu u zdjelu srednje veličine. Dodajte mu slatko vrhnje žlicu po žlicu dok ne dobijete konzistenciju kakvu želite.  Dodajte ekstrakt vanilije ili neku drugu aromu po svom ukusu. Dobro promiješajte i odmah nanesite na slatkiš.

Zanimljiv smo dodatak šećernoj glazuri pronašli i kod Sally koju pratimo na Sally's Baking Addiction. Sally u šećernu glazuru voli dodati bjelanjak, kako bi bila još sjajnija, no kako se, kad ne zna porijeklo jaja, osjeća nelagodno pri pomisli na korištenje sirovih bjelanjaka, koristi beze smjesu u prahu, jer, kako tvrdi, glazurama daje dozu gustoće, što joj je posebno važno kad ukrašava kekse.

Evo i njenog recepta za šećernu glazuru.

Sallyna glazura 

480 g šećera u prahu
3 žlice beze smjese u prahu
9-10 žlica vode sobne temperature
gel boja po izboru

Pomiješajte šećer, beze u prahu i 9 žlica vode. Ručnom miješalicom miješajte sastojke za glazuru velikom brzinom 1,5 - 2 minute. Prilikom vađenja pjenjače glazura bi se trebala spustiti i izravnati u roku od 5-10 sekundi. Ako je previše gusto, dodajte još žlicu vode. Imajte na umu da što duže tučete glazuru rađenu po ovom receptu, ona postaje gušća.

11. travanj 2024 16:13