Overlay
16862924
5 super ideja

U zimskoj idili možete uživati i tek kojih sat vožnje od doma: imamo prijedloge za guštanje na snijegu unutar granica Hrvatske, ljepotom oduzimaju dah

Piše Merien Ilić
12. veljače 2021. - 19:22

Koronavirus je poremetio planove zaljubljenicima u zimske radosti, pa su skijaški i ostali zimski planovi, inače rezervirani za strana skijaška odredišta, odgođeni za neka sretnija vremena. Zato su Hrvati otkrili uživanje u snijegu u Lici i Gorskom kotaru, najviše, pa se proteklih vikenda nižu rekordi posjećenosti u tamošnjim mjestima, a kuće za odmor traže se povećalom.

image
shutterstock 1585344166

Navala je bila tolika da su iz nekih mjesta čak molili goste da ne dolaze zbog popunjenih kapaciteta, a što će biti ubuduće, vidjet ćemo.

Kako bilo, na vikend izlete uvijek možete otići, pa donosimo nekoliko ideja za zimski izlet s obitelji. Svakako provjerite prije smještajne kapacitete i vremensku prognozu kao i stanje na cestama.

image
shutterstock 1728921535

Plitvička jezera

Plitvička jezera predivna su u svako godišnje doba, ali posebice su impresivna zimi kada bijeli pokrivač prekrije travnate površine, a slapove okuje led.

Ovaj naš najstariji i najveći nacionalni park je smješten u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku. Administrativno se nalazi na području Ličko-senjske (većinom) i Karlovačke županije.

Njegova iznimna prirodna ljepota krije se u flori i fauni, odnosno u šumskoj vegetaciji, te u jezerskom sustavu koji čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Park je i stanište za oko 150 vrsta ptica, 350 vrsta leptira i ostalih kukaca kao i više od 100 vrsta biljaka od koji je 70 endemičnih.

Zimi su ulaznice znatno povoljnije nego u ostalim sezonama, a i parking je besplatan na ulazu 1. Ipak, dio parka je zatvoren zimi za posjetitelje, pa treba provjeriti stanje na web stranicama parka- Zbog trenutračnih mjera Stožera civilne zaštite, skijalište Mukinje ne radi, a ne može se iznajmiti ni oprema (sanjke, skije).

No, to nije razlog da se ne posjeti ovo čarobno mjesto u zimskim mjesecima. Svakako, provjerite vremensku prognozu prije odlaska u park i odjenite se sukladno uvjetima.

image
shutterstock 558274405

Fužine

Ovaj slikoviti goranski gradić, smješten na 730 metara nadmorske visine, idealan je prirodni kutak na samo 30-tak kilometara od mora.

U Fužinama obavezno prošećite oko jezera Bajer, a nemojte propustiti posjetiti ni špilju Vrelo, otkrivenu pedesetih godina 20. stoljeća kod gradnje jezera Bajer, kvalitetno osvijetljenu i uređenu za posjete sa stručnim vodičem. Dugačka je ukupno 300 metara i specifična po tome što je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. Otvorena je vikendom, a zbog epidemioloških mjera, dozvoljen je ulaz u špilju do 10 osoba po jednoj turi.

Posjetiti se može i kuća, te park Franje Račkog, istaknutog hrvatskog političara koji je doprinio očuvanju hrvatske kulture, kao i etnografski muzej s bogatom zbirkom od 500 izložaka.

Naravno, zabava na snijegu čeka vas u mjestu Vrata, na predjelu Plase, te u Zabavnom parku Vrata.

image
shutterstock 1898184244

Mrkopalj

Mrkopalj u Gorskom kotaru zovu kolijevkom hrvatskog skijanja. Od početka godine otvoreno je skijalište Čelimbaša. Do samog vrha od 1084 m stići ćete uz pomoć vučnice, a skijalište se pobrinulo da i oni najmlađi mogu uživati u snježnim pustolovinama, pa je za njih pripremljen baby lift. Ove sezone posebice su atraktivne staze za skijaško trčanje na području Zagmajne.

Napomena svima: zbog epidemioloških mjera posjetitelji Čelimbaše - skijaši i sanjkaši - moraju nositi zaštitne maske. Uostalom, sve informacije mogu se potražiti www.skijaskidommrkopalj.com.

U blizini Mrkoplja su Begovo Razdolje i Tuk koje se isplati posjetiti. Prije odlaska u šetnju, informirajte se o vremenu i stazama, te se slojevito odjenite!

image
shutterstock 246884107

Delnice

Najveće naselje Gorskog kotara, delnice, smještene su na nadmorskoj visini od 698 metara. Time su Delnice najviši grad u Hrvatskoj. Poznate su kao mjesto idealno za ljubitelje snijega i zimskih sportova, a zbog lječilišne klime ovo je područje tradicionalno preporučljivo za visinske pripreme sportaša. Prekrasno je i delničko klizalište u Parku kralja Tomislava.

U blizini je mjesto, Crni Lug, ishodište za Nacionalni park Risnjak gdje se može uživati u šetnjama, sanjkanju, planinarenju. Preporuka je prije svake šetnje, isplanirajte dobro izlet jer i tamo sada vladaju pravi zimski uvjeti.

image
shutterstock 1778238131

Platak

Jedno od omiljenih izletišta je i Platak u Primorsko-goranskoj županiji, koje je popularno tijekom cijele godine. Zimi tamo vlada bijela čarolija koju možete doživjeti šetajući uređenim planinarskim stazama, skijajući ili pak sanjkajući se. Sa vrha žičare (1.363 m) možete uživati u pogledu na more, a stanje na Platku može se provjeriti na web stranici platak.hr.

Tu su i vrhovi Snježnik i Risnjak, s prekrasnim vidikovcima, no penjanje do njih ipak zahtjeva adekvatnu zimsku opremu i planinarsko iskustvo.

21. lipanj 2021 15:47