Overlay
hedonizam u prirodi

Vi guštate, a netko drugi se brine o svemu: dva domaća projekta omogućuju nam ležerno uživanje na pikniku, bez brige o nabavci, pripremi i pospremanju

Piše Tea Sumić Miletić
29. svibnja 2022. - 11:44

Najljepše je doći na gotovo: sjesti, uživati u pogledu i dobroj hrani, a netko je umjesto vas obavio sve dosadne zadatke poput odabira lokacije, organiziranja, kupovine i pripreme hrane... Nije li tako? To je, pitate li nas, pravi hedonizam. I zato obožavamo koncept iza kojeg, na jednom kraju Hrvatske stoje Dubrovčanke Petra Vuletić i Lucija Tomašić Šarić iza projekta Koshara, a na drugom ekipa iza projekta Piknika. Jedni i drugi pomažu nam uživati na pikniku uz što manje gnjavaže, a kako su pokrenuli svoje projekte ispričali su nam sami.

Petri i Luciji ideja je sinula u proljeće prošle godine nakon što su, u nedostatku opcija za druženje, s prijateljicama, prvi put u životu, otišle na piknik...

- Bilo nam je toliko lijepo da smo zaključile kako to trebamo raditi što češće i kasnije se kroz razgovor pokrenula ideja da tako nešto ponudimo i drugima. Naš koncept je takav da gosti ne trebaju ni o čemu brinuti: mi postavimo piknik s jastucima, stolićima i svim dekorativnim elementima, a na stolu ih dočekaju charchuterie plata, sourdough kruh, domaći krekeri i namazi, kroasan-sendviči, salata sa sezonskim sastojcima te platica sa slatkim i voćem. Gosti sami biraju hoće li piti bijelo, crno ili pjenušavo vino, a pored toga dobiju vodu i prirodni sok. Na pikniku se zadrže do tri sata, a nakon toga mi dođemo i pospremimo sav postav. Što ne pojedu na pikniku, gosti mogu ponijeti sa sobom - objasnila nam je Petra Vuletić, napominjući kako je njoj i Luciji, pored toga da gostima piknik bude nezaboravno iskustvo, izuzetno važno pobrinuti se za prirodu, zbog čega ne koriste plastičnu i jednokratnu ambalažu.

Ono što ih je u ovom projektu osobito iznenadilo, priznaje nam Petra, veliki je interes za ovakvu vrstu ugostiteljske ponude, pogotovo kod domaćih. Do sada su, kaže nam, imali više domaćih nego stranih gostiju. U Kosharu često stižu upiti za rođendanske piknike, dva su puta organizirale i piknik prosidbe. Klijentela im je različita; od ljubavnih parova, prijateljica, majki i kćeri, roditelja s djecom. Napomenimo i da Koshara posluje tijekom cijele godine, no posla, očekivano, najviše ima od travnja do studenog, kada je vrijeme najpogodnije za boravak na otvorenom.

- No ako nas tijekom zime iznenadi miran i sunčan dan, nema ljepše nego ga iskoristiti na pikniku! Zimi također nudimo organizaciju piknika u zatvorenom, što se pokazalo kao zanimljiv način proslave rođendana ili drugih posebnih prigoda. Koshara je orijentirana isključivo na dubrovačko područje, no jako nas veseli što smo sve češće svjedoci sličnih piknik-inicijativa i u ostalim dijelovima Hrvatske. Vjerujemo da piknik kultura, polako ali sigurno osvaja Lijepu našu - priznaje nam naša sugovornica.

Pandemija je inspirativno djelovala i na dvije prijateljice koje žive nešto sjevernije, Anu Gašparović i Aleksandru Kuratko Pani iz Piknike. Kako nam je ispričala Aleksandra, inače voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske, na ideju su došle prije dvije godine u želji da pomognu ugostiteljima da što bolje iskoriste postojeće kapacitete i omoguće konzumaciju svoje hrane izvan prostora restorana. To se pokazalo, priča nam, odličnom idejom jer su se brojni gosti željeli distancirati, ali pri tom uživati u ugostiteljskoj ponudi, a potom su poželjele cijelu priču uskladiti s najvišim ekološkim standardima zbog čega je, primjerice, danas sva ambalaža u njihovim piknik košarama od biorazgradivih materijala. O čemu se zapravo radi u projektu Piknika?

image

Igor Nobilo

Igor Nobilo - Www.igornobilo.inf

- Cijeli koncept je dosta sličan piknicima u državama gdje odavno postoji kultura takvog okupljanja, osobito u gradskim parkovima, a ono što je različito je da je naš piknik pravi mali restoran na travi jer surađujemo s renomiranim restoranima koji koriste isključivo domaće i zdrave namirnice. Trenutno surađujemo sa šest restorana - partnera u Središnjoj Hrvatskoj, a želja nam je proširiti poslovanje, osobito u primorskoj Hrvatskoj gdje vidimo veliki potencijal. Stoga pozivamo sve zainteresirane ugostitelje, ali i turistička poljoprivredna gospodarstva da nam se jave ukoliko žele uvesti piknik kao svoju novu, vrlo atraktivnu uslugu - priča nam Aleksandra, a mi je pitamo tko je pokazao najviše zanimanja za njihove košare pune delikatesa.

- Kupci su uglavnom obitelji s djecom i mladi koji ne žele sjediti u restoranima, već svoje slobodno vrijeme provesti u prirodi. Košare uglavnom naručuju žene kojima piknik predstavlja olakšanje u smislu kuhanja, ali i muškarci koji žele rasteretiti svoje bolje polovice. Piknik košare naručuju se na našem web-shopu Piknika.hr gdje gosti sami odabiru što žele u svojoj piknik košari te u koje ju vrijeme žele preuzeti. Uz svaku piknik košaru, gosti na korištenje dobivaju stolnjak i dekicu, kao i upute o odlaganju otpada kako bi njihov piknik u potpunosti bio u skladu s prirodom. Piknikirati se može u okolici restorana, a trenutno su na raspolaganju lokacije uz jezera, šume, vinograde i druge predjele u prirodi s prekrasnim pogledima - objasnila nam je Aleksandra Kuratko Pani iz Piknike, a mi nismo odoljeli a da ne bacimo pogled u košare koje se mogu naručiti putem Piknike i moramo vam reći da nam djeluju vrlo, vrlo primamljivo - pronašli smo divljač u saftu s njokima, piknik pladanj s domaćim suhomesnatim specijalitetima, teletinu iz krušne peći, juhu od vrganja... 

Nadamo se da vas je ova priča nadahnula, možda na pokretanje sličnog biznisa, možda na odlazak na piknik, a što god odlučili, držite se premisa o očuvanju prirode i tradicije koje poštuju Koshara i Piknika. I guštajte!

 

21. ožujak 2023 18:19